Parkinson-kór felismerése videófelvételekből

A mesterséges intelligencia alapú videóelemző szoftver több mozgásforma szimmetriáját 86%-os pontossággal elemezve diagnosztizálja a Parkinson-kórt.

A Parkinsonism & Related Disorders folyóiratban augusztus 13-án jelent meg a University of Florida kutatóinak cikke, amelyben egy mesterséges intelligencia alapú videóelemző szoftvert írtak le, amely a Parkinson-kór korai diagnosztizálására és súlyosságának meghatározására is alkalmas.

A gépi tanulást (machine learning) alkalmazó szoftvert az egyetemi kutatók a Fixel Institute for Neurological Diseases csapatával együttműködve alkották meg, működési elve pedig a beteg motoros tüneteinek számszerűsítésén alapul. A programot 31 korai Parkinson-kórban szenvedő beteg és 26 velük korban megegyező kontroll személy felvételeinek az elemzésével tanították be a korai tünetek felismerésére. A vizsgálatok során a mesterséges intelligenciát három mozgásforma, az ujjakkal végzett koppintások, a kéz mozgása és a láb agilitása alapján tanították be a Parkinson-kór diagnosztizálására. A kutatók három klasszifikációs modellt alkalmaztak a beteg bal és jobb oldali mozdulatainak, illetve a bal-jobb mozgásszimmetriának az értékelésére. A kutatók nullhipotézise az volt, hogy mivel a Parkinson-kór általában aszimmetrikusan kezdődik, a betegség korai szakaszában az egyik oldal jobban érintett, mint a másik.

A bal oldali, a jobb oldali és a szimmetria jellemzők kombinálása 79%-os felismerési pontosságot eredményezett az ujjkoppintós videók alapján, 75%-os pontosságot a kézmozgást elemző felvételekből, 79%-os pontosságot pedig a láb mozgását követő filmek alapján. A háromféle mozgásforma kombinált elemzése azonban már 86%-os differenciálási pontosságot eredményezett az egészséges és a korai Parkinson-kórban szenvedő személyek között.

“Most kifejlesztett módszerünk nem invazív, szabványos videofelvételeket használ, és potenciálisan segíthet a Parkinson-kór jeleinek korábbi felismerésében, javítva a kezelés eredményeit és a betegek kezelését. További előnye, hogy igen könnyen, sok betegen elvégezhető.” - összegzett a tanulmány vezető szerzője, Diego L. Guarín.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

What the trained eye cannot see: Detecting movement defects in early stage Parkinson's disease

What the Trained Eye Cannot See: Quantitative Kinematics and Machine Learning Detect Movement Deficits in Early-Stage Parkinson’s Disease from Videos

Irodalmi hivatkozás:

Diego L. Guarín et al, What the Trained Eye Cannot See: Quantitative Kinematics and Machine Learning Detect Movement Deficits in Early-Stage Parkinson's Disease from Videos, Parkinsonism & Related Disorders (2024). DOI: 10.1016/j.parkreldis.2024.107104

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.