hirdetés

MOBE: új génszerkesztési eljárás

Komplex genetikai eredetű betegségek kezelésére is alkalmas lehet a pontmutációk létrehozására használható új módszer.

hirdetés

A Nature Biotechnology folyóiratban május 21-én jelent meg a University of California, San Diego kutatóinak cikke, amelyben egy új, igen hatékony génszerkesztési módszert ismertetnek, ez a MOBE (multiplexed orthogonal base editors). 

Az emberi genom körülbelül 3 milliárd bázispárból áll, és az emberek mindegyike 99,6%-ban azonos genetikai felépítésű. Ez a látszólag apró, 0,4%-os rész felelős az egyik és a másik ember közötti különbségekért. A bázispárokban található mutációk különleges kombinációi fontos nyomokat rejtenek a komplex egészségügyi problémák, köztük a szívbetegségek és az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a szkizofrénia okairól. Az élő sejtekben a mutációk modellezésére vagy kijavítására szolgáló jelenlegi módszerek nem hatékonyak, különösen, ha multiplexeléssel - azaz több pontmutáció egyidejű létrehozásával – kellene elvégezni. A mostani fejlesztés eredménye, a MOBE egy olyan új genomszerkesztő eljárás, amelyekkel egyszerre több pontmutációt lehet létrehozni a genomban.

A kutatókat kezdetben különösen az érdekelte, hogy olyan genomokat hasonlítsanak össze, amelyek a DNS egyetlen betűjében különböznek egymástól – ezek a bázisokat jelölik: C (citozin), T (timin), G (guanin), A (adenozin). Ahol az egyik embernek C bázisa van, ott egy másik embernek T bázisa lehet. Ezek az SNV-k (single nucleotide variants) vagy egypontos mutációk. Egy személynek 4-5 millió variánsa lehet, és míg egyes variánsok teljesen ártalmatlanok, mások károsak lehetnek, és igen gyakran nem is egy variáns, hanem a variánsok valamilyen kombinációja okozza a betegséget.

A genom betegségmodellezésben való felhasználásának egyik problémája a lehetséges variációk puszta száma. Ha a tudósok azt próbálnák meghatározni, hogy mely genetikai mutációk felelősek a szívbetegségért, akkor meg tudnák fejteni egy olyan kohorsz genomját, amelynek mindegyike szívbeteg volt, de a két ember közötti variációk száma miatt nagyon nehéz meghatározni, hogy a variációk mely kombinációja okozza a betegséget.

“Van egy alapvető probléma a genetikai variánsok értelmezésével, mégpedig az, hogy a legtöbb, már azonosított variáns klinikailag nem minősített, ezért azt sem tudjuk, hogy patogén vagy jóindulatú” - nyilatkozta Quinn T. Cowan, a tanulmány első szerzője. “Ezért a célunk az volt, hogy egy olyan eszközt hozzunk létre, amelyet a betegségek modellezésében lehet használni egyszerre több variáns létrehozásával egy ellenőrzött laboratóriumi környezetben, ahol a variáns-kombinációkat tovább lehet tanulmányozni.”

A génszerkesztési eljárások fejlődése

Ahhoz, hogy megértsük, miért hozták létre a MOBE-t, fontos megértenünk jelenleg legszélesebb körben használt génszerkesztő eszköz, a CRISPR-Cas9 korlátait. A Charpentier és Doudna által kifejlesztett CRISPR/Cas9 (clustered regularly interspaced short palindromic repeats/CRISPR-associated nuclease 9 – rövid, fordított ismétlődésekkel elhatárolt szekvenciák genomi régiója/CRISPR-kapcsolt nukleáz 9) genomszerkesztő rendszer arra ad lehetőséget, hogy nukleotid-szinten lehessen a DNS-ben tárolt genetikai információt tetszőleges helyen, nagy hatékonysággal és pontosan módosítani. Ezért lett a CRISPR/Cas9 rendszer a genomszerkesztés precíziós svájci bicskája. A CRISPR-Cas9 eljárás egy rávezető (guide vagy tracer) RNS-t használ, amely úgy működik, mint egy GPS-jel: egyenesen odatalál a szerkeszteni kívánt lokációhoz. A Cas9 a DNS-hez kötődő enzim, amely a DNS mindkét szálát elvágja, így teljes törést végez. A genomszerkesztéshez használt Cas9 fehérje több mint 1350 aminosavat tartalmaz és hat különböző fehérjedoménből épül fel, amelyek téralkata, önszerveződése és hatékony együttműködése gyors és pontos. A HNH és a RuvC nevű két nukleázdomén óramű pontossággal hasítja ketté a felismert DNS-szakasznál a molekulát.

Bár viszonylag egyszerű műveletről van szó, a kettősszálú törések toxikus hatásúak lehetnek a sejtek számára. Ez a fajta génszerkesztés indeleket - véletlenszerű beillesztéseket (inzerciókat) és törléseket (deléciókat) - is eredményezhet, és ilyen esetekben a sejt nem képes tökéletesen megjavítani önmagát. Több gén CRISPR-Cas9-es szerkesztése pedig megsokszorozza a kockázatokat.

A CRISPR helyett Alexis Komor laboratóriuma egy saját fejlesztésű bázis-szerkesztési technikát használ, amely kémiai módosítást hajt végre a DNS-en, bár alkalmazásával egyszerre csak egyfajta szerkesztést (például C-ről T-re vagy A-ról G-re) lehet elvégezni. Tehát az olló helyett, amely egyszerre egy egész szakaszt vág ki, a bázis-szerkesztés egyszerre csak egy-egy betűt töröl és cserél. Ez jóval lassabb folyamat, de pontosabb és hatékonyabb, mivel kevésbé károsítja a sejteket.

Két vagy több bázisszerkesztő egyidejű alkalmazása (a C-t T-re cserélve a genom egyik helyén, és az A-t G-re egy másik helyen) lehetővé teszi a poligénes betegségek - azaz az egynél több genetikai variáns miatt előforduló betegségek - jobb modellezését. Nem létezett azonban olyan technológia, amely ezt hatékonyan, a rávezető (guide vagy tracer) RNS „crosstalk” nélkül tudta volna megtenni, ami akkor történik, amikor a bázisszerkesztők nem kívánt változásokat hajtanak végre.

A Quinn T. Cowan által kifejlesztett MOBE eljárás az aptamereknek nevezett RNS-struktúrákat használja - ezek kis RNS-hurkok, amelyek specifikus fehérjékhez kötődnek - arra a célra, hogy bázismódosító enzimeket toborozzon meghatározott genomi helyekre, lehetővé téve több hely egyidejű szerkesztését nagy hatékonysággal és a crosstalk kisebb gyakoriságával.

Ez a rendszer többek között azért újszerű, mert ez az első eset, hogy valaki aptamereket használt az ABE-k (adenozin bázisszerkesztők) és a CBE-k (citozin bázisszerkesztők) ortogonális mintázatban történő toborzására. A különbségek szembetűnőek: amikor a CBE és az ABE együttesen, nem MOBE-t használva adják be, a nemkívánatos “crosstalk” akár 30%-ban is előfordulhat. A MOBE használatával viszont a “crosstalk” aránya kevesebb, mint 5%.

A mostani tanulmány egy elvi bizonyíték a MOBE rendszer megvalósíthatóságának tesztelésére, amelyre a fejlesztők már ideiglenes szabadalmat kaptak. A további tesztelés érdekében a csapat több esettanulmányt végzett valós betegségekkel, köztük a Kallmann-szindrómával, egy ritka hormonális rendellenességgel, amelyet a nemi érés elhúzódása/hiánya és a szaglás hiánya/funkciócsökkenése jellemez. Az eredményekből kiderült, hogy a MOBE-rendszerek hatékonyan használhatók bizonyos poligénes betegségek meghatározó sejtvonalainak szerkesztésére.

„Jelenleg azon vagyunk, hogy a plazmidokat feltegyük az AddGene-re, hogy bárki szabadon hozzájuk férhessen. Reméljük, hogy más kutatók is használni fogják a MOBE-ket genetikai betegségek modellezésére, majd ezek segítségével remélhetőleg hatékony terápiákat hoznak létre a betegségek kezelésére” - nyilatkozta Cowan.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A new gene-editing system tackles complex diseases

Development of multiplexed orthogonal base editor (MOBE) systems

Irodalmi hivatkozás:

Quinn T. Cowan et al, Development of multiplexed orthogonal base editor (MOBE) systems, Nature Biotechnology (2024). DOI: 10.1038/s41587-024-02240-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.