hirdetés

Szuperhatékony, többcélpontú killer T-sejtek

Új reményt adhat szolid tumorok gyógyításában a korábban ismeretlen T-sejt típus.

hirdetés

A Cell folyóirat július 24-én közölte a Cardiff University kutatóinak felfedezését, miszerint a killer T-sejtek egy szuperhatékony, korábban ismeretlen típusát fedezték fel végstádiumú tumoros betegséget legyűrő betegekben. A felfedezés azért is újszerű, mert korábban az uralkodó elképzelés az volt, hogy az egyes killer T-sejtek egyetlen célpontot képesek támadni a rákos sejteken, ez az új típus viszont több célpont ellen is hatékony - ezért a kutatók “multipronged” vagy „többcélpontú” T-sejteknek nevezték el az új típust.

A felfedezés a Herlev (Dánia) központú National Center for Cancer Immune Therapy betegeinek vizsgálatát követően született meg. Itt a kutatók végstádiumú szolid tumorokban szenvedő betegeken TIL (tumor-infiltráló limfocita) kezelést alkalmaztak, amelynek lényege, hogy a daganatból fehérvérsejteket (T-sejteket) vesznek ki, laboratóriumban felszaporítják őket, majd a beteg szervezetébe visszajuttatva ezek a sejtek várhatóan komoly segítséget nyújtanak az immunrendszernek a daganatok elleni küzdelemben.

Az utóbbi évtized során összesen 31 beteg részesült TIL terápiában, közülük többen sikeresen felgyógyultak a betegségből. A kutatók ezekre a betegekre összpontosítottak, mivel adta magát a kérdés, hogy vajon nekik miért sikerült leküzdeni a rákot. A kutatók a túlélő betegek tumorsejtjeinek korábban eltárolt mintáira eresztették rá a felgyógyult beteg vérét, és figyelték, hogy mi történik. Az eredmények szerint még egy évvel a felgyógyulást követően is nagyon erős killer T-sejt aktivitást váltott ki a daganatsejt észlelése. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a killer T-sejtek hogyan különböztetik meg a rákos sejteket az egészséges sejtektől, és egy algoritmus segítségével sikerült is meghatározniuk, hogy a T-sejtek milyen fehérjecélpontokat támadnak majd meg. Legnagyobb meglepetésükre a szuperhatékonynak bizonyuló T-sejtek több célpontot is felismertek a ráksejteken.

A kutatócsoport ezt követően azonosította és kiválogatta a túlélő betegek véréből a többcélpontú T-sejteket, majd más betegek azonos típusú ráksejtjeire és más ráktípusú daganatsejtekre is ráeresztette őket. Kiderült, hogy a “normál” T-sejteknél jóval hatékonyabban pusztítják el a daganatsejteket, és több ráktípus ellen is hatékonyak - pontosan a többcélpontúság teszi működésüket igazán pusztítóvá, tekintettel arra, hogy sikerükhöz elegendő, ha az adott ráksejt csak az egyik fehérjecélpontot hordozza a felszínén.

A kutatók egyelőre nem teljesen bizonyosak abban, hogy valóban ezek a többcélpontú T-sejtek okozták a súlyos állapotú betegek felépülését - ez tudományos óvatosság, mivel nincs minden kétséget kizáróan bizonyítva az összefüggés, de más racionális ok egyelőre nem látható.

"Fontos, hogy a túlélők vérében nagyszámú többcélpontú T-sejtet figyeltünk meg. Eddig nem találtunk ilyen többszörösen összetett T-sejteket azokban az emberekben, ahol a rák előrehaladott állapotban volt. A betegek száma egyelőre nagyon kicsi, de továbbra is lehetséges, hogy a többcélpontú T-sejtek összefüggésbe hozhatók a teljes remisszióval" - nyilatkozta Andy Sewell, a Cardiff University professzora. Fontos megfigyelés volt továbbá, hogy azoknál a betegeknél, akiknek nem sikerült legyűrniük a betegséget, ilyen sejteket nem találtak.

Bár a vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a túlélők egyes T-sejtjei egyszerre több különböző célpontot is képesek felismerni és a rákos megbetegedés széles skálája ellen hatékonyak, további, nagyobb betegcsoportokon végzett vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy a többcélpontú T-sejteket kauzális viszonnyal, bizonyítottan asszociálni lehessen a rákbetegek felgyógyulásával.

Sewell szerint ez a felfedezés újabb lépés lehet a következő generációs immunterápiák kifejlesztése területén. Nem csak megfigyelni sikerült ezeket a sejteket, hanem laboratóriumban elő is állíthatók, szaporíthatók, így könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva a leukémia területén már sikeresnek bizonyuló CAR-T sejtekhez hasonló tudományos ugrás következhet a szolid tumorok kezelésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Superior form of T-cell discovered in cancer survivors

Targeting of multiple tumor-associated antigens by individual T cell receptors during successful cancer immunotherapy

Irodalmi hivatkozás:

Garry Dolton et al, Targeting of multiple tumor-associated antigens by individual T cell receptors during successful cancer immunotherapy, Cell (2023). DOI: 10.1016/j.cell.2023.06.020

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.