hirdetés

Antitestek a rejtőzködő rákos sejtek felfedésére

Anti-sCTLA-4 antitestek hatására az immunrendszer előtt láthatóvá és támadhatóvá váltak a rejtőzködő ráksejtek kolorektális rák egér modellszervezetekben.

hirdetés

A Molecular Therapy folyóiratban december 4-én jelent meg a University of Aberdeen kutatóinak cikke, amelyben az immunellenőrzőpont-gátlóként ismert CTLA-4 sejtfelszíni fehérjét blokkoló antitestek onkológiai célú alkalmazásának eredményeit ismertették.

Korábbi kutatások eredményei szerint a CTLA-4 az immunrendszer egyensúlyának és toleranciájának fenntartásáért felelős, például képes megakadályozni, hogy az immunrendszer túlságosan aktívvá váljon a normális immunválasz során. Ugyanakkor ez lehetőséget teremt a rákos sejteknek is arra, hogy a fehérjét felhasználva meggátolják, hogy az immunrendszer megtámadja őket.

A mostani vizsgálat során a kutatók anti-CTLA-4 antitesteket fejlesztettek ki, és az első eredmények szerint ezek ígéretesnek bizonyultak különböző daganatos megbetegedések kezelésében. A tumorellenes hatás mögött meghúzódó pontos mechanizmusok azonban továbbra sem tisztázottak, és az antitestek alkalmazása során immuntoxicitással kapcsolatos problémák is felléptek.

Talán még a fentieknél is fontosabb eredmény viszont, hogy a CTLA-4-nek létezik egy mindeddig figyelmen kívül hagyott, a sejtekből kilépni képes izoformája is, az oldható (szolubilis) CTLA-4, azaz sCTLA-4. A kutatócsoport ezért az sCTLA-4 immuno-onkológiai terápiában történő felhasználhatóságát kezdte el vizsgálni, és munkájuk során egyrészt feltárták az sCTLA-4 funkcionális tulajdonságait, valamint értékelték egy specifikus anti-sCTLA-4 antitest hatékonyságát is.

Az sCTLA-4 funkcionális tulajdonságainak elemzése során kiderült, hogy az sCTLA-4-et expresszáló tumorok gátolták a citotoxikus killer T-sejtek aktivitását, ami a rák gyorsabb növekedéséhez és terjedéséhez vezetett kolorektális rák egér modellszervezeteiben. Amikor azonban a kutatók a specifikus antitesttel blokkolták az sCTLA-4-et, ez a gátló hatás már nem érvényesült, így a T-sejtek képesek voltak megtalálni és megtámadni a rákos sejteket.

Dr. Frank Ward, az eljárás egyik kifejlesztője így nyilatkozott: “Az immunterápiás módszerek alkalmazása során az immunrendszer erejének, hatásosságának fokozására támaszkodunk a tumorok elpusztítása érdekében, ezért rendkívül fontos azonosítani, majd blokkolni azokat a molekulákat, amelyek segítséget nyújtanak a rákos sejteknek abban, hogy elrejtőzhessenek az immunrendszer elől. Kutatásunk során a University of Liverpool és a Southamptonban működő Cancer Immunology Center munkatársaival együttműködve kimutattuk, hogy a tumorok sCTLA-4 expressziója a daganatok gyorsabb növekedését eredményezi, ezért szelektív blokkolásuk megnyithatja az utat hatásosabb immuno-onkológiai terápiás beavatkozások alkalmazása felé.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New mechanism with potential to boost checkpoint-blocking cancer immunotherapies identified

Soluble CTLA-4 attenuates T cell activation and modulates anti-tumor immunity

Irodalmi hivatkozás:

Paul T. Kennedy et al, Soluble CTLA-4 attenuates T cell activation and modulates anti-tumor immunity, Molecular Therapy (2023). DOI: 10.1016/j.ymthe.2023.11.028

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.