hirdetés

Tripla negatív emlőrák metasztázisainak megakadályozása

Kínai és angol kutatók egy olyan specifikus molekulára bukkantak, amellyel meggátolható a tripla negatív emlőrák áttétképződése.

hirdetés

A University of Liverpool és a Nanjing Medical School közös kutatócsoportja a Biomolecules folyóiratban  július 3-án megjelent cikkükben komolynak tűnő tudományos áttörésről számoltak be a tripla negatív emlőrák terápiájának területén: olyan biológiai készítményt sikerült létrehozniuk, amivel meggátolható az áttétek kialakulása.

Az onkológia egyik legsúlyosabb jelenlegi problémáját nem az elsődleges tumorok jelentik, amelyek sebészeti beavatkozással általában eltávolíthatók, hanem a daganatok más szervekre történő átterjedése, metasztázisa a fő gond. A már áttétekkel rendelkező betegséget általában kemoterápiával kezelik, csakhogy ez nagyon ritkán alkalmazható úgy, hogy ne legyen ártalmas vagy kifejezetten toxikus a betegre nézve. A mostani vizsgálatban azonban pontosan egy olyan fontos célpontot sikerült azonosítani, ami annyira specifikus, hogy toxikus mellékhatások nélkül vehető célba.

Ez a kutatócsoport korábban már tett egy érdekes felfedezést: észrevették, hogy az áttétképződés folyamatában részt vevő fehérjék különböznek azoktól, amelyek az elsődleges daganat keletkezésében vesznek részt - az egyik ilyen molekula az "S100A4" nevű fehérje volt. A kutatók ezt a fehérjét választották célpontul, és olyan sejtmodelleket alkottak, amelyek a rendkívül agresszív áttétképző tulajdonságokkal rendelkező és jelenleg gyógyíthatatlan tripla negatív emlőrák sejtjeiből épültek fel. A modellek segítségével a kutatók felfedeztek egy olyan új molekulát, amely képes specifikusan blokkolni az S100A4 metasztázis-indukáló fehérje és a sejtben lévő célpont kölcsönhatásának kialakulását. A University of Liverpool Kémia Tanszékének kutatói ezt követően szintetizáltak egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező, de egyszerűbb molekulát, majd ehhez egy olyan citotoxikus alegységet kapcsoltak, amely képes az adott sejt normál fehérjebontó gépezetét beindítani, sejthalált előidézni. Az eddigi vizsgálatok eredményei szerint ez a sejtméreg “robbanófejjel” ellátott komplex molekula már nagyon alacsony dózisban is gátolni tudja daganatok áttétképződéssel kapcsolatos képességeit, és teszi mindezt toxikus mellékhatások nélkül. Sőt, a Nanjing Medical School kínai kutatóival együttműködve a liverpooli kutatók egér állati modellszervezetekben is meggyőződtek a molekula metasztázisgátló hatásáról.

Dr. Gemma Nixon, a University of Liverpool Gyógyszerészeti Kémiai Tanszékének docense szerint ezek az eredmények áttörést jelenthetnek az onkológiai terápiák területén. A következő lépésben nagy elemszámú állatkísérleteket végeznek majd, mivel a humán klinikai vizsgálatok megkezdése előtt a molekula hatásosságát és stabilitását egyaránt jobban meg kell figyelni, és szükség esetén újratervezéssel vagy hasonló molekulák szintézisével javítani kell ezeket a farmakológiai jellemzőket. Az azonban a kutatók szerint máris egyértelmű és nagyon biztató, hogy az "S100A4" nevű fehérje jelenléte más típusú daganatos megbetegedésekben is kimutatható, ami erősen arra utal, hogy kedvező eredmények esetén az új készítmény több ráktípus kezelésében is alkalmazható lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists make promising discovery in fight against breast cancer

Targeted Destruction of S100A4 Inhibits Metastasis of Triple Negative Breast Cancer Cells

Irodalmi hivatkozás:

Thamir M. Ismail et al, Targeted Destruction of S100A4 Inhibits Metastasis of Triple Negative Breast Cancer Cells, Biomolecules (2023). DOI: 10.3390/biom13071099

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.