hirdetés

Célzott gyógyszeradagoló élesztő IBD kezelésre

Egy módosított élesztő lehet képes regenerálni a gyulladt bélfelszínt, és gyógyszereket juttatni a megfelelő szakaszokra.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban május 6-án jelent meg a UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy állati modellszervezetekben a Saccharomyces boulardii élesztőfaj egy módosított formájával sikerült célzott hatóanyag-szállítást és regenerációt elérni gyulladásos bélbetegség (IBD) terápiájában.

A gyulladásos bélbetegség (IBD; inflammatory bowel disease) összetett állapot, amely a beteg aktuális betegségállapotának megfelelő, egyénre szabott ellátást igényel, és mivel a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek néha súlyos mellékhatásokat okoznak, vagy idővel elveszítik hatékonyságukat, számos kutatás folyik új gyógyszer- vagy probiotikum adagolási módszerek kifejlesztésére

Az emberi bélrendszer meglepően zord környezet az orálisan adagolható probiotikumok számára: igen nehéz ugyanis a jól beágyazott baktériumtelepek mellett élniük és növekedniük. A mostani kutatás során pontosan ez a kihívás vezette a szakembereket arra, hogy egy olyan élő “szállítórendszert” fejlesszenek ki, amely képes túlélni és megmaradni a bélben, miközben hasznos hatást fejt ki. A kutatók ehhez a Saccharomyces boulardii élesztőfajt választották, amely bizonyítottan biztonságos és jól tolerált IBD-s betegeknél, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és ellenáll az antibiotikumok alkalmazásának is.

A fejlesztés során olyan felszíni fehérjéket juttattak az élesztő sejtfalába, amelyek képesek azonosítani és megcélozni az IBD-ben szenvedő vastagbél által kifejezett fehérjéket. A kutatók kifejezetten olyan fehérjéket használtak célpontként, amelyeket az extracelluláris mátrix expresszál, az a komplex sejthálózat, amelyet a fekélyek folyamatosan elbontanak, de mindig újjáépül, hogy új bélszövetet képezzen. Amikor az extracelluláris mátrix túlórázik, fokozottan működik annak érdekében, hogy regenerálja magát, több ilyen fehérjét termel. Ezeket a fehérjéket kihasználva a kutatók genetikailag módosították az élesztőt olyan felszíni fehérjékkel, amelyek képesek voltak hosszabb ideig kötődni az extracelluláris mátrix fehérjékhez. A hosszabb kötődés azért fontos, mert így az élesztőnek elég ideje lesz arra, hogy kifejtse probiotikus funkcióit, például a gyulladáscsökkentő hatást.

A kutatók állati modellszervezetekben 48 órán keresztül vizsgálták, hogy a módosított élesztő mennyire képes megragadni a vastagbélben. A probiotikum 24-48 órás bélben tartózkodási ideje után a colitis ulcerosa preklinikai modelljeiben a kontrollokhoz képest 100-szorosára nőtt a probiotikum koncentrációja a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan a gyulladás is csökkent, és hamarosan az egészséges bélszakasz hossza növekedést mutatott.

Bár az élesztőnek vannak ugyan gyulladáscsökkentő tulajdonságai, ez önmagában nem lenne elegendő ahhoz, hogy gyógyulást biztosítson az IBD-s betegek számára. A kutatók ezért úgy alakították ki az élesztőt, hogy olyan antitesteket és peptideket legyen képes szállítani, amelyeket a bélbetegségek kezelésében már régóta használnak. Ez a hatóanyag-szállítmány szabadon cserélhető, és igen precíz bejuttatást tesz lehetővé.

"Könnyen cserélhetjük a hatóanyagokat ebben a rendszerben, amire szükség is van, hiszen más gyógyszert kell alkalmazni attól függően, hogy a betegnek éppen fellángolása vagy remissziója van.” - nyilatkozta Juliane Nguyen, a cikk első szerzője.

A későbbiekben a kutatók azt is meg szeretnék vizsgálni, hogy rendszerük hogyan használható más gyomor-bélrendszeri betegségek, például a Clostridium difficile és a colitis-asszociált kolorektális rák kezelésére. Bár rendszerük még messze van a humán klinikai vizsgálatok fázisától, a kutatók olyan klinikai szakemberekkel bővítik csapatukat, akik segíthetnek kutatási eredményeket a laboratóriumból a klinikumba eljuttatni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A potential treatment for inflammatory bowel disease: Engineered yeast can transport medicines and lower inflammation

Targeted delivery of the probiotic Saccharomyces boulardii to the extracellular matrix enhances gut residence time and recovery in murine colitis

Irodalmi hivatkozás:

Mairead K. Heavey et al, Targeted delivery of the probiotic Saccharomyces boulardii to the extracellular matrix enhances gut residence time and recovery in murine colitis, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-48128-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.