hirdetés

CAR-E terápia vérrákok kezelésében

Az új módszerrel kiiktatható a CAR-T kezelések két gyenge pontja: a relapszus és a citokinvihar.

hirdetés

A Nature Biotechnology folyóiratban július 30-án jelent meg a Dana-Farber Cancer Institute kutatóinak cikke, amelyben a CAR-T sejtterápiák alkalmazását követő relapszus kiküszöbölésének egy új módszeréről számoltak be. Bár a daganatos betegségek bizonyos formáinak kezelésében forradalmi eredményeket értek el, a CAR T-sejtes terápiák egy jelentős hátránnyal is rendelkeznek: sok betegnél, köztük olyanoknál is, akiknél a rák szinte teljes remisszióba megy át, végül visszaesés következik be.

A mostani tanulmányban ismertetett megközelítés működési elve, hogy a CAR T-sejteket aktívabbá teszi, és lehetővé teszi azt is, hogy hosszabb ideig maradjanak a szervezetben. Vagyis a CAR-T-sejtek egészen addig “harci üzemmódban” maradnak, amíg az összes tumorsejtet el nem pusztítják. A technikát a kutatók CAR-Enhancer (CAR-E) névre keresztelték, és ez az eljárás a CAR T-sejteket mellékesen arra is készteti, hogy egyfajta memóriát alakítsanak ki a rákos sejtről, így a rák kiújulása esetén újra akcióba léphetnek.

Az eddigi eredmények nagyon biztatóak: a betegekből származó rákos sejtvonalakon végzett laboratóriumi kísérletek során a CAR-Enhancer kezeléssel valóban sikerült az összes tumorsejtet kiirtani, ami megnyitja az utat a klinikai vizsgálatok előtt. A kutatók remélik, hogy már a közeljövőben elindíthatják az első klinikai vizsgálatot.

“A CAR T-sejtes terápiák áttörést jelentenek a B-sejtes hematológiai daganatos betegségek (vérrákok), például a B-sejtes leukémiák és limfómák, valamint a myeloma multiplex kezelésében” - nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Dr. Mohammad Rashidian, a Dana-Farber Intézet munkatársa. “A myeloma esetében például a betegek gyakorlatilag 100 százaléka kezdetben kiválóan reagál a CAR T-sejtes terápiákra, de majdnem mindegyiküknél relapszus következik be, a betegek felénél sajnos már a kezelést követő egy-két éven belül. A visszaesés egybeesik a CAR T-sejtek véráramból történő eltűnésével. Az ennek a problémának a megoldására irányuló kutatások nagy része eddig maguknak a CAR T-sejteknek valamilyen átalakítására összpontosított - például olyan gének bevezetésével vagy eltávolításával, amelyek lehetővé teszik, hogy a sejtek hosszabb ideig aktívak maradjanak. Bár ezek a megközelítések is nagy ígéretet hordoznak, a klinikumban még nem mutattak nagy hatékonyságot. Úgy döntöttünk, hogy mi teljesen más szemszögből közelítjük meg a problémát."

Ahelyett, hogy a CAR T-sejtek belső működését próbálták volna megváltoztatni, Rashidian és kollégái olyan módszert dolgoztak ki, amely kívülről hat - a sejtek felszínére egy olyan molekulát csatoltak, amely meghosszabbítja élettartamukat, és arra készteti őket, hogy memóriát alakítsanak ki. Az ennek a megvalósítására szolgáló eszköz egy olyan “platform”, amely különbözik minden más orvosi kezelésben használt eljárástól.

A CAR T-sejtek a beteg saját rákellenes T-sejtjeinek genetikailag továbbfejlesztett változatai. Úgy készülnek, hogy a beteg véréből néhány millió T-sejtet vesznek le, és genetikai módosítással úgy alakítják át őket, hogy felszínükön egy speciális struktúrát, az úgynevezett kiméra antigénreceptort (CAR) hoznak létre. A CAR-t úgy tervezik, hogy a beteg tumorsejtjein lévő specifikus markerhez vagy antigénhez kapcsolódjon. A jelenlegi gyakorlatban a CAR T-sejteket laboratóriumban szaporítják fel, amíg a sejtek száma el nem éri a százmilliós nagyságrendet. Amikor a sejteket infúzióval visszajuttatják a betegbe, receptoruk a tumorsejt antigénjéhez kötődik, és az immunrendszer támadást indít a rák ellen.

“Ez a támadás szinte az összes tumorsejtet elpusztítja, de csak szinte: sajnos egy töredékük mégis megmarad” - fejti ki Rashidian. “A CAR T-sejtek effektor sejtek: azért élnek, hogy elpusztítsák a rákos sejteket. Amikor már nem találnak több ölni valót, úgy tesznek, mintha a feladatukat elvégezték volna, és eltűnnek. A szervezetben maradt tumorsejtek azonban magukban hordozzák a rák visszatérésének lehetőségét.”

A CAR T-sejtek támadó potenciáljának tartósabbá tételére és memóriával való felruházására alkalmas CAR-E platform esetében a kutatók egy cseles megoldást alkalmaztak: maga a platform az interleukin-2 (IL-2) szignálmolekula egy legyengített formájából áll, amely éppen ahhoz az antigénhez kötött, amelyhez a CAR-nak is kötődnie kell.

“Az IL-2 erős hatást fejt ki a T-sejtekre: aktiválja és szaporodásra készteti őket, sajnos azonban a betegek számára erősen toxikus is lehet” - jegyzi meg Rashidian. “Ezért kellett egy erősen legyengített formáját használnunk, ami önmagában nincs hatással a normál T-sejtekre, de a CAR T-sejtekre stimuláló hatást fejt ki.”

Ezt a precíziós kötődést az IL-2 és egy specifikus antigén egyesítésével érik el. A myeloma multiplexre alkalmazott CAR T-sejtes terápiákban a CAR a myeloma sejteken lévő B-sejt érési antigén (BCMA, B-cell maturation antigen) nevű antigénhez kötődik, és az új terápiában ez az antigén kapcsolódik az IL-2 molekulához.

“Akárcsak a gyenge IL-2, a BCMA antigén önmagában nem hat a CAR T-sejtekre, de együtt olyan szinergikus hatást fejtettek ki, amely jóval meghaladta várakozásainkat” - összegzett a tanulmány első szerzője, Dr. Taha Rakhshandehroo.

A CAR-E terápia hatására a CAR T-sejtek nemcsak szaporodnak, hanem diverzifikálódnak is: különböző tulajdonságokkal rendelkező CAR T-sejteket hoznak létre.

“Az eljárás alkalmazását követően nem csak effektor T-sejtek képződtek (amelyekkel a legtöbb beteg már amúgy is rendelkezik), hanem őssejt-szerű memória T-sejtek, központi memória T-sejtek, és effektor memória T-sejtek differenciálódását is megfigyeltük, vagyis a rák elleni hatékony immunválaszhoz szükséges T-sejtek teljes repertoárját” - jegyezte meg Rashidian.

A myeloma sejtek in vitro tenyészeteiben és állati modellszervezetekben a CAR-E terápia a tumorsejtek teljes eltávolítását eredményezte, azaz a rák minden jele eltűnt, de más előnyei is voltak, ami az immunmemóriával függ össze: a kutatók felfedezték, hogy a terápia által létrehozott, hosszan a szervezetben maradó CAR-T-sejtek a CAR-E újbóli alkalmazásával újra stimulálhatók. Ez arra utal, hogy a CAR T-sejtes terápia után a visszaeső betegeket hatékonyan lehetne kezelni a CAR-E kezelés további alkalmazásával, sőt, felveti annak lehetőségét is, hogy a betegeket a jelenleginél kevesebb CAR T-sejttel is lehetne kezelni.

A jelenlegi gyakorlat ugyanis, amelynek során a CAR T-sejteket több százmilliós nagyságrend eléréséig kell felszaporítani időigényes, drága és sok erőforrást igénylő folyamat, de a legnagyobb baj, hogy a betegeknek az eljárás sajátosságai miatt több hetet kell várniuk, mielőtt részesülhetnének a terápiában.

Pont az egyszerre nagy mennyiségben a szervezetbe juttatott sejt felelős (legalábbis részben) a CAR T-sejtes terápia egyik leggyakoribb mellékhatásáért: a citokinfelszabadulási szindrómáért (CRS; cytokine release syndrome), amelynek során a túlságosan agresszív immunválasz lázzal, hányingerrel, szapora szívveréssel, neurológiai és egyéb problémákkal járhat. A CAR-E alkalmazásával még talán az is lehetséges, hogy a CAR T-sejtek felszaporítási folyamatát teljesen kihagyják: a CAR T-sejteket egyszerűen csak előállítanák és visszajuttatnák a beteg szervezetébe, majd ezt követné a CAR-E-vel történő kezelés.

“Állatkísérletekben már vizsgáltuk ezt a megoldást: egerekbe nagyon kis számú CAR T-sejtet juttattunk be, és nem meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy ezek nem voltak képesek legyőzni a rákot” - tudósít Rashidian. “Amikor azonban a bejuttatást követően CAR-E kezelést is alkalmaztunk, a CAR T-sejtek szaporodni kezdtek, és így már képesek voltak a rákot eltávolítani."

A CAR-E terápia klinikai vizsgálati programjának egyik első célja a biztonságosság megállapítása, valamint a legjobb dózis és a beadási ütemezés meghatározása lesz. Jelenleg a kutatók azt tartják valószínűnek, hogy a kezelés körülbelül egy hónappal a CAR-T sejtek visszajutattását követően kezdődne, és három vagy négy héten keresztül heti egy adag CAR-E terápiából állna.

“Ennek az új módszernek talán az a legizgalmasabb része, hogy milyen könnyen beilleszthető a CAR T-sejtes terápiában részesülő betegek kezelési rendjébe” - fejtette ki Rakhshandehroo. “Ez egy nagyon elegáns megoldás lehet a CAR T-sejtek kimerülésének problémájára. Alig várjuk, hogy klinikai vizsgálatokban is megkezdhessük a tesztelést.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers devise novel solution to preventing relapse after CAR T-cell therapy

A CAR enhancer increases the activity and persistence of CAR T cells

Irodalmi hivatkozás:

Rakhshandehroo, T., Mantri, S.R., Moravej, H. et al. A CAR enhancer increases the activity and persistence of CAR T cells. Nat Biotechnol (2024). https://doi.org/10.1038/s41587-024-02339-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.