hirdetés

Inzulinrezisztenciát okozhat az éjjeli fényexpozíció

A cirkadián ritmus megzavarása a többi között inzulinrezisztenciához vezethet.

hirdetés

A The Lancet Regional Health - Europe folyóiratban április 4-én jelent meg a Flinders University kutatóinak cikke, amelyben összefüggést tártak fel az éjjeli fénynek való kitettség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. A 2-es típusú (szerzett) cukorbetegség olyan krónikus állapot, amely elsősorban azt befolyásolja, hogy a szervezet hogyan használja az inzulint. Hosszú évek alatt alakul ki, nehezen kezelhető, és általában olyan életmódbeli tényezőkkel függ össze, mint a mozgásszegény életmód és az elhízás.

“Azt találtuk, hogy az éjszakai fényexpozíció mértéke növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Andrew Phillips docens. A mostani vizsgálatban a kutatócsoport mintegy 85 ezer ember utánkövetése és mintegy 13 millió órányi fényérzékelő készülékekből származó adat felhasználásával azt vizsgálta, hogy a személyes fényexpozíciós minták előre jelzik-e a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ehhez a résztvevők - akik között nem voltak 2-es típusú cukorbetegek - egy héten át viseltek a csuklójukon olyan eszközöket, amelyekkel nyomon követhették fényexpozíciójukat nappal és az éjszaka folyamán egyaránt. A résztvevőket kilenc éven keresztül követték, és megfigyelték, vajon kialakul-e náluk 2-es típusú cukorbetegség.

“Az éjszakai fényexpozíció megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ami az inzulintermelés és a glükózanyagcsere megváltozásához vezet" - fejtette ki Phillips. "Az inzulintermelés és a glükózanyagcsere megváltozása pedig befolyásolja a szervezet vércukorszint-szabályozási képességét, ami végső soron a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását okozza.”

Az éjszakai (a vizsgálatban 0:30 és 06:00 óra közötti) fényexpozíció korrelációt mutatott a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával, és ez attól függetlenül is igaz volt, hogy a résztvevők napközben milyen intenzitású fénynek voltak kitéve. A kutatás figyelembe vette a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésbe hozható egyéb tényezőket, például az életmódbeli szokásokat, az alvási szokásokat, a műszakban végzett munkát, az étrendet és a mentális egészséget. Az eredmények még e tényezők figyelembe vétele után is azt mutatták, hogy a több éjszakai fény továbbra is erős prediktora volt a cukorbetegség kialakulásának.

“Az eredmények azt mutatták, hogy az éjszakai fényexpozíció a cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával jár együtt, ráadásul a fényexpozíció és a kockázat mértéke között dózisfüggő kapcsolat áll fenn. Eredményeink arra utalnak, hogy az éjszakai fényexpozíció csökkentése és a sötét környezet fenntartása egyszerű és olcsó módja lehet a cukorbetegség megelőzésének vagy legalább késleltetésének” - összegzett Phillips.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Fighting the late-night bright light could reduce risk of diabetes

Personal light exposure patterns and incidence of type 2 diabetes: analysis of 13 million hours of light sensor data and 670,000 person-years of prospective observation

Irodalmi hivatkozás:

Daniel P. Windred et al, Personal light exposure patterns and incidence of type 2 diabetes: analysis of 13 million hours of light sensor data and 670,000 person-years of prospective observation, The Lancet Regional Health - Europe (2024). DOI: 10.1016/j.lanepe.2024.100943

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.