hirdetés

Új immunológiai rákterápiák lehetősége

Ausztrál kutatóknak sikerült pontosan leírniuk a természetes ölősejtek képződését szabályozó transzkripciós faktorok működését.

hirdetés

A Nature Immunology folyóiratban január 5-én jelent meg a Monash University (Melbourne, Ausztrália) kutatóinak cikke, amelyben az immunrendszer daganatellenes “harcosainak”, a természetes ölősejteknek (NK-sejtek; natural killer cells) a képződéséről pontosították eddigi ismereteinket. Sikerült kimutatniuk, hogy az NK-sejtek kialakulását szabályozó génregulációs hálózat egyik legfontosabb eleme az Ikaros transzkripciós faktor (Ikzf1), valamint az ehhez a családhoz tartozó Helios (Ikzf2) és Aiolos (Ikzf3) transzkripciós faktorok, amelyek működése most részletes leírásra került. Ezek az eredmények új fejezetet hozhatnak több ráktípus, például a B-sejtes limfóma terápiájában, de fényt deríthetnek olyan örökletes tulajdonságok hátterére is, mint például a rákhajlam.

A cikkben részletezett vizsgálatok során a kutatók azt figyelték meg, hogy az Ikaros/Ikzf1 transzkripciós faktor szándékos gátlásának következményeként (akár preklinikai modellekben, akár emberekben) az immunrendszer első vonalbeli harcosainak, a természetes ölősejteknek (NK) aktivitása drámai mértékben lecsökkent. Ennek a transzkripciós faktornak az elvesztése vagy blokádja az NK-sejtek fejlődésének és működésének széles körű diszregulációját eredményezte, megakadályozva, hogy az ölősejtek felismerjék és elpusztítsák a vírusfertőzött sejteket, vagy eltávolítsák a keringésből az áttétes daganatos sejteket.

Érdekesség, hogy az Ikaros blokádja során a kutatók azt is észrevették, hogy az Aiolos (Ikzf3) és a Helios (Ikzf2) képesek részben kompenzálni az Ikaros elvesztését, tehát ha a rendszer egyik eleme kiesik, a többi valamelyest pótolhatja. Amikor viszont a kutatók egyszerre több IKZF-családtagot gátoltak, az NK-sejtek gyors pusztulása következett be. Működése során az Aiolos és az Ikaros közvetlenül kötődik és aktiválja a JUN/FOS család legtöbb tagját is: ezek a transzkripciós faktorok az emberi embrió fejlődésében és szöveti működésében játszott alapvető szerepükről ismertek. Az Ikaros konzervált szerepet tölt be az egészséges B-sejtek képződésében, így a B-sejteket érintő daganatos megbetegedések kezelésében nem hagyható figyelmen kívül.

Ez a felfedezés megnyithatja az utat korábban nem ismert, innovatív rákterápiák előtt. Az NK-sejtek a kórokozók és a rákhoz hasonló belső fenyegetések elleni folyamatos küzdelemben az első védelmi vonalunkat alkotják, gyilkos erejük pedig az Ikaros és a JUN/FOS biológiáját célzó terápiákkal fokozható.

A kutatást Nicholas Huntington professzor vezette, és úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban az FDA, illetve Ausztráliában a TGA (Therapeutic Goods Administration) gyógyszerügyi hatóságok már korábban engedélyeztek olyan készítményeket B-sejtes limfóma indikációban, amelyek az Ikarost/Aiolost célozták. Huntington szerint azonban “eddig nem értettük, hogyan működnek ezek a készítmények. A mostani kutatás során felszínre hozott információk birtokában viszont már új, adott indikációkra szabott, pontosan ezeket a komplex mechanizmusokat megcélzó gyógyszereket lehet kifejleszteni.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Discovery unveils immune system's guardian: Ikaros

IKAROS and AIOLOS directly regulate AP-1 transcriptional complexes and are essential for NK cell development

Irodalmi hivatkozás:

IKAROS and AIOLOS directly regulate AP-1 transcriptional complexes and are essential for NK cell development, Nature Immunology (2024). DOI: 10.1038/s41590-023-01718-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.