hirdetés

Két hétig tartó EKG-görbe rögzítés bőrtapasszal

A szabálytalan, kihagyó szívdobogás gyakran csak a 24-óráig testre erősített EKG műszerrel, a Holter monitorral észlelhető. A bőrre ragasztható műszertapasz két héten át rögzíti az EKG-görbét, ami sokkal pontosabb diagnózist tesz lehetővé. 

hirdetés

Időnként mindenki érezhet szabálytalan szívdogást, mely néha sűrűn ismétlődik, máskor csak ritkán fordul elő, és eredetét csupán EKG vizsgálat tisztázhatja. Az is előfordul, kiváltképp az életkor előrehaladásával, hogy a szabályos, ritmusos szívműködés teljesen megszűnik, pitvarfibrilláció alakul ki, melynek veszélyes szövődményei lehetnek és ezért folyamatos kezelést igényel.

Nem biztos, hogy a kiszámíthatlanul bekövetkező szabálytalan szívdobbanás éppen akkor ismétlődik, amikor a vizsgált személyen ott vannak az EKG-elektródák, ezért nagy előrelépés volt 1949-ben, hogy Norman J. Holter, a nagyszerűen képzett fizikus fölfedezte, hogy lehet az EKG-görbét folyamatosan fölvenni és órákon át tárolni,

A Holter monitor 3-8 elektródáját ugyanúgy a mellkas bőrére helyezik, mint az EKG műszerét és az övön lévő gép általában 24 órán keresztül veszi fel a jeleket, amelyeket aztán számítógép és orvos elemez, értékel. A szívműködés elektromos jeleinek egy napon át tartó folyamatos  megfigyelése és rögzítése pontosabban és érzékenyebb elemzést tesz lehetővé,  mint az egyetlen percnél is  rövidebb EKG felvétel.

Amerikai kutatók új műszere alapvetően megváltoztatja ezt a vizsgálati módszert. A ZIO tapasz bőrre ragasztható lap, amely akár két héten keresztül is képes felvenni az EKG görbét, és tárolni azt. A tapasz vízálló, ezért a beteg a vizsgálati periódusban a szokásos módon tisztálkodhat, és olyan módon élhet, mozoghat, mint mindennapi élete során, vagyis két héten keresztül valódi tevékenységei közben monitorozzák a szívritmusát. Ebben az időszakban minden előforduló ritmuszavar láthatóvá válik és a kardiológus lényegesen pontosabb adatok alapján dönthet a beteg állapotáról és az optimális kezelésről.

Az első, részletes vizsgálat eredményeit az American Journal of Medicine közölte. Az Eric J. Topol vezette munkacsoport 146 beteget vizsgált párhuzamosan. A Holter monitorozás a szokásos 24 óráig tartott, a ZIO tapasz pedig 14 napig volt a helyén.

A Holter technikával 61 szabálytalan szívütést tettek láthatóvá, a tapasz 96 ritmuszavart rögzített.  Nyilvánvaló, hogy a kéthetes, éjjel-nappal megfigyelt szív működéséről sokkal pontosabb infomációt kapott a kezelőorvos, mint a 24-órás Holter monitorozásból.

A betegeket is megkérdezték. A vizsgált személyek 76 %-a számára a Holter műszer viselése igen zavaró volt és befolyásolta a mindennapi tevékenységben, 81%-uk szívesebben használta a fölragasztott tapaszt, mint a monitort. Várható, hogy az új technika alapvetően átalakítja a szívritmus zavarok diagnosztikáját és kezelését.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.