hirdetés

Natalizumab sclerosis multiplexben

Az ASCEND vizsgálat eredményei szerint a natalizumab (Tysabri, Biogen) nem lassítja a szekunder progresszív sclerosis multiplex (SPMS) progresszióját.

hirdetés

Egy korábbi vizsgálatban a relapszáló sclerosis multiplexben§ a natalizumab+ szignifikánsan csökkenti az intratekális gyulladásos választ, amely kevesebb agyi léziót és agyi atrófiát, ritkább és enyhébb relapszust eredményez.1 Azonban SPMS-ben amelynél az agyszövetek károsodása szintén gyulladással asszociált, a gyulladásos folyamatok jórészt a vér-agy gát mögött zajlanak.

A randomizált, placebo kontrollos, nemzetközi, multicentrikus fázis III ASCEND (A Study to Characterize the Efficacy of Natalizumab on Disability in SPMS) vizsgálat során SPMS-ben szenvedő betegek véletlenszerűen kerültek a placebo (448 fő) vagy natalizumab kezelést kapó csoportba (439 fő). A betegek a placebót vagy natalizumabot (300 mg) 4 hetente 96 héten át kapták.2

A vizsgálatban részt vevő betegek mozgáskorlátozottsága előrehaladott volt. A vizsgálat elején 63%-uknak 6,0 és 6,5 között volt az átlagos EDSS (Expanded Disability Status Scale) pontszáma (segédeszközre van szükség a járáshoz). Legtöbb beteg nem relapszáló SPMS-sel küzdött, 71%-uk több mint 2 éve relapszus mentes volt.

Az elsődleges vizsgálati végpont a betegség progressziójának három különböző módszerrel való meghatározása volt. Az EDSS és T25W (Timed 25-Foot Walk) a mozgáskorlátozottságot mérte, a 9-HPT (9-Hole Peg Test) a felső végtagok működését. A 9-HPT vizsgálatban a pácienseket megkérték, hogy egy dobozból rudakat vegyenek ki, helyezzék bármilyen sorrendben egy táblán levő lyukakba majd távolítsák el egyenként és helyezzék vissza a dobozba. Az ehhez szükséges időt mérték.

A vizsgálók azt találták, hogy magasabb arányban voltak romlást mutató esetek az elsődleges végpont tekintetében a placebó csoportban (48%), mint a natalizumab csoportban (44%) de a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (esély arány, OR: 0,86; 95%-os konfidencia intervallum (CI) 0,66-1,13; P=0,287).

Az egyéni mért értékek különbségei a T25W és EDSS tekintetében szintén nem voltak szignifikánsak. A 9-HPT tesztben viszont markáns volt a különbség: 15% a kezelt csoportban, míg a placebo csoportban 23% (OR: 0,56; 95% CI, 0,4-0,8; P=0,001)

Ez a meglepő különbség a hatásban a felső végtagok és az alsótest tekintetében váratlan volt. Az eredmény igen fontos, hisz a betegek számára a felsőtest működőképességének megőrzése kiemelten fontos.

A 9-HPT nem csak a finommotoros képességeket, hanem a vizuális működést is méri, hiszen a kettő összehangolt működésére van szükség, hogy a rudat a helyére tudja illeszteni a vizsgált személy.

A natalizumab általánosan jól tolerált hatóanyag, nem tapasztaltak súlyos mellékhatást. Az előforduló mellékhatások megegyeztek az eddig ismert mellékhatás profillal (húgyúti fertőzés, fejfájás, fáradtság, elesések).

A natalizumab hatásának elmaradása SPMS-ben nem volt váratlan, hisz bár a Tysabri igen hatékony gyógyszer, de nem jut át a vér-agy gáton, és SPMS-ben a feltételezhetően már a vér-agy gát mögötti központi idegrendszeri területeket érinti.

Az elsődleges végpont valószínűleg azért nem javult, mert a vizsgált páciensek már járási képességük jórészét elvesztették, de kézügyességük még nem károsodott számottevően. A vizsgálat legfőbb tanulsága, hogy minél később kerül alkalmazásra a gyógyszer, annál kevesebb eredmény várható, tehát a vizsgálók úgy vélik, hogy tudományosan nincs értelme szekunder progresszív sclerosis multiplex vizsgálatokat tervezni.

Dr Kantor szerint ennek ellenére SPMS-ben szenvedő betegek terápiájában helye lehet a natalizumab alkalmazásának, de nem a betegség relapszáló formájában.

Figyelembe kell venni a natalizumab egy ritka, de igen súlyos mellékhatását is a progresszív multifokális leukoenkefalopátiát (PML). A szekunder progresszív SM-mel küzdő betegeknél, az egyre fokozódó mozgáskorlátozottság esetén még a kockázatok ellenére is érdemes alkalmazni a natalizumabot.

(Az ASCEND vizsgálatot a Biogen szponzorálta. A vizsgálatvezető Dr Steiner a Biogen alkalmazottja. Dr Kantor támogatást kapott a Biogen-től, Genentech/Roche-tól.)



1 Polman CH, O’Connor PW et al. A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Natalizumab for Relapsing Multiple Sclerosis. N Engl J Med 2006; 354:899-910

2 http://www.businesswire.com/news/home/20151021005273/en/Biogen-Reports-Top-Line-Results-Phase-3-Study

 

+A natalizumab szelektív sejtadhéziós molekula inhibitor, egy rekombináns technológiával előállított humanizált monoklonális antitest. A leukociták felszínén található α4 integrinhez kötődve meggátolja annak kapcsolódását a VCAM-1 (vascular cell adhesion molecule-1) nevű, érendothelen található molekulával. E kapcsolódás gátlása gyulladáscsökkentő, ugyanis megakadályozza, hogy a gyulladáskeltő leukociták kilépjenek a célszervbe (extravazáció). A natalizumab az USA-ban relapszáló SM kezelésére monoterápiában engedélyezett, míg az EU-ban egyedüli betegségmódosító (disease modifying) szerként használható nagyon aktív, béta interferon vagy glatiramer acetát kezelésre nem reagáló relapszáló-remittáló SM-ben. A natalizumab hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott.

 

§A betegségnek jelenleg 4 klinikai kórlefolyását különböztetjük meg. A progresszív-relapszáló formában (PRMS) az időnkénti relapszusok mellett folyamatosan romlik a beteg állapota. Szekunder progresszív (SPMS) formában a kezdeti relapszusok megszűnnek és a betegség egyenletes progressziót mutat. Primer progresszív betegség esetén egyenletesen, relapszusok nélkül rosszabbodik a betegség. A relapszáló-remittáló (RRMS) betegségben megjósolhatatlan időközökben relapszus történik, majd remisszív fázisba kerül a beteg, a relapszusok után nem feltétlenül marad vissza károsodás.

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.