hirdetés

Orálisan adható influenza vakcina

Egy új fázis II vizsgálat azt mutatta, hogy a szájon át szedhető influenza vakcina hatásos, biztonságos és megfelelő immunogenitású.

hirdetés

A Lancetben megjelent fázis II vizsgálat szerint az orális VXA-A1.1 influenza vakcina jól tolerálható és védő hatású immunitást nyújt azok ellen a virális fertőzések ellen, amelyek ellen az intramuszkulárisan alkalmazható inaktivált influenza vakcina (IIV) is védeni hivatott.

Már 2015-ben egy fázis I vizsgálatban igazolták a VXA-A1.1 orálisan alkalmazható vakcina hatásosságát, robosztus immunogenitását, kedvező biztonságossági profilját. A vakcina jelentősen stimulálta az antitestek megjelenését a szérumban.

A VXA-A1.1 egy szájon át tablettás formában adható ileumban oldódó adjuváns adenovírus alapú influenzavakcina tablettakészítmény (replication-defective adenovirus type-5 vectored) vakcina, mely, melyből a vírus az ileumban, a maximális immunogenitást eredményező helyen szabadul fel.

Jelen vizsgálatban 18 és 49 év közötti, összesen 179 olyan beteg került véletlenszerű besorolásra, akiknek kezdeti A/California /H1N1 hemagglutinációs gátlása kevesebb, mint 20 volt. Dr. Tucker és munkatársai az orális VXA-A1.1 vakcina és az intramuszkulárisan alkalmazott (IIV) vakcina (és a placebo) protektív hatását hasonlították egymáshoz és placebóhoz a vakcináció legalább 90 nap elteltével egy jól jellemezhető humán fertőzési modellben (A/California/09 pH1N1). 71 beteg szájon át adható VXA-A1.1.-et kapott, 72 beteg hagyományos injekciós védőoltásban (IIV) részesült, míg 36 beteg került a placebo csoportba. A vizsgálat elsődleges végpontja az influenza pozitív megbetegedések száma volt, mely valamelyest kisebb volt alacsonyabb az orálisan vakcinált csoportban (29%a VXA-A1.1. vs 35% az IIV csoportban és 48% a placebo csoportban). A két vakcina csaknem megegyező hatása ellenére a hemagglutináció gátlás (HAI) titerének medián középértéke lényegesen alacsonyabb volt az orális vakcinálási csoportban (31,4), mint az intramuszkuláris IIV csoportban (186,7).

A vizsgálókat leginkább az lepte meg, hogy a védőhatás mechanizmusa teljesen eltérő volt a kétfajta beviteli mód esetén. A tablettakészítményű vakcina nem okozott olyan erős hemagglutinációs antitest választ, mint az injekciós vakcinálás. Mivel a megbetegedés elleni védőhatás statisztikailag egyenlő volt, feltételezhető, hogy a mukozális válasz hatásosabb, vagy még meggyőzőbb influenza elleni védelmet biztosít, mint a szérumon keresztüli védelem.

Az immunizáció során a legjellegzetesebb mellékhatás az orális- és a placebo csoportban a fejfájás, míg az IIV módon kezeltek csoportjában az injekciós hely érzékenysége volt. Súlyos lokális vagy szisztémás mellékhatást egyik kezelési mód során sem észleltek.

Az influenza jelentős népegészségügyi probléma, és az ellene gyártott oltóanyagok nem nyújtanak teljes védelmet, ezért alternatív mechanizmusokon keresztül ható új vakcinák szükségesek a hatásosság növelése érdekében. Egy orálisan alkalmazható influenza vakcina népegészségügyi szempontból igen nagy jelentőségű lenne, hisz, ha sokan élnének vele, akkor lényegesen csökkenne a sürgősségi osztályok leterheltsége, a kórházi felvételek száma, és még a halálozás is. Egy, a jelenleginél jobb, de injekcióban adható vakcina nem változtatná meg lényegesen az influenza-elleni vakcinálási arányt, a fogyasztók szokásai ugyanis nem nagyon rugalmasak, a fejlettebb injekciós vakcinához hasonlóképp állnának hozzá, nem változna jelentősen az oltást kérők száma.

A szezonális influenza érdekében további törzseket lehet a tablettákba tölteni, vélhetően azonos védőhatással. Most próbálják ki a quadrivalens vakcinát állatokban, majd siker esetén humán vizsgálatokban. A technika számos előnye közé tartozik, hogy a kórokozó törzseket sejtekben, és nem tojásban növelik, és az oltóanyag felvételéhez nincs szükség tűkre, a tárolás és szállítás is egyszerűsödik. A módszer nem influenza-specifikus, egyszerű molekuláris biológiai kérdés, hogy más fertőző betegségek megelőzésére is használható legyen.

Dr. Larisa Rudenko és Dr. Irina Isakova-Sivak (Experimental Medicine, St. Petersburg, Oroszország) a tanulmányhoz írt kommentárjukban kifejtik, hogy a kutatás hozzájárul az influenza immunizációs stratégiák javításához. Felteszik a kérdést: az orális vakcináció megoldja az influenzás pándémiát? Ez a vakcina az egyszerű pándémiás influenza-törzsek elleni védelemben alkalmasnak látszik, de a szezonális használatának engedélyezéséhez még sok további megfigyelésre van szükség.   

Források:

1. Boggs W. Oral flu vaccine well-tolerated and immunogenic. Reuters Health Information. January 31, 2020.

2. Liebowitz D, Gottlieb K, Kolhatkar NS, et al. Efficacy, immonogenicity, and safety of an oral influenza vaccine: a placebo-controlled and active-controlled phase 2 human challenge study. Lancet Infectious Diseases, Published online January 21, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(19)30584-5

3. Rudenko L, Isakova-Sivak. Oral influenza vaccination – a possible solution for the next pandemic? Lancet Infectious Diseases. Published online January 21, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(19)30683-8

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.