hirdetés

Verapamil 1-es típusú cukorbetegség kezelésében

Amerikai kutatók egy olyan szignalizációs útvonalat tártak fel, amely segíthet a betegség elleni küzdelemben.

hirdetés

A Diabetes folyóiratban július 26-án jelent meg a University of Alabama at Birmingham (UAB) kutatóinak cikke, amely egy évtizedek óta használatban lévő vérnyomáscsökkentő hatóanyag, a verapamil hatásmechanizmusát vizsgálta 1-es típusú cukorbetegség kezelésében, és nagyon érdekes szignalizációs folyamatokat sikerült feltárniuk.

A történet 2012-ben kezdődik, amikor a UAB kutatója, Dr. Anath Shalev arról számolt be, hogy a verapamil tisztázatlan hatásmechanizmuson keresztül teljesen visszafordította a cukorbetegséget állati modellszervezetekben. 2018-ban ugyanez a kutatócsoport ezeket az eredményeket már egy humán randomizált, kontrollos, klinikai vizsgálatban is megfigyelte, amikor egy éven keresztül jelentősen javuló béta-sejtfunkciót mutatott ki nemrég kezdődő 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Tavaly egy kisebb utánkövetéses vizsgálatban Shalev és munkatársai azt találták, hogy az orális verapamilt szedő 1-es típusú cukorbetegek kevesebb napi inzulin bevitelét igényelték, és az első diagnózis után még két évvel is az immunmodulációra gyakorolt kedvező hatás volt kimutatható.

A mostani vizsgálatban a UAB kutatói Dr. Guanlan Xu és Shalev vezetésével a verapamil jótékony hatásának hátterében álló mechanizmus mélyére próbáltak lefúrni, és rájönni a kedvező eredmények okára. Tanulmányukban kimutatták, hogy 1-es típusú cukorbetegeknél a verapamilt nem szedő kontrollcsoporthoz képest a hatóanyag megakadályozta az 1-es inzulinszerű növekedési faktor, az IGF-1 szintjének csökkenését. Azt is megállapították, hogy a verapamil elősegíti az IGF-1 jelátvitelt a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely az inzulint termelő hasnyálmirigy béta-sejtjeinek pusztulását okozza. Az inzulin pótlásához a betegeknek exogén inzulint kell szedniük injekciókkal vagy pumpával, és erősen ki vannak téve a hipoglikémiás események kockázatának, ráadásul jelenleg nem áll rendelkezésre szájon át szedhető készítmény.

Shalev felnőttek körében végzett tanulmánya mellett egy nemrégiben végzett, gyermekeket értékelő független vizsgálat is megerősítette, hogy a verapamil képes megőrizni a béta-sejtek működését, a hatóanyagot nem szedő kontroll csoporthoz képest.

A most közölt tanulmányban Xu, Shalev és munkatársaik egy globális proteomikai vizsgálatot végeztek a Shalev felnőtteken végzett vizsgálatában eltárolt szérumminták elemzésével: egyrészt a vizsgált kezdeti időpontjában, másrészt a verapamil egy éven át történő szedését követően is elemezték a szérummintákat. Azt találták, hogy egy év elteltével 59 fehérje koncentrációjában mutatkozott jelentős változás, és az öt legnagyobb mennyiségi változást mutató fehérje egyike az IGF-1 volt. A placebo csoportban az IGF-1 jelentős csökkenést mutatott a kiindulási értékhez képest, ám a verapamilt szedő csoportban ez a visszaesés jelentősen mérséklődött. Korábbi vizsgálatokban más kutatók már kimutatták, hogy korreláció állapítható meg a szérum IGF-1 szintje és a reziduális béta-sejt funkció között, és ezt az összefüggést a UAB kutatói a verapamil csoport esetében is megállapították: a hasnyálmirigy-szigetsejtjeiben található béta-sejtek endogén inzulintermelő képességét tehát sikerült megőrizni.

A verapamillal valamint placebóval kezelt humán hasnyálmirigy-szigetsejtek RNS-szekvenálása feltárta, hogy a verapamil szignifikánsan csökkentette négy IGF-kötő fehérje expresszióját. Az IGF-1-hez kötődő fehérjék ilyen mértékű csökkenése tette lehetővé, hogy az IGF-1 ismét kölcsönhatásba lépjen az IGF-1 receptorával. Az IGF-1 kötődése a receptorhoz elindítja az IGF-1 jelátviteli útvonalat, amely megváltoztatja a béta-sejtek génexpresszióját. A fokozott jelátvitel mérése során a kutatóknak valóban sikerült kimutatniuk, hogy a verapamil aktiválta az IGF-1 receptort és annak downstream effektorát, az AKT-t, mivel mindkettő esetében fokozott foszforilációt okozott.

Ezzel szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel összefüggő gyulladásos citokinekkel kezelt emberi szigetsejtekben, valamint az 1-es típusú cukorbetegség egérmodelljéből származó szigetekben a kutatók az IGF-kötőfehérje-család legnagyobb mennyiségben előforduló tagjának, az IGF-kötőfehérje 3-nak jelentősen megnövekedett expresszióját találták. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az IGF-kötőfehérjék szigetsejtekben történő expressziója az 1-es típusú cukorbetegséget kiváltó körülményei között upregulálódik.

A Shalev-csoport korábban kimutatta béta-sejtekben a TXNIP fokozott expresszióját is - ez egy olyan fehérje, amely a béta-sejtek programozott sejthalálát és funkcióvesztését idézi elő. Azt is sikerült bizonyítani, hogy a verapamil gátolja a TXNIP béta-sejtek általi expresszióját, és közvetve ez eredményezi az antidiabetikus hatást. A mostani tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a humán TXNIP felülexpressziója jelentősen növelte az IGF-kötő fehérje 3 expresszióját, míg a TXNIP-hiányos szigetsejtekben pont ellenkezőleg: itt csökkent az IGF-kötő fehérje 3 expressziója. A TXNIP felülexpressziója emellett jelentősen csökkentette az IGF-1 receptor foszforilációs aktivációját is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Verapamil can preserve beta cell function in Type 1 diabetes

Verapamil prevents decline of IGF-1 in subjects with T1D and promotes beta-cell IGF-1 signaling

Irodalmi hivatkozás:

Guanlan Xu et al, Verapamil prevents decline of IGF-1 in subjects with T1D and promotes beta-cell IGF-1 signaling, Diabetes (2023). DOI: 10.2337/db23-0256

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.