hirdetés

Nő a fiatalabbak rákkockázata

Az amerikai eredmények szerint a korcsoportok szerinti bontás az 1990-ban születetteknél nagyobb rákkockázatot talált, mint szüleiknél. 

hirdetés

A The Lancet Public Health folyóirat augusztusi számában jelent meg az American Cancer Society kutatóinak új, nagyszabású tanulmánya, amely szerint a széles populáción vizsgált 34 ráktípus közül 17 esetében, köztük az emlő-, a hasnyálmirigy- és a gyomorrák esetében az egymás után következő fiatalabb generációkban tovább emelkedett az előfordulási arány. A halálozási tendenciák a máj (csak nőknél), az epehólyag, a hererák és a vastagbélrák előfordulási gyakoriságával együtt szintén növekedést mutatnak.

“Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a baby boomerek utáni generációknál megnövekedett rákkockázat figyelhető meg, amelyeket először a korai vastagbélrák és néhány elhízással összefüggő rákos megbetegedésnél vettek észre, de úgy tűnik, hogy a rákos megbetegedések szélesebb körére is igaz” - nyilatkozta Dr. Hyuna Sung, a tanulmány vezető szerzője. “Bár a vizsgálat során sikerült azonosítanunk a születési évekkel összefüggést mutató rákos tendenciákat, még nincs egyértelmű magyarázatunk arra, hogy a prevalencia miért mutat növekedést.”

Az elemzéshez a kutatók több mint 23 millió, összesen 34 ráktípussal diagnosztizált beteg incidencia adatait és több mint 7 millió, összesen 25 ráktípusban bekövetkezett haláleset adatait vizsgálták 25-84 éves populáción. A rákos megbetegedési arányok generációk közötti összehasonlítása érdekében kiszámították a születési kohorsz-specifikus incidencia- és mortalitási arányszámokat, korhatással és időszakhatással kiigazítva, születési évek szerint, ötéves intervallumokkal elválasztva, 1920-tól 1990-ig.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a 34 ráktípus közül nyolc esetében az 1920 óta született minden egyes egymást követő kohorszban nőtt az előfordulási arány. Különösen kirívó volt ez a hasnyálmirigy-, a vese- és a vékonybélrák esetében, ahol az előfordulási arány körülbelül két-háromszor magasabb az 1990-es születési kohorszban, mint az 1955-ös születési kohorszban, mind a férfiak, mind a nők esetében, valamint nőknél a májrák esetében is.

Ezenkívül a fennmaradó ráktípusok közül kilenc esetében - beleértve az emlőrákot (csak ösztrogénreceptor-pozitív), a vastagbélrákot, a gyomorrákot, az epehólyagrákot, a petefészekrákot, a hererákot, a férfiaknál a végbélrákot, és csak a férfiaknál a Kaposi-szarkómát - az idősebb születési kohorszokban először egy folyamatos csökkenést lehetett megfigyelni, majd a fiatalabb kohorszokban ismét nőtt az előfordulási arány.

“A rákos megbetegedések arányának növekedése ezekben a fiatalabb korcsoportokban a rákkockázat generációs változásait jelzi, és gyakran az ország jövőbeli rákbetegség-terhelésének korai prediktoraként szolgál. Mivel a fiatalabb generációk megnövekedett kockázata az egyének öregedésével továbbgyűrűzik, hatékony lakossági szintű beavatkozások nélkül a jövőben a rákterhelés általános növekedése következhet be, ami megállíthatja vagy visszafordíthatja a betegséggel szembeni évtizedes fejlődést” - fejtette ki Dr. Ahmedin Jemal, a tanulmány társszerzője. “Az adatok rávilágítanak arra, hogy a megelőzési stratégiák megalapozása érdekében elengedhetetlenül szükséges az X generációs és az ezredfordulós népességben a kockázati tényezők azonosítása és kezelése.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Generation X, millennials in US have higher risk of developing 17 cancers compared to older generations

Differences in cancer rates among adults born between 1920 and 1990 in the USA: an analysis of population-based cancer registry data

Irodalmi hivatkozás:

Sung H. et al, Differences in cancer rates among adults born between 1920 and 1990 in the USA: an analysis of population-based cancer registry data, The Lancet Public Health (2024). DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-2667(24)00156-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.