hirdetés

Egyen sok rostot, hogy fogyjon

A magas rosttartalmú élelmiszerek étvágycsökkentő bélhormonokat szabadítanak fel derült ki egy új kutatásból.

hirdetés

A magas rosttartalmú étrend befolyásolja a vékonybél anyagcseréjét, jobban serkenti az étvágycsökkentő bélhormon, a peptid-tirozin-tirozin (PYY) felszabadulását, mint az alacsony rosttartalmú étrend, és hatása nem függ az étel fajtájától és szerkezetétől.

A Science Translational Medicine folyóiratban online megjelent cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy az alacsony és magas rosttartalmú étrend hogyan befolyásolja a PYY és a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) bélhormonok felszabadulását.

Véletlenszerűen 10 egészséges önkéntest osztottak be 4 napra a három diéta egyikére: magas rosttartalmú ételek (például borsó és sárgarépa) megbontatlan szerkezettel; magas rosttartalmú, megbontott szerkezetű ételek (az előzővel megegyező magas rosttartalmú ételek, de pépesítve vagy keverve); vagy alacsony rosttartalmú, feldolgozott élelmiszerek. Az önkéntesek ezután randomizált sorrendben részt vettek a fennmaradó két diétában, legalább egy hétig tartó kimosási időszakkal, amelyben az egyes ülések között visszatértek a szokásos étrendjükhöz.

Az étrendek energia- és makrotápanyag összetétele megegyezett, a két magas rosttartalmú étrend, napi 46,3-47,9 g, míg az alacsony rosttartalmú étrend 12,6 g rostot tartalmazott.

A kutatók nasoenterális csövek segítségével a résztvevők disztális ileum lumenéből vették a chyme-ot reggel éhgyomri állapotban, valamint 60 percenként 480 percen keresztül posztprandiális állapotban a 3. és 4. napon, és ileális organoidokkal igazolták eredményeiket. A résztvevők vizuális analóg skála segítségével jelentették a posztprandiális éhségérzetüket.

Mindkét magas rosttartalmú étrend növelte a PYY felszabadulását - de nem a GLP-1 felszabadulását - az alacsony rosttartalmú étrendhez képest a 0-240 perces posztprandiális időszakban, amikor az étel főként a vékonybélben volt. A magas rosttartalmú étrendek egyike sem befolyásolta a GLP-1 felszabadulását. Az, hogy 120 perc után mindkét magas rosttartalmú étrend növelte a PYY-t az alacsony rosttartalmú étrendhez képest, ellentmondott a kutatók azon hipotézisének, hogy az ép ételstruktúra nagyobb mértékben stimulálja a PYY-t, mint a megbontott ételstruktúra. A résztvevők 120 perc múlva kisebb mértékű éhségről számoltak be a magas rosttartalmú étrendek esetében, mint az alacsony rosttartalmú étrend fogyasztásakor.

A magas rosttartalmú étrendek növelték az ileális sztachiózt, a pépesített magas rosttartalmú étrend pedig bizonyos ileális aminosavakat. Az ileális organoidok kezelése ileális folyadékkal vagy aminosav és sztachióz keverékkel a vér PYY-expressziójához hasonlóan serkentette a PYY expresszióját, megerősítve az ileális metabolitok szerepét a PYY felszabadulásában.

„A magas rosttartalmú étrendek, a táplálék szerkezetétől függetlenül az ileális metabolikus profil változásain keresztül fokozták a PYY felszabadulását” - írták a szerzők. „Kimutatták, hogy a táplálékfelvétel által alakított ileális molekulák szerepet játszanak a PYY felszabadulásában, ami felhasználható a jóllakottságot elősegítő étrendek kialakításában”.

A vizsgálat számos korlátozó tényezőinek egyike a résztvevők kis száma. A crossover felépítés korlátozta a kovariánsok hatását a vizsgálati eredményekre. A gyomorürülés és a bél tranzitsebessége nagymértékben különbözött; ezért nem sikerült azonosítani azokat az ételeket, amelyek a 60 perces első posztprandiális mintavételi pont előtt elérhették és befolyásolhatták az ileumot. A szerzők korlátozott számú organoidhoz jutottak hozzá, ami korlátozta a kísérleteket. Bár az organoidok hasznos eszközök in vitro, alkalmazásuknak számos korlátaik, jegyezték meg Dr. Aygul Dagbasi (Imperial College London, London, Anglia) és munkatársai cikkükben.

Forrás: Dagbasi A, Byrne C, Blunt D et al: Diet shapes the metabolite profile in the intact human ileum, which affects PYY release Science Translational Medicine 19 Jun 2024 Vol 16, Issue 752 DOI: 10.1126/scitranslmed.adm8132

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.