hirdetés

A bipoláris zavar gyorsabb diagnózisa

Elsősorban a súlyos depresszió és a bipoláris zavar differenciálásának nehézségein segíthet az új módszer, a vérvizsgálat és a mentálhigiénés felmérés együttes alkalmazása.

hirdetés

A JAMA Psychiatry folyóirat október 25-én közölte a University of Cambridge kutatóinak cikkét, amelyben arról számoltak be, hogy egy egyszerű vérteszt és egy online kérdőív segítségével pontosítható és felgyorsítható a bipoláris zavar diagnózisa. A kutatók szerint a vérvizsgálat önmagában a bipoláris zavarban szenvedő betegek akár 30%-át is képes diagnosztizálni, de hatékonyabb, ha egy digitális mentálhigiénés felméréssel is kombinálják. A biomarker vizsgálat beépítése segíthet az orvosoknak különbséget tenni a súlyos depresszió és a bipoláris zavar között, amelyek tünetei átfedik egymást, de különböző farmakológiai kezelést igényelnek. Bár a vérvizsgálat még csak a működési elv bizonyítása (proof of concept) fázisban van, a kutatók szerint hatékony kiegészítője lehet a meglévő pszichiátriai diagnosztikai eszköztárnak, és a továbbiakban segíthet a kutatóknak megérteni a mentális egészségi állapotok biológiai hátterét.

A bipoláris zavar világszert a lakosság körülbelül 1%-át érinti - mintegy 80 millió embert -, de a betegek közel 40%-ánál tévesen súlyos depressziónak (MDD; major depressive disorder) diagnosztizálják.

“A bipoláris zavarban szenvedő betegeknél nyomott hangulatú (depresszív) és nagyon emelkedett hangulatú (mániás) időszakok váltják egymást” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Jakub Tomasik. “A betegek azonban általában csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor depresszív hangulatot tapasztalnak, ezért gyakori, hogy a bipoláris zavart gyakran tévesen MDD-ként diagnosztizálják."

“Amikor egy bipoláris zavarban szenvedő beteg egy depresszív időszakot él át, az orvos számára ezek a tünetek nagyon hasonlónak tűnhetnek, mintha valaki MDD-ben szenvedne” - fejtette ki Sabine Bahn professzor, a kutatás vezetője. “A két állapot kezelése azonban eltér: ha valakinek, aki bipoláris zavarban szenved, antidepresszánst írnak fel anélkül, hogy hangulatstabilizálót adnának hozzá, az mániás epizódot válthat ki.”

A bipoláris zavar pontos diagnózisának leghatékonyabb módja a teljes pszichiátriai felmérés. A betegek azonban gyakran hosszú várakozási idővel szembesülnek, ráadásul ezeknek az értékeléseknek az elvégzése is időigényes feladat.

“A teljes pszichiátriai értékelések rendkívül hatékonyak ugyan, de ha a bipoláris zavar diagnosztizálására egy egyszerű vérvizsgálattal lehetőség adódna, biztosítható lenne, hogy a beteg már az első alkalommal a megfelelő kezelést kapja, továbbá ez enyhítené az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást” - fejtette ki Tomasik.

A kutatók a 2018 és 2020 között az Egyesült Királyságban végzett Delta-vizsgálat mintáit és adatait használták fel a bipoláris zavar azon betegek azonosítására, akiket az előző öt évben MDD-vel diagnosztizáltak, és akiknek a vizsgálat időpontjában depressziós tüneteik voltak. A résztvevőket online úton, önkéntes válaszadásos mintavétellel toborozták. Végül több, mint 3000 résztvevőt sikerült bevonni a vizsgálatba, akik mindannyian kitöltöttek egy körülbelül 600 kérdésből álló online mentális egészségi állapotfelmérést. Az értékelés számos olyan témát érintett, amelyek a mentális egészségügyi zavarok szempontjából relevánsak lehetnek, beleértve a korábbi vagy jelenlegi depressziós epizódokat, az általános szorongást, a mániás tüneteket, a családi anamnézist vagy a kábítószer-használatot.

Az online felmérést kitöltő résztvevők közül a következő lépésben mintegy ezer beteget választottak ki arra, hogy egy egyszerű ujjbegy-vérmintát küldjenek be, amelyet a kutatók több mint 600 különböző metabolitra vonatkozóan elemeztek tömegspektrometria segítségével. Miután kitöltötték a Composite International Diagnostic Interview tesztet (egy strukturált és validált diagnosztikai eszközt a hangulatzavar diagnózisának felállítására), az ezer jelentkező közül 241 résztvevőt vontak be a vizsgálatba.

A vérminták elemzése a bipoláris zavarral asszociálható szignifikáns biomarker mintázatot mutatott, még az olyan egyéb zavaró tényezők, mint a gyógyszeres kezelés figyelembevétele után is. Az azonosított biomarkerek elsősorban az élethosszig tartó mániás tünetekkel korreláltak, és ezeket a vizsgálatban a betegek egy olyan külön csoportjánál validálták, akiknél a vizsgálat eredményeként új MDD vagy bipoláris zavar diagnózis született. A kutatók megállapították, hogy a betegek által közölt információk és a biomarker-teszt kombinációja jelentősen javította a bipoláris zavarban szenvedők diagnosztikai hatékonyságát, különösen azokban az esetekben, amikor a diagnózis nem volt egyértelmű.

“Az online értékelés összességében hatékonyabb volt, de a biomarker-teszt jól teljesít és sokkal gyorsabb” - mondta Bahn. “A két megközelítés kombinációja lenne ideális, mivel remekül kiegészítik egymást.”

“Azt tapasztaltuk, hogy néhány beteg jobban kedvelte a biomarker-tesztet, mert ez egy objektív eredmény” - nyilatkozta Tomasik. “A mentális betegségnek biológiai alapja van, és a betegek számára fontos, hogy tudják, nem az elméjükben van a baj. Ez egy olyan kór, amely ugyanúgy érinti a testet, mint bármely más betegség.”

“A biomarkerek a diagnosztikai alkalmazás mellett a hangulatzavarok kezelésének potenciális gyógyszercélpontjait kutató vizsgálatokban is felhasználhatók, ami jobb kezelések kifejlesztéséhez vezethet” - mondta Bahn.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Simple blood test can help diagnose bipolar disorder

Metabolomic Biomarker Signatures for Bipolar and Unipolar Depression

Irodalmi hivatkozás:

Jakub Tomasik et al, Metabolic Biomarker Signatures for Bipolar and Unipolar Depression, JAMA Psychiatry (2023). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2023.4096

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.