hirdetés

A citokinvihar kialakulásának mechanizmusa

A citokinvihar kialakulási mechanizmusának feltárása lehetőséget ad az adott molekuláris útvonalat blokkolni képes célzott terápiák kifejlesztésére.

hirdetés

A Molecular Cell folyóiratban december 20-án jelent meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak cikke, amelyben a COVID-19 fertőzést követő mortalitás egyik fő okának, a citokin viharnak a pontos kialakulási mechanizmusát sikerült leírniuk.

Az elmúlt négy évben a COVID-19 kórokozója, a SARS-CoV-2 az eddigi adatok alapján világszerte több mint 770 millió embert fertőzött meg, és több mint 6,9 millió ember halálát okozta. A SARS-CoV-2 vírus leginkább életveszélyt okozó hatása, hogy képes elnyomni az interferon (IFN) választ, miközben ezzel egyidejűleg különböző citokinek termelését indukálja. Ez a kettős hatás vezet az úgynevezett citokinviharhoz, amely nagymértékben hozzájárul a COVID-19 betegek halálozásához. Azonban azok a pontos mechanizmusok, amelyeken keresztül a SARS-CoV-2 ezt a citokinvihart kiváltja, elindítja, mindeddig nem voltak ismertek.

Ennek a kérdésnek a megválaszolására a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézetében a Xue Yuanchao professzor által vezetett kutatócsoport a SARS-CoV-2 és a gazdaszervezet közötti RNS-RNS kölcsönhatások profilozását végezte el. A kutatóknak a legmodernebb RIC-seq technológiát (RNS in situ konformációs szekvenálás) alkalmazva sikerült átfogóan feltérképezniük a SARS-CoV-2 és a gazdaszervezet közötti RNS-RNS kölcsönhatásokat két elhunyt COVID-19 betegtől származó fertőzött sejtek és tüdőszövetek segítségével. Az RNS pull-down teszt tömegspektrometriás elemzésével felfedezték, hogy a SARS-CoV-2 RNS bázispárokat alakít ki a gazdaszervezet mRNS-einek 3' UTR-ével (ez a régió az mRNS azon része, amely közvetlenül a transzlációt termináló kodon mögött áll). Ezt követően pedig az A549-ACE2 és Vero sejtekben az YBX3 RNS-kötő fehérjét aktiválja a gazdaszervezet mRNS-einek stabilizálására. Fontos, hogy a SARS-CoV-2 és a gazdaszervezet RNS-RNS kölcsönhatásának interferenciája vagy az YBX3 kiütése jelentősen csökkentette a gazdaszervezet mRNS-stabilitását és akadályozta a SARS-CoV-2 replikációját.

A stabilizált gazdaszervezeti mRNS-ek közül az NFKBIZ kulcsfontosságú tényezőnek bizonyult a citokintermelés elősegítésében és az IFN-válasz elfojtásában, ami potenciálisan hozzájárulhat a citokinviharhoz. Az NFKBIZ kiütése a proinflammatorikus faktorok, például az IL-6, IL-8 és CXCL2 expressziós szintjének jelentős csökkenését eredményezte, míg az I/III típusú IFN-ek, köztük az IFNB1, IFNL1 és IFNL2 szintje emelkedett. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 a stabilizált gazdaszervezeti mRNS-eken keresztül indukálhatja a citokinvihart, amelyben az NFKBIZ kulcsszerepet játszik.

A kutatás eredményei nemcsak az RNS-RNS kölcsönhatások szabályozó szerepére világítanak rá az RNS-vírusok, köztük a SARS-CoV-2 immunpatogenezisében, hanem hozzájárul a COVID-19 elleni új stratégiák kifejlesztéséhez is.

Az eredmények új utakat nyitnak az olyan célzott beavatkozások kifejlesztése előtt, amelyek a súlyos COVID-19 esetén megjelenő citokinviharért felelős specifikus molekuláris mechanizmusokat képesek blokkolni vagy megzavarni, azaz közvetlenül a citokinvihar kialakulásának kaszkádjába beavatkozni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers reveal molecular mechanism of cytokine storm induced by coronavirus

SARS-CoV-2 RNA stabilizes host mRNAs to elicit immunopathogenesis

Irodalmi hivatkozás:

Hailian Zhao et al, SARS-CoV-2 RNA stabilizes host mRNAs to elicit immunopathogenesis, Molecular Cell (2023). DOI: 10.1016/j.molcel.2023.11.032

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.