hirdetés

Minden negyedik fiatal orvos depressziós

Pályájuk elején a fiatal orvosok több mint egynegyedénél áll fenn depresszió – állapította meg egy most megjelent átfogó tanulmány. Ezért – legalábbis részben – a rezidensképzés nagy igénybe vételt jelentő évei a felelősek.

hirdetés

A fenti megállapítás nemcsak a fiatal orvosok szempontjából rossz hír, hanem az általuk jelenleg és a jövőben ellátott betegek számára is. A depressziós orvos ugyanis igazoltan több hibát követ el és rosszabb betegellátást nyújt.

A következtetések több mint 50 év tapasztalatainak részletes elemzéséből származnak, mely a depressziós tünetek előfordulását vizsgálta több mint 17500 rezidens orvos esetében.

A Journal of the American Medical Association című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatot a Harvard Egyetem és a Michigen Egyetem pszichiáter rezidense által vezetett munkacsoportja végezte, akinek szakterülete az orvosok körében előforduló mentális problémák elemzése és kezelése.

A munkacsoport egyértelmű választ keresett egy olyan problémára, melyet sokszor és sokféleképpen igyekeztek már feltárni korábban, nevezetesen azt, hogy a frissen vagy nemrégiben végzett orvosok körében milyen gyakoriságú a depresszió, és milyen trendeknek lehetünk szemtanúi az idők folyamán.

Az egész világból 54 vizsgálat adatait szedték össze és elemezték egybegyűjtve, melynek nyomán arra a megállapításra jutotta, hogy a rezidensek 28,8 százalékánál észlelhetők depresszióra utaló jelek. Az elemzés által felölelt fél évszázad alatt kisfokú, mégis szignifikáns növekedés tapasztalható a fiatal orvosok depressziójának előfordulási arányában.

„A depresszió gyakoriságának növekedése meglepő és fontos, különösen az évek során bevezetett reformok fényében, melyek célja a rezidensek és ezen keresztül az általuk ellátott betegek mentális állapotának javítása” – mondja a közlemény egyik szerzője, dr. Srijan Sen.

Sen vezette az Intern Health Study elnevezésű vizsgálatot, melynek fő célkitűzése az egyetem elvégzése utáni első évben a fiatal orvosokat veszélyeztető stresszforrások és hangulati problémák feltárása volt. A vizsgálatba minden évben 3000 rezidens orvost vontak be 50 képzési helyről, és állapotukat a végzéstől az első rezidens év végéig kísérték figyelemmel.

A vizsgálat azért összpontosított a diploma megszerzését követő első évre, mert annak jellegzetessége a hivatalos munkaidőn bőven túlnyúló munkanap, a napi munka melletti intenzív tanulás, az orvosi teamben elfoglalt alacsony pozíció, valamint a nagyfokú felelősség a betegellátás minden percében. Bár a rezidensek körében előforduló depressziógyanús esetek számát az egyes vizsgálatok 20 százalék és 43 százalék közötti értékben adják meg, a valós átlagérték valahol 28,8 százalék körül van. Definitív számadatok és definitív bizonyítékok jelzik, hogy a pályakezdő orvosok körében növekszik a depresszió előfordulása.

Bár az orvosegyetemek és az oktatókórházak jelentős része az elmúlt években elkezdett foglalkozni a hallgatók és a rezidensek mentális egészségével, további erőfeszítésekre van szükség – állítják a szerzők.

„Elemzésünk pontosabb adatokkal szolgál a depresszió prevalenciájáról ebben a populációban, és azt reméljük, hogy vizsgálatunk ráirányítja a figyelmet a fiatal orvosok mentális állapotát negatívan befolyásoló tényezőkre. Mindezek alapján módunk nyílik olyan stratégiák kidolgozására, melyekkel megelőzhető és kezelhető a pályakezdő orvosokat fenyegető depresszió.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.