hirdetés

Varjúháj kiegészítő COPD-terápiaként

A COPD kialakulásában és súlyosbodásában központi szerepe van a gyulladásnak, melyet egy most megjelent, kis esetszámú tanulmány szerint a kiegészítő Rhodiola (varjúháj) kezeléssel kedvezően, a gyulladásos paraméterek bizonyított csökkentése révén lehetett befolyásolni. 

hirdetés

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) az előrejelzések szerint 2030-ra a harmadik leggyakoribb a halálozási okká válik. A COPD-t többnyire dohányzás okozza, jellemzője a folyamatos légúti obstrukció.  A COPD kialakulásában és súlyosbodásában központi szerepe van a gyulladásnak, melyet a jelenlegi terápiás eszközeinkkel csak korlátozottan tudunk befolyásolni.

A COPD kulcsfontosságú mediátorai a neutrofilek, makrofágok, T-limfociták, mátrix metalloproteázok, és a citokinek. Annak ellenére, hogy már számos citokint azonosítottak a COPD-ben, pontos szerepük ezen összetett légúti betegség patofiziológiájában továbbra is tisztázatlan.

Az említett citokinek közül az interleukin receptor (IL-2) a T-sejt toborzás, aktiválás és differenciálódásegy fontos szabályzója, valamint befolyásolja a T-sejtek citokintermelését (pl. interferon (IFN) -γ is.  A COPD-s betegeknél a bronchoalveoláris mosófolyadékban fokozott T-sejtek általi IL-2 termelést észleltek. Az IL-4-nek kritikus szerepe van a Th2 sejtek differenciálódásában. Ugyan a COPD-t a Th1 sejtes immunválasz megbetegedéseként tartják számon, a Th2 citokinek is magasabb értéket mutathatnak a COPD-s betegek körében. COPD-s páciensek bronchoalveoláris mosófolyadékának tanulmányozásakor megnövekedett IL-4 expressziót figyeltek meg a CD8+T (Tc2) sejtekben. Az interleukin-10 egy potens gyulladásellenes citokin, melyet a szabályozó T-sejtek egy alcsoportja és makrofágok állítanak elő. Gátolja számos, a gyulladásos folyamatoknál előforduló fehérje szintézisét, úgymint IFN-γ, granulocita makrofág kolónia stimuláló faktor, IL-2, és sok olyan kemokin, melyekre túltermelődés jellemző a COPD-ben. Úgy tűnik szintje alacsonyabb lehet a COPD-s betegekben.

Habár a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy főként T-sejteket érintő gyulladásos megbetegedés, nem publikáltak még olyan COPD-s betegek körében végzett tanulmányt, mely az immunmoduláns Rhodiola-t veszi górcső alá. A varjúhájféléknek számos faja ismert. A bizonyítottan  adaptogén növények közé tartozó illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) gyökerét rózsagyökér, aranygyökér névenévszázadok óta használják. Magyarországon nem őshonos. 1960-as évektől elsősorban orosz és skandináv kutatók kutatják.

Chen és mtsai most megjelent tanulmányukban egy másik fajt, a Rhodiola crenulata-t vizsgálták randomizált klinikai körülmények között COPD-s betegek körében, kiegészítő kezelésként. Ezt a Rhodiola-fajt Tibetben az akut hegyi betegség kivédésére használják, egyéb hatásait is intenzíven kutatják. A Phytotherapy Res-ben megjelent tanulmányban a COPD-s páciensek Rhodiola crenulata-t 500 mg (n = 38) vagy placebót (keményítő/foszfáttal pufferolt sóoldat) (n=19) szedtek naponta, 12 héten keresztül, majd kezeletlen, nemre és életkorra igazított nem-COPD-s kontrollcsoportok adataival vetették össze az eredményeket. Ezek szerint a kúra előtt a COPD-s betegek  IL-2, IL-10 és IFN-γ szérumszintjei szignifikánsan magasabbak voltak a nem-COPD-s kontrollcsoportban mértnél (p < 0,05). Szignifikáns csökkenés mutatkozott az IFN-γ szintben (p < 0,05) a Rhodiola-val kezelt csoportban, míg a placebós csoportban nem jelentkezett ilyen hatás (p<0,05). Az eredmények alapján a Rhodiola kezelés kedvező, gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki, csökkentette a COPD-teszten elért pontszámokat, valamint mérsékelte a CRP-t a COPD-s betegek körében (p<0,05). A kezelés csökkentette a COPD-s páciensek IFN-γ koncentrációját és CD8+ számát, ugyanakkor szignifikánsan (p < 0,05) növelte a CD4+ CD25+FOXP3+ és CD4+CD25+CD45+FOXP3+ expressziót a vérben. Ezen klinikai kísérlet az első, melyben Rhodiola-t használtak a COPD-s betegek kiegészítő kezeléseként. A T-sejtek –a CD8+ nagyobb mértékű expressziója révén- fontos szerepet játszanak a COPD patogenézisében. A T-sejtek és az IFN-γ célzott kezelése a terápiák során kedvező eredményeket hozhat.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.