hirdetés

Remény az agyvelőgyulladás elleni küzdelemben

A T-sejtek átprogramozása a korábbi eljárásoknál sokkal célzottabb és hatásosabb módszernek tűnik az autoimmun eredetű encephalitis kezelésére.

hirdetés

A Cell folyóiratban november 1-én jelent meg a Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen e.V. (DZNE) kutatóinak cikke, amelyben egy újszerű, a korábban alkalmazott módszereknél sokkal pontosabb, célzott terápiát fejlesztettek ki anti-NMDA receptor encephalitis kezelésére. Az új módszer laboratóriumi vizsgálatokban már sikeresnek bizonyult, jelenleg a humán klinikai vizsgálatok indítását tervezik.

Az anti-NMDA receptor encephalitist (vagy anti-NMDAR [N-metil-D-aszparaginsav receptor] encephalitist) csak 2007-ben írták le új betegségként. Ez az antitest eredetű (autoimmun) agyvelőgyulladások leggyakoribb formája, amelyben az antitestek hirtelen megtámadják az agyat, így a beteg saját szervezete ellen fordulnak. “A mostani kezelési módszerben az innovációt az jelenti, hogy a preklinikai tesztek során sikerült szelektíven kikapcsolni azokat a sejteket, amelyekben ezek a saját szervezetet megtámadó antitestek képződnek” - nyilatkozta Harald Prüss professzor, a cikk első szerzője.

A kutatócsoport speciális CAAR T-sejteket fejlesztett ki, amelyeket injekcióval adnak be a betegeknek. Ezeket a kiméra autoantitest-receptor T-sejteket arra programozzák, hogy nagy pontossággal, specificitással azonosítsák és megsemmisítsék a káros antitestek termeléséért felelős sejteket. Egér modellszervezetekben ez az innovatív megközelítés már bizonyította hatásosságát.

 

Az anti-NMDA receptor encephalitisről röviden

Az anti-NMDA receptor encephalitis az esetek felében paraneopláziás eredetű, autoimmun limbikus encephalitis, ahol a kezdeti szakaszban a pszichiátriai tünetek dominálnak, ezért az esetek 60-70%-ában a betegek először pszichiátriai fekvőbeteg osztályra kerülnek. A súlyos, hallucinációkkal, kognitív funkcióromlással, téveszmékkel, dezorganizált viselkedéssel, katatón tünetekkel járó állapot napok, olykor órák alatt alakul ki. Az esetek többségében később a limbikus encephalitisekre jellemző neurológiai tünetek is kialakulnak. A diagnózis a klinikai tünetek mellett a speciális autoantitestek kimutatásán alapul. Egyéb laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, illetve az EEG nem specifikusak. A betegség kezelése a szupportív (adott esetben intenzív osztályos ellátás) és tüneti terápia mellett plazmaferezis, szteroid lökésterápia, illetve hosszabb távon egyéb immunszuppresszív kezelés. Amennyiben a betegség paraneopláziás eredetű (leggyakrabban ovarium teratoma), elsődleges a tumor eltávolítása. A betegség még intenzív terápia mellett is potenciálisan halálos kimenetelű, de az eddigi eredmények alapján adekvát terápia mellett a hosszú távú prognózis jó, bár a rehabilitáció hónapokat vesz igénybe. A típusos betegséglefolyás mellett az utóbbi években egyre több olyan esetleírás született, amikor a betegség csak pszichiátriai tünetekkel, elsősorban pszichózissal, dezorganizált viselkedéssel járt, de szintén jól reagált immunszuppresszív terápiára. Ezek a betegek nehezebben kerülnek felismerésre, gyakran induló szkizofrénia gyanúja miatt nagy dózisú antipszichotikus terápiában részesülnek, amelyre rendszerint különösen érzékenyen reagálnak. Felmerült a lehetőség, hogy sok terápiarezisztens szkizofréniával kezelt páciens valójában anti-NMDAR encephalitisben szenved és ezért más terápiát igényelnek. Az utóbbi évek kutatásai ezt nem igazolták, bár a kimutatható anti-NMDAR antitestek és a pszichotikus betegségek kapcsolata még nem tisztázott.

Az állapot javulása hetek-hónapok alatt következik be, a teljes felépülés akár egy-másfél évet is igénybe vehet. Először a neurológiai és vegetatív tünetek terén észleljük a javulást, később a pszichotikus állapot fokozatos rendeződése figyelhető meg. A kognitív képességek és a hangulati élet zavarai csak hónapok, akár egy-két év alatt rendeződnek, az esetek kisebb részében nincs teljes remisszió, ezek tartós károsodása marad vissza. Korán diagnosztizált, adekvátan kezelt esetekben a mortalitás 3-4% körüli, 24 hónap alatt a betegek kb. 80%-a mutat közel teljes tüneti remissziót

 

A CAAR-T sejtes kezelési módszer ígéretes jellemzői

A kutatást vezető Dr. Prüss szerint “ahelyett, hogy a teljes immunrendszert elnyomnánk, és nemcsak a problémát okozó antitesteket, hanem a hasznos antitestek több, mint 99%-át is kiiktatnánk a kezeléssel (ahogyan azt eddig tettük), kutatásunk során célzott megközelítést kerestünk, és találtunk. Úgy szeretünk erre gondolni, mint egy olyan sebészeti beavatkozásra, ahol a szike csak azt vágja ki, ami káros, az egészséges szöveteket pedig érintetlenül hagyja. Ennek a célnak a megvalósításához egy meglehetősen bonyolult eljárást kellett kidolgoznunk. A beteg véréből származó humán T-sejteket használunk, amelyeket egy kapcsoló molekula hozzáadásával módosítunk. A genetikai átprogramozással CAAR-T-sejtekké változtatott sejtek a szervezetbe visszajuttatva innentől kezdve kifejezetten azokat a sejteket támadják meg, amelyek a betegséget okozó antitesteket termelik. Ezeknek a sejteknek a felszínéhez a CAAR T-sejtek specifikusan képesek kapcsolódni, majd elölik őket. Az egészben az a legfontosabb, hogy a más antitesteket termelő és ezért más felszíni receptorokkal rendelkező sejtek érintetlenek maradnak.”

A CAAR rövidítés mögött álló “kiméra” kifejezés arra az elvre utal, hogy egy sejtet különböző összetevőkből mesterségesen építenek fel; ehhez hasonló elvet követő kezelés már létezik az onkológiában, de a berlini kutatók az elsők, akik ezt a koncepciót sikeresen alkalmazták egy agyi autoimmun betegségre.

További kilátások

A következő lépésként a kutatók célja, hogy az új terápiát humán klinikai vizsgálatokban értékeljék. Ez a munka a jelenlegi becslések szerint egy-két éven belül megkezdődhet. Prüss szerint ez egy hallatlanul izgalmas fázis lesz, mivel jelenleg minden érintett személytől vérmintát vesznek, hogy T-sejteket nyerjenek. Tekintettel azonban a sejtterápiák gyors fejlődésére, a következő lépést feltehetően már olyan sejtek alkalmazása jelentheti, amelyekkel a kezelésnek többé nem kell betegspecifikusnak lennie, így sokkal kevésbé lenne költséges, és idővel sokkal szélesebb körben terjedhetne el.

A DZNE kutatóinak reményei szerint az átprogramozott sejtek egyszeri alkalmazásával végleg meg lehetne gyógyítani az autoimmun agyvelőgyulladásnak ezt a típusát, mivel a jelenlegi ismeretek szerint, ha egyszer elpusztították őket, a problémás antitesteket termelő sejtek általában nem szaporodnak tovább. Ráadásul a módszer adaptálható lenne úgy, hogy ne csak az encephalitis NMDA-receptoros változatnál, hanem más autoimmun enkefalopátiák esetében is működjön.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Novel approach promises significant advance in treating autoimmune brain inflammation

Chimeric autoantibody receptor T cells deplete NMDA receptor-specific B cells

Anti-NMDA (N-metil-D-aszparaginsav) receptor encephalitis: irodalmi összefoglaló, esetismertetés és kutatási terv

Irodalmi hivatkozás:

S. Momsen Reincke et al, Chimeric autoantibody receptor T cells deplete NMDA receptor-specific B cells, Cell (2023). DOI: 10.1016/j.cell.2023.10.001

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.