hirdetés

Őssejtekből tüdősejteket

A Columbia University Medical Center kutatói azt állítják, egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy transzplantáció céljára tüdőszövetet hozzanak létre a beteg saját sejtjeiből – írja a Nature Biotechnology című lap.

hirdetés

A szakemberek sikerrel alakítottak át humán őssejteket funkcionáló tüdő- és légúti sejtekké. Reményeik szerint eredményeikben nagy lehetőségek rejlenek a tüdőbetegségek modellezése, a gyógyszerhatások szűrése és végül az átültetésre alkalmas tüdőszövet megalkotása szempontjából.

A vizsgálatot vezető dr. Hans-Willem Snoeck szerint: „A kutatók eddig csak viszonylagos sikereket értek el a humán őssejtek szívizomsejtekké, hasnyálmirigy béta-sejtekké, bélsejtekké, májsejtekké és idegsejtekké alakítása terén, melyek a regeneratív medicina minden ága számára nyújtanak lehetőségeket. Nekünk most végre sikerült tüdő- és légúti sejteket létrehoznunk. Ennek jelentősége abban áll, hogy a tüdőtranszplantációk prognózisa különösen rossz. Bár a klinikai alkalmazástól még hosszú évek sora választ el bennünket, máris gondolkodunk autológ tüdőtranszplantációk végzésén – azaz a szervátültetés azon fajtáján, amikor a transzplantátumhoz a beteg saját bőrsejtjeit használjuk működő tüdőszövet létrehozásához.”

Dr. Snoeck korábbi kutatása több olyan kémiai faktorra derített fényt, melyek a humán embrionális őssejteket vagy humán indukált pluripotens őssejteket (iPS, induced pluripotent stem cells) a tüdő- és légúti sejtek prekurzoraivá alakítják. A szerzők azt mondják, hogy az iPS sejtek igen hasonlóak az embrionális őssejtekhez, ám bőrsejtekből hozhatók létre. Ha arra késztetjük őket, hogy a fejlődési sorban egy lépést visszalépjenek, akkor specializált sejtekké differenciálódhatnak – lehetővé téve a kutatóknak, hogy létrehozzák a humán embrionális őssejtek alternatíváját.

A vizsgálat következő részében dr. Snoeck és munkatársai olyan új faktorokat fedeztek fel, melyek az embrionális őssejteket vagy iPS sejteket funkcionáló epiteliális tüdősejtekké alakítják (ilyen sejtek borítják a tüdő felszínét). Ezekről a sejtekről megállapították, hogy legalább hat különféle típusú tüdő- és légúti sejt markereit expresszálják, beleértve a 2-es típusú alveoláris epitélsejtek markereit is. A tüdő epitélsejtjeinek különös jelentőségét az adja, hogy ezek termelik a surfactant anyagot – olyan lipoproein komplexeket, melyek alapvetően fontosak a gázcsere helyszínéül szolgáló tüdő alveolusok nyitva tartásához. Az epitélsejtek részt vesznek a regenerációban is, amennyiben a tüdőt sérülés vagy károsodás éri. A közlemény szerzői szerint ennek jelentősége lehet bizonyos kórképekben, például idiopátiás pulmonális fibrosisban (IPF), melyben úgy tűnik, hogy a 2-es típusú sejtek játszanak központi szerepet.

Dr. Snoeck reméli, hogy e technológia módot ad a kutatóknak arra, hogy „létrehozzák az IPF laboratóriumi modelljét, molekuláris szinten tanulmányozzák a betegséget, és kiválasszák a betegség gyógyítására potenciálisan alkalmas gyógyszereket”.

A jövőt tekintve Snoeck és kollégái optimisták a tekintetben, hogy a technológia elvezet bennünket az autológ tüdőtranszplantációkhoz.

Nemrégiben számoltak be arról is, hogy a nagyobb tüdők beültetésekor jobb túlélési arányok várhatók, mint a kisebb tüdők transzplantációjakor.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.