hirdetés

Nivolumab Hodgkin-limfómában

Egy fázis III. vizsgálat előzetes eredményei szerint Hodgkin-limfómás betegek 94%-ánál eredményezett egyéves progressziómentes túlélést a nivolumab.  igen biztatóak előrehaladott Hodgkin-limfóma kezelésében.

hirdetés

Az ASCO 2023 plenáris ülésén számolt be Alex Herrera vizsgálatvezető a fázis III. S1826 (NCT03907488) klinikai vizsgálat eredményeiről, amelyek a jelenlegi állás szerint igen biztatóak Hodgkin-limfóma terápiájában. A 2019. áprilisában indított vizsgálatot az amerikai National Cancer Institute (NCI) támogatásával a SWOG Cancer Research Network végzi az Egyesült Államok több mint 700 központjában. Mindezidáig ez a legnagyobb klinikai vizsgálat Hodgkin-limfóma indikációban, eddig 987 beteg került bevonásra. A mostani vizsgálatban a nivolumab monoklonális antitest (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) plusz AVD kemoterápia (adriamicin, vinblasztin és dakarbazin), azaz az N-AVD kar, illetve a brentuximab vedotin antitest-gyógyszer konjugátum (Adcetris, Seattle Genetics) plusz AVD kemoterápia, azaz a BV-AVD kar progressziómentes túlélési arányát hasonlították össze egy éves kezelést követően, legalább 3. vagy 4. stádiumú Hodgkin-limfómában szenvedő betegek kezelésében. Az eredmények szerint mindkét terápia igen jó eredményt mutatott: a BV-AVD karon a betegek 86%-a mutatott progressziómentes túlélést (PFS; progression-free survival) a tizenkét hónapos kezelési időszakot követően, de az N-AVD kar még ennél is jobb eredményekkel szolgált, itt a PFS 94%-os volt.

Alex Herrera, a vizsgálat vezetője szerint ezek igen figyelemreméltó eredmények, egyrészt a nagy betegszám, másrészt a meglehetősen diverz vizsgálati populáció miatt is - a betegek negyede fekete bőrű vagy latin származású volt, ráadásul a Children’s Oncology Group (COG) hozzájárulásával a vizsgálati populáció másik negyedében 18 évnél fiatalabb serdülők vettek részt a kezelésekben. Fontos, hogy előrehaladott betegség terápiájáról volt szó: a betegek kétharmadánál már negyedik stádiumú volt a betegség.

A vizsgálatban 12 éves vagy idősebb, klasszikus Hodgkin-limfómában szenvedő, korábban még nem kezelt, legalább harmadik stádiumú betegséggel diagnosztizált betegek vehettek részt, és mindkét kar összesen hat ciklusban kapott infúziós terápiát a tizenkét hónapos vizsgálati időszakban. A várakozásoknak megfelelően a kemoterápiával kombinált kezelések során a leggyakoribb mellékhatások a gasztrointesztinális és hematológiai toxicitások voltak, illetve a betegek jelentős részénél jelentkezett általános fáradtság, kimerültség. Jelentős eredmény, hogy a betegek kevesebb, mint 1%-ánál volt szükség sugárterápia alkalmazására, ami drámai mértékű csökkenés: a diagnózist követően ugyanis a betegeket általában sugárterápiával kezelik, különösen a gyermekkorú betegeket. Ez az eredmény paradigmaváltást hozhat az előrehaladott Hodgkin-limfómával diagnosztizált gyermekek kezelésében, mivel a mostani vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a relapszusmentes túlélés biztosítható a sugárterápia minimális szintre történő korlátozásával is.

A brentuximab vedotin volt az első antitest-gyógyszer konjugátum, amelyet kifejezetten a Hodgkin-limfóma első vonalbeli kezelésére fejlesztettek ki. Hatásmechanizmusa szerint a brentuximab monoklonális antitest célzott módon kötődik a ráksejtekhez, és a hozzá kapcsolt sejtméreg, a vedotin elöli ezeket a sejteket. Alkalmazásával jelentősen javult a betegek teljes túlélése (OS; overall survival) és progressziómentes túlélése (PFS) is, viszont használata során súlyos mellékhatások léphetnek fel, és relapszus is előfordulhat.

A nivolumab hatóanyagcsoportja, a PD-1 ellenőrzőpont-gátlók az immunterápiás lehetőségek egyik leggyorsabban növekvő osztálya, igen hatékonyan alkalmazzák őket melanóma, vesekarcinóma, fej-nyak rák és egyéb ráktípusok, valamint relapszáló vagy nehezen kezelhető Hodgkin-limfóma indikációkban. A PD-L1 fehérje a Hodgkin-limfóma tumorsejteken is expresszálódik, feladata pedig, hogy eltérítse az immunrendszer T-sejtjeit - ezt a mechanizmust blokkolják az immunellenőrzőpont gátlók, azaz a T-sejtek a kezelést követően nem veszik be ezt a hamis jelzést, és a ráksejtek elölésével “teszik a dolgukat”. A mostani klinikai vizsgálatban a nivolumabbal kombinált kemoterápia olyan hatásosan működött, hogy a betegek egy része már néhány kezelést követően remissziót tapasztalt.

A vizsgálat vezetője, Alex Herrera szerint ezek kiváló eredmények ugyan, de a Hodgkin-limfóma első vonalbeli kezelésére szánt készítmények további fejlesztése nem állhat le, főleg azért, mert a betegséggel diagnosztizáltak között rendkívül nagy a gyermekek, serdülők és a fiatal felnőttek aránya.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Trial demonstrates one-year progression-free survival in 94% of patients with stage 3 or 4 classic Hodgkin lymphoma

A Phase III, Randomized Study of Nivolumab (Opdivo) Plus AVD or Brentuximab Vedotin (Adcetris) Plus AVD in Patients (Age >/= 12 years) with Newly Diagnosed Advanced Stage Classical Hodgkin Lymphoma

Immunotherapy (Nivolumab or Brentuximab Vedotin) Plus Combination Chemotherapy in Treating Patients With Newly Diagnosed Stage III-IV Classic Hodgkin Lymphoma

A Study of Brentuximab Vedotin Combined With Nivolumab for Relapsed or Refractory Hodgkin Lymphoma

NCT03907488 - Immunotherapy (Nivolumab or Brentuximab Vedotin) Plus Combination Chemotherapy in Treating Patients With Newly Diagnosed Stage III-IV Classic Hodgkin Lymphoma

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.