hirdetés

A cukorbetegség kezelésének Szent Grálja?

Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigy acináris sejtjei inzulintermelő sejtekké alakíthatók át.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban május 3-án jelent meg a University of Pittsburgh kutatóinak cikke, amelyben a cukorbetegség egy új, lehetséges kezelési módjához találták meg a szükséges eszközt egy enzim működésének tanulmányozása során.

A történet 2016-ban kezdődött, amikor a University of Pittsburgh kutatói, Dr. Farzad Esni és Jing Hu egereken végeztek egy olyan kísérletet, amelyben a fokális adhéziós kináz (FAK) nevű enzimet kódoló gén két példányának egyikét törölték. Eredetileg a FAK enzim hasnyálmirigyrákban betöltött szerepe érdekelte őket, de egy meglepő felfedezés hamarosan teljesen más irányba terelte a kutatást.

“A beavatkozást követően a hasnyálmirigy nagyon furcsán nézett ki, körülbelül úgy, mintha egy sérülés után regenerálódni próbálna” - nyilatkozta Esni. Ennél is furcsább volt azonban, hogy a hasnyálmirigyben lévő sejtek egy csoportja elkezdett inzulint és amilázt is termelni. Normális esetben az egerekben és emberekben a vércukorszintet szabályozó hormont, az inzulint a béta-sejtek termelik, míg az amilázt, egy emésztést elősegítő enzimet az acináris sejtek. Az acináris és a béta-sejtek funkciói nagyon különbözőek, így első látásra nem volt semmi értelme annak, hogy a sejtcsoport a kettő kombinációjának tűnjön.

“Három lehetséges magyarázat volt arra, amit az egér modellszervezetekben láttunk” - sorolta Esni. “Az egyik, hogy egyszerűen a kutatásunknak valamilyen mesterséges eredménye, artifaktuma, műtárgya alakult ki. A második, hogy a béta-sejtek kezdtek el amilázt termelni, ennek sincs sok jelentősége. Viszont a harmadik eshetőség, hogy az acináris sejtek inzulint kezdenek el termelni, ez a cukorbetegség terápiájának Szent Grálja lenne!”

A további kutatások során az látszott igazolódni, hogy Esni és csapata valóban a Szent Grálra bukkant. Mostani tanulmányukban a kutatók azt mutatták be, hogy egy FAK-gátló gyógyszer (PF562271, FAKi), amelyet eredetileg rákos betegségek kezelésében vizsgáltak, az acináris sejteket úgynevezett ADIP sejtekké (acinar-derived insulin-producing cells) alakította át, ami segített szabályozni a vércukorszintet cukorbeteg egerekben és főemlősökben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy cukorbetegeknél a FAK-gátlók alkalmazása új utat jelenthet az inzulinpótló terápiák helyettesítésére.

Az ADIP sejtek aktivitását cukorbeteg állati modellszervezetekben vizsgálták: a kutatók részben vagy teljesen kiirtották az állatok béta-sejtjeit egy sztreptozotocin nevű vegyület alacsony vagy magas dózisú alkalmazásával, ezzel imitálva különböző súlyosságú cukorbetegséget. Ezután az egereket 3 héten keresztül a szájon át szedhető PF562271 nevű FAK-gátló gyógyszerrel vagy placebóval kezelték.

A FAK-gátlóval kezelt egerek visszanyerték eredeti béta-sejttömegük mintegy 30%-át, és a kezelés részben javította a hiperglikémiát. Ezek az eredmények a vizsgálat végéig, azaz néhány hétig fenn is maradtak, ami arra utal, hogy már az egyszeri kezelés hosszú távú előnyökkel járhat a cukorbetegség kontrollja szempontjából.

A kutatócsoport a FAK-inhibitor készítmény hatását főemlősökön is megvizsgálta. Miután négy makákó egyed cukorbetegséget kiváltó sztreptozotocint kapott, napi 5-20 egység inzulinra volt szükségük a vércukorszintjük szabályozásához. Ezután a kutatók az egyik ilyen cukorbeteg makákót 3 hetes FAK-gátló kúrával kezelték. Hat héttel később az állat inzulinigénye 60%-kal csökkent, ami stabil javulást jelentett, és további kezelés nélkül ez az állapot fenn is állt a kísérlet négy hónappal későbbi befejezéséig.

Az acináris sejtek inzulintermelésre való rábírásának ötlete nem új ugyan, de korábban ezt géntechnológia alkalmazásával próbálták meg elérni. A FAK-gátlók transzlációs, azaz gyógyszerré válásának útja pedig sokkal könnyebb lehet, mint a genetikai megközelítéseké, mivel a PF562271 hatóanyagot már tesztelték onkológiai célú fázis I. klinikai vizsgálatokban. A másik nagy előnye, hogy szájon át adagolható, ami egyszerűbb, mint a bonyolult genetikai eszközök (ezek általában idegen gének vírusvektorokkal történő bejuttatását vagy géneket bekapcsoló genetikai faktorokat foglalnak magukban).

“Funkcionálisan az ADIP sejteknek hasonlónak kell lenniük a más vizsgálatokban az acináris sejtekből képzett inzulintermelő sejtekhez, de fontos különbség, hogy a mi sejtjeink ténylegesen beszivárogtak a már meglévő hasnyálmirigy-szigetekbe, ahol a béta-sejtek normális esetben elhelyezkednek” - összegzett Esni. “A mi sejtjeink képesek kihasználni a szigetek nyújtotta előnyös környezetet, ahol hozzáférésük van a vérerekhez a glükózszint monitoringja céljából, ez pedig sokkal hatékonyabbá teszi őket.”

A FAK-gátlót cukorbetegeken tesztelő klinikai vizsgálat elindításának végső reményében Esni és csapata most hosszú távú kísérleteket tervez egereken, hogy megvizsgálják a hiperglikémia kontroll időtartamát a gyógyszer egyszeri adagolása után az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egér modellszervezetekben, és már megkezdték a FAK-gátlás hatásainak értékelését in vitro humán hasnyálmirigy-szövetekben is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Repurposed cancer drug could treat diabetes by nudging pancreatic acinar cells to produce insulin

Acinar to β-like cell conversion through inhibition of focal adhesion kinase

Irodalmi hivatkozás:

Shakti Dahiya et al, Acinar to β-like cell conversion through inhibition of focal adhesion kinase, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-47972-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.