hirdetés

Új reménység előrehaladott petefészekrák kezelésében

Igen erős tumorszuppresszív hatást mutatott petefészekrákban a 2004-ben felfedezett interferon epszilon, még áttétek esetén is.

hirdetés

A Nature augusztus 16-án közölte a Hudson Institute of Medical Research kutatóinak cikkét, amelyben egy természetes módon előforduló szignálfehérje, az interferon epszilon (IFN-e) felhasználásának lehetőségeit vázolták petefészekrák terápiájában. A betegséget mind a mai napig általában túl későn diagnosztizálják, és a túlélési mutatók igen rosszak: kevesebb mint 50% az 5 éves túlélés esélye. Sajnos a rendelkezésre álló kezelések hatásossága igen korlátozott, gyakran alakul ki rezisztencia a kemoterápiára. A kutatók szerint ezért új megközelítésre van szükség, és itt jöttek képbe azok a módszerek, amelyek a szervezet saját immunrendszerét aktiválják: mindezidáig az immunterápiák hatásossága más ráktípusokhoz képest petefészekrákban gyenge volt, de Dr. Nicole Campbell, a kutatás vezetője szerint ez most megváltozhat.

Dr. Campbell szerint az már korábban is ismert volt, hogy az előrehaladott stádiumú (high grade) petefészektumorok olyan immunszuppresszív hatású sejteket verbuválnak és aktiválnak maguk körül, amelyek meggátolják, hogy az immunrendszer tumorellenes sejtjei elöljék a daganatokat. Ezért olyan terápiákat kerestek, amelyekkel ez a folyamat visszafordítható vagy megakadályozható. Már a kutatás kezdetén azt figyelték meg, hogy az előrehaladott stádiumú petefészekrákos nőkben az interferon epszilon expressziója gyengül. Ez azért volt fontos megfigyelés, mert ismert, hogy ez a fehérje a tumorellenes hatású proteinek családjába tartozik, így adódott az ötlet, hogy megvizsgálják, mi történik, ha valamilyen módszerrel sikerül pótolni, visszaállítani ennek a fehérjének a szintjét.

Az eredmények a nullhipotézis helyességét igazolták: az interferon epszilon igen hatásos tumorszuppresszív hatást mutatott petefészekrákos daganatok ellen. Ezt egyelőre preklinikai modellekben figyelték meg, a humán alkalmazáshoz további vizsgálatok szükségesek. Jó hír viszont, hogy az erős tumorellenes hatás még kifejezettebb volt azokban az esetekben, amikor a rák a peritoneum területén képzett áttéteket.

Az IFN-e molekulát a Hudson Institute of Medical Research kutatói 2004-ben fedezték fel, és most már nagy tisztaságban képesek előállítani. Arra is rájöttek, hogy az IFN-e természetes módon termelődik a női szaporítószervek epitéliumában, és erős védelmet nyújt például fertőzések ellen. A mostani kutatás legfőbb eredménye az eddig ismeretlen tumorszuppresszív hatás bizonyítása, illetve annak kimutatása, hogy ez a hatás a petefészekdaganatok képződése során gyengül.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Using the immune system to stop ovarian cancer

Interferon-ε is a tumour suppressor and restricts ovarian cancer

Irodalmi hivatkozás:

Paul Hertzog, Interferon-ε is a tumour suppressor and restricts ovarian cancer, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06421-w. www.nature.com/articles/s41586-023-06421-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.