hirdetés

Hosszú nem kódoló RNS-ek az Alzheimer-kór terápiájában

A tau fehérjék aggregálódását blokkolja az új eljárás, ami nem csak az Alzheimer-kór terápiájában, hanem Parkinson-kórban és más betegségekben is hatásos kezelés lehet.

 

hirdetés

 

A St. Louis székhelyű Washington University School of Medicine kutatóinak új közleménye szeptember 21-én jelent meg a Molecular Psychiatry hasábjain, és egy új megközelítést ismertet a tau-patológiás eltéréseket mutató betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében. Normális körülmények között a tau fehérje az agy infrastruktúrájának szerves részét képezi, fontos az idegsejtek megfelelő stabilizálásához. Egyes esetekben azonban a tau fehérjék csomókba állnak össze, ami toxikus hatású: az agyszövetet károsító olyan patológiás elváltozások jelennek meg, amelyek a tanulás, a memória és a mozgás problémáival is asszociálhatók. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb, legismertebb ilyen betegség, de ebbe a csoportba tartozik még a Parkinson-kór, a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) és számos ritkább, genetikai eredetű betegség is.

A mostani cikkben a kutatók arról számoltak be, hogy sikerült egy kulcsfontosságú, közös biokémiai folyamatot azonosítaniuk a tau-kötegek kialakulásában, melynek blokkolásával meggátolható az agykárosodáshoz vezető kaszkádszerű eseménysorozat. A tanulmány első szerzője, Reshma Bhagat posztdoktori kutató azzal az ötlettel állt elő, hogy vizsgálják meg a hosszú nem kódoló RNS-ek (lncRNS-ek) néven ismert RNS-molekulák egy csoportját, amelyek azért különlegesek, mert nem kódolnak polipeptidlánc szekvenciákat. Ide tartozik, hogy korábban az RNS-eket nem is tekintették a biológiai folyamatok aktív elemének, ezért a legtöbb kutatás során egyáltalán nem foglalkoztak velük. Csak az elmúlt évtizedben ismerték fel a tudósok, hogy ezek az RNS-molekulák kritikus szerepet játszhatnak egyes betegségekben. Bhagat azért kezdett érdeklődni az lncRNS-ek iránt, mert részt vesznek a különböző sejtfolyamatok szabályozásában, és rákos megbetegedésekben is szerepet játszanak.

A vizsgálatban az lncRNS-ek szerepének vizsgálatához a kutatók három genetikai eredetű tau-patológiás megbetegedésben (Alzheimer-kór, frontotemporális demencia, progresszív szupranukleáris parézis [PSP]) szenvedő ember bőrsejtjeivel kezdtek el foglalkozni: ezen sejtek mindegyike más-más mutációt hordozott a tau génben. Molekuláris technikák segítségével a kutatók a bőrsejteket olyan agyi neuronokká alakították át, amelyek mindhárom mutációt hordozták. A CRISPR nevű molekuláris technikával korrigálták a mutációkat néhány bőrsejtben, mielőtt neuronokká alakították volna őket. Ily módon emberi agysejteket tudtak előállítani tau-mutációkkal és azok nélkül, majd ezeket össze tudták hasonlítani egymással. E sejtek segítségével a kutatók 15 olyan lncRNS-t azonosítottak, amelyek szintje szignifikánsan megnövekedett vagy éppen lecsökkent a tau-mutációkkal rendelkező agysejtekben a kontrollokhoz képest. Találtak egy olyan lncRNS-t, amely különösen nagy eltérést mutatott a kontrollhoz képest: az SNHG8-at, amely nemcsak a három tau-mutációval rendelkező emberi agysejtben volt alacsony, hanem minden olyan tau-mutációval rendelkező egér és emberi agyszövetmintában is, akik a három különböző tau-patológiás megbetegedés valamelyikében haltak meg. Más szóval, az SNHG8 szintje ezekben a betegségekben mutációtól függetlenül erősen lecsökkent - mindezek a jelek pedig egy közös kóros folyamatban betöltött szerepére utaltak.

További vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az alacsony SNHG8-szintű neuronokban magas volt a stresszgranulumok szintje: ezek olyan RNS-fehérje komplexek, amelyek azért alakulnak ki, hogy segítsenek a sejteknek túlélni a stresszhelyzeteket, például a túlzott hőséget vagy az alacsony oxigénszintet, és a veszély elmúltával felbomlanak. A stresszgranulumok tau-ban gazdagok, és pont ebben rejlik a veszély. Ha túl sok stresszgranulum képződik, vagy ha mutálódott taut tartalmaznak, amely különösen hajlamos a csomósodásra, a stresszgranulumok beindíthatják az aggregációs folyamatot.

Bhagat és csapata ezt követően visszatért a tau-mutációval rendelkező emberi neuronokhoz, amelyeket a betegek bőrsejtjeiből fejlesztettek ki. Ezek a sejtek tartósan alacsony SNHG8-szintet és magas stresszgranulátum-szintet mutattak. A kutatók viszont a hiányzó SNHG8 pótlásával le tudták csökkenteni a stresszgranulumok szintjét az ilyen sejtekben.

“Ezzel bebizonyosodott, hogy az lncRNS-ek képesek befolyásolni a stresszgranulumok képződését, egyben arra is rámutattunk, hogy ez az útvonal valóban megcélozható a tau-patológiákat mutató betegségek kezelésében."

Bhagat és munkatársai most olyan vegyületek azonosításán dolgoznak, amelyek képesek az SNHG8 szintjét növelni, majd állati modellszervezetekben fogják megvizsgálják ezek hatását a tau aggregációra.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers identify key steps to toxic protein accumulation in Alzheimer's and other diseases

Long non-coding RNA SNHG8 drives stress granule formation in tauopathies

Irodalmi hivatkozás:

Reshma Bhagat et al, Long non-coding RNA SNHG8 drives stress granule formation in tauopathies, Molecular Psychiatry (2023). DOI: 10.1038/s41380-023-02237-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.