hirdetés

Új gyógyszercélpont diffúz nagy B-sejtes limfómában

Egy új felfedezés “leránthatja a maszkot” a rákos sejtekről, kiszolgáltatva azokat az immunrendszer rendfenntartóinak.

hirdetés

A Cancer Research folyóiratban február 12-én jelent meg az Ecole Polytechnique Federale de Lausanne kutatóinak cikke, amelyben egy olyan módszert ismertettek, ami segíthet “lerántani a maszkot” a rákos sejtekről, ezzel segítve az immunrendszert azok felismerésében és eliminálásában.

A kutatók a “KRAB zinc finger proteins (KZFP-k)” fehérjék egy csoportjánál figyelték meg, hogy segítenek a rákos sejteknek fenntartani genetikai stabilitásukat, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy az immunrendszer barát-ellenség felismerő rendszere ne tudja azonosítani a rákos sejteket. A KZFP-k úgy képzelhetők el, mint a sejtjeinkben lévő “menedzserek”, amelyek azt szabályozzák, hogy DNS-ünk mely részei kapcsoljanak be vagy ki. Egyes KZFP-k például kölcsönhatásba lépnek az úgynevezett transzpozonokkal (TE-k, transposable elements), amelyek az emberi genom több mint felét alkotó ismétlődő DNS-szekvenciák. A TE-k reguláció hiányában potenciálisan genetikai instabilitást okozhatnak, és a KZFP-k szerepe pontosan az, hogy a TE-k elnyomásával biztosítsák a heterokromatinon belüli csendes állapotukat, védve ezzel a genom stabilitását.

A kutatás során sikerült asszociációt kimutatni a főemlős specifikus KZFP-k egy alcsoportja és a diffúz nagy B-sejtes limfóma prognózisa között. A kutatók fejlett sejttenyésztési technikákat, például short hairpin RNS-ek (shRNS-ek) révén történő genetikai manipulációt és a legmodernebb genomikai profilalkotási módszereket alkalmazták, hogy megfigyeljék két meghatározott KZFP kiütésének hatását a különböző típusú rákos sejtekben, köztük a diffúz nagy B-sejtes limfómában.

A két fehérje a ZNF587 és a ZNF417 volt, és azért választották pont ezeket, mert a diffúz nagy B-sejtes limfóma rossz prognózisával hozhatók kapcsolatba. A ZNF587 és a ZNF417 fehérjék koncentrációjának számottevő csökkentése a diffúz nagy B-sejtes limfóma sejtekben jelentős zavarokat okozott a sejtfolyamatokban. E fehérjék elvesztése a heterokromatin átrendeződését eredményezte, ami replikatív stresszt okozott, azaz egy olyan állapotot, amikor a DNS-replikáció komoly akadályokba ütközik, és ez jelentősen lelassíthatja vagy akár meg is akaszthatja a sejtosztódás folyamatát. Ez a stressz gyulladásos választ váltott ki a sejttenyészetekben, és fokozta a rákos sejtek immunrendszer által történő felismerésének esélyét, vagyis lényegében leleplezte és láthatóvá tette őket az immunrendszer számára. A rákos sejtek vírusokhoz váltak hasonlóvá az immunrendszer számára, mivel a korábbinál változatosabb neoantigéneket mutattak, és ez fokozott fogékonyságot eredményezett az immunrendszer támadásaival szemben.

Didier Trono, a kutatás vezetője szerint “a KZFP-gének háromnegyede primer-korlátozott, ami megkérdőjelezi azt a hagyományosan elfogadott nézetet, hogy minél konzerváltabb egy fehérje, annál fontosabbnak kell lennie a rák kialakulásában. Eredményeink arra utalnak, hogy a KZFP-k nemcsak a génexpressziót szabályozzák, hanem részt vesznek a DNS-replikációban és a genom stabilitásában is, ami befolyásolhatja a rákos sejtek genetikai diverzitását és a szubklonális populációk előfordulását, így pro-onkogén szerepet játszanak. Ez a DNS-károsodás és a TE-k upregulációjának köszönhető “vírusimitáció” a sejteken belüli gyulladásos útvonalak aktiválódásához vezetett, amit eddig csak kemoterápiás szerek alkalmazásával vagy a sejtek enzimjeinek kimerítésével lehetett megfigyelni. Ezért a transzkripciós faktorok célzott kezelése potenciális immunogén kemoterápiához hasonló hatást ígér.”

Az eredmények arra utalnak, hogy a rákos sejtek ezeket a fehérjéket használják arra, hogy maszkolják magukat, vagyis elrejtőzzenek az immunrendszer elől. “Ez egy koncepcionális áttörés” - fejtette ki Trono. “Kiderült, hogy a transzpozonok (TE-k), amelyek szerepét eddig nem ismertük igazán, az epigenetikai kontroll elvesztése elleni őrszemek, a TE-ket szabályozó KZFP regulátorokról pedig sikerült kimutatni, hogy a rákos sejtek átveszik felettük az uralmat annak érdekében, hogy elkerüljék az immunrendszer támadásait.”

Az eredmények a diffúz nagy B-sejtes limfóma terápiájának lehetséges új célpontjaira is rávilágítanak. “A felfedezés olyan új terápiás utakat tár fel, amelyekhez jelenleg forrásokat gyűjtünk egy nagy konzorcium számára - ebben az EPFL több csoportja mellett a Stanford, a Curie Intézet, a Cornell, a van Andel Intézet és a londoni Bart Intézet csoportjai is részt vesznek majd, és egy startup elindításán is dolgozunk.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Exposing hiding lymphoma cells to the immune system

A Cluster of Evolutionarily Recent KRAB Zinc Finger Proteins Protects Cancer Cells from Replicative Stress–Induced Inflammation

Irodalmi hivatkozás:

Olga Rosspopoff et al, A cluster of evolutionarily recent KRAB zinc finger proteins protects cancer cells from replicative stress-induced immunogenic inflammation, Cancer Research (2024). DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-23-1237

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.