hirdetés

B12 vitaminnal javítható a fingolimod hatásossága

Egy új kutatás az S1P-receptor-modulátor fingolimod és a B12-vitamin jótékony kölcsönhatását írta le a Sclerosis multiplex terápiájában.

hirdetés

A Cell Reports folyóiratban december 7-én jelent meg a Sanford Burnham Prebys intézet (La Jolla, Kalifornia, USA) kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a Sclerosis multiplex kezelésében használt fingolimod hatásossága javítható az agy B12 vitaminnal történő ellátásával. A kutatók nagyon régen, már több évtizede megfigyeltek egy érdekes összefüggést a B12-vitamin (kobalamin), a központi idegrendszer (CNS) egészséges fejlődését és működését támogató alapvető tápanyag és az autoimmun eredetű krónikus Sclerosis multiplex (SM) között. A párhuzam lényege, hogy mind a B12-vitamin hiánya, mind az SM igen hasonló neurológiai tüneteket okoz, beleértve a kezekben és lábakban jelentkező zsibbadást vagy bizsergést, a látásromlást, a járás vagy a normális beszéd nehézségeit és a kognitív funkciók csökkenését, például memóriazavarokat.

A mostani tanulmány eredményei alátámasztják ezt a hipotézist, sőt, a kutatók egy olyan új molekuláris kapcsolatot írtak le a B12-vitamin és az SM között, amely az agyban található asztrocitákban játszódik le. A kutatás jelentősége, hogy új módszerek fejlesztése válik lehetővé az SM terápiájában a központi idegrendszer B12-vitaminpótlásán keresztül.

“Az agy B12-vitamin-hordozó fehérjéjének, a transzkobalamin-2 (TCN2) proteinnek és a már engedélyezett SM-gyógyszer, a fingolimod közös molekuláris kötődése mechanisztikus kapcsolatot teremt a B12 jelátvitel és az SM-et irányító folyamatok között, és ez a neuroinflammáció enyhítése, valamint valószínűleg a neurodegeneráció mérséklése felé mutat” - fejtette ki Jerold Chun, a cikk egyik szerzője. “Az agy B12-vitaminnal és fingolimoddal (vagy potenciálisan rokon molekulákkal) történő ellátása javíthatja mind a jelenlegi, mind a jövőbeli SM-terápiák hatásosságát.”

A Sanford Burnham Prebys csapata a University of Southern California, a japán Juntendo University, a Tokiói Gyógyszerészeti és Élettudományi Egyetem, valamint a State University of New York kutatóival közösen dolgozott, és elsősorban a fingolimod (Gilenya) hatóanyag, egy szfingozin-1-foszfát (S1P) receptor modulátor molekuláris működésére összpontosítottak, amely hatásmechanizmusa szerint megakadályozza az SM-betegek agyát tévesen megtámadó T- és B-immunsejtek központi idegrendszerbe kerülését.

Az SM állati modelljeivel valamint emberi post mortem agyakkal dolgozva a kutatók megállapították, hogy a fingolimod a B12 kommunikációs útvonalak funkcionális és fizikai szabályozásával, különösen a CD320 nevű B12-receptor szintjének megemelésével is asszociálható. A CD320 receptor a B12 vitamin felvételéhez és hasznosulásához szükséges, amikor a vitamin a TCN2 fehérjéhez kötődik, mivel ez a protein végzi a B12 vitamin disztribúcióját az egész szervezetben, így a központi idegrendszerben történő elosztásáért is felelős. A mostani cikk egyik legfontosabb megállapítása, hogy ez a folyamat az asztrocitákon belül a fingolimoddal is kölcsönhatást mutat, és ez a kapcsolat az SM-betegek agyában is megfigyelhető. A kutatók kimutatták, hogy a CD320 szokásosnál alacsonyabb szintje vagy az étrend B12-korlátozása rontotta a betegség lefolyását az SM állatmodelljeiben, és csökkentette a fingolimod terápiás hatékonyságát is, mégpedig egy olyan mechanizmuson keresztül, amely eltéríti a fingolimodnak a TCN2-B12 komplexhez kötődését (ez a kötődés tenné lehetővé téve a hatóanyag szállítását az asztrocitákba a CD320-mal való kölcsönhatásokon keresztül).

Ezek az új eredmények tovább erősítik a B12-vitamin pótlásának jótékony hatását - különösen a vitaminnak az asztrocitákhoz történő eljuttatása szempontjából -, miközben a kutatók azt is feltárták, hogy ez nem egyirányú kapcsolat, mivel a fingolimod képes korrigálni a károsodott asztrocita-B12 útvonalat az SM-ben szenvedő betegeknél. A kutatók szerint lehetséges, hogy a már engedéllyel rendelkező más S1P-receptor-modulátorok, például a Mayzent (sziponimod), a Zeposia (ozanimod) és a Ponvory (poneszimod) is hozzáférhetnek ennek a központi idegrendszeri mechanizmusnak legalább egy részéhez. A tanulmányban új ismeretek szerepelnek arra vonatkozóan is, hogy a B12-TCN2-CD320 útvonalat hogyan szabályozzák a szfingolipidek, különösen a szfingozin, a fingolimod természetben előforduló és endogén szerkezeti analógja. Ezek az ismeretek megkönnyíthetik a kifejezetten az agy B12-vitaminpótlására alkalmas készítmények, formulák kifejlesztését, és a feltárt mechanizmus a jövőben más neuroinflammatorikus és neurodegeneratív állapotok innovatív terápiáinak kidolgozására is alkalmas lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Similarity between vitamin B12 loss and multiple sclerosis revealed

FTY720 requires vitamin B12-TCN2-CD320 signaling in astrocytes to reduce disease in an animal model of multiple sclerosis

Irodalmi hivatkozás:

Deepa Jonnalagadda et al, FTY720 requires vitamin B12-TCN2-CD320 signaling in astrocytes to reduce disease in an animal model of multiple sclerosis, Cell Reports (2023). DOI: 10.1016/j.celrep.2023.113545

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.