hirdetés

Docetaxel nem-kissejtes tüdőrákban

Egy kis elemszámú vizsgálatban a docetaxel válaszarányát értékelték immunterápiát követően nem-kissejtes tüdőrák másod- és harmadvonalbeli kezelésében.

hirdetés

Az Oncotarget folyóiratban május 26-án jelent meg az American University of Beirut Medical Center kutatóinak cikke, amelyben egy libanoni betegek körében végzett retrospektív tanulmány eredményeiről számoltak be a docetaxel másod- vagy harmadvonalbeli alkalmazásáról nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC; non-small cell lung cancer) terápiájában.

Az összes ráktípus közül világszerte még mindig a tüdőrák az első számú halálozási ok. Kezelése a klasszikus kemoterápiás kezelés felől az új immunterápiás és célzott terápiás gyógyszerek felfedezését követően az utóbbi évtizedekben az újabb kezelési formák felé mozdult el. A kemoterápia azonban még mindig megfontolható lehetőség az előrehaladott nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésében, ha az első vonalbeli kezelésként monoterápiában alkalmazott immunterápia (vagy első vonalbeli kemoterápiával kombinált kezelés) után a betegség progressziója figyelhető meg.

A tanulmány adatai Libanon három nagy kórházából származnak, ahol 2015 júliusától 2020 decemberéig követték nyomon azokat a tüdőrákos betegeket, akik első- vagy másodvonalbeli kezelésként immun- és/vagy kemoterápiában részesültek. Ebben a kis elemszámú tanulmányban összesen 21 beteg adatai szerepeltek, akiknek többsége férfi volt (81%). A legtöbb betegnél nem laphám eredetű tüdőrákot diagnosztizáltak (67%), szemben a laphám eredetű tüdőrák 33%-ával.

A teljes betegpopulációban a docetaxelre adott klinikai válaszarány 24% volt, beleértve a stabilizálódó betegséget és a részleges választ is, a progressziómentes túlélés (PFS; progression-free survival) medián időtartama pedig 3 hónap volt. A diagnózistól a docetaxel alkalmazásának megkezdéséig eltelt átlagos idő 11,5 hónap volt.

A kutatók szerint "új terápiás lehetőségeket kell validálni az NSCLC kezelésére a második és a további kezelési vonalakban, figyelembe véve a betegség rossz prognózisát. A kemoterápia a második és harmadik vonalban fontos szerepet tarthat fenn a modernebb készítmények alkalmazása esetén bekövetkező progressziót követően, de ehhez több bizonyítékra van szükség prospektív, nagyobb számú beteg bevonásával végzett vizsgálatokban."

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study: Value of chemotherapy post immunotherapy in stage IV non-small cell lung cancer

Value of chemotherapy post immunotherapy in stage IV non-small cell lung cancer (NSCLC)

Irodalmi hivatkozás:

Hazem I. Assi et al, Value of chemotherapy post immunotherapy in stage IV non-small cell lung cancer (NSCLC), Oncotarget (2023). DOI: 10.18632/oncotarget.28444

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.