hirdetés

T-sejtválaszt erősítő COVID-vakcina

A SARS-CoV-2 elleni T-sejtes immunválaszt erősítő új generációs vakcina értékelését kezdi meg egy klinikai vizsgálatban a Pfizer és a BioNTech.

hirdetés

A Pfizer és a BioNTech november 16-án bejelentette, hogy egy olyan új generációs COVID-19 vakcina értékelésére indítanak fázis I. vizsgálatot, amely a SARS-CoV-2 elleni T-sejt válasz fokozásával nyújtana szélesebb körű védelmet a fertőzés ellen. Az új vizsgálati oltóanyag, a BNT162b4 egy olyan T-sejt antigén mRNS-t tartalmaz, amely a SARS-CoV-2 vírus azon fehérjéit (nem tüskefehérjéit) kódolja, amelyek a SARS-CoV-2 variánsok széles körében nagy mértékben konzerváltak. Az új vakcina a két cég Omicron BA.4/BA.5-höz adaptált bivalens COVID-19 vakcinájával kombinálva, booster oltásként kerül értékelésre. A célzott nem-tüskefehérjéket a BioNTech saját fejlesztésű célpont-prioritizációs platformja (target prioritization platform) alapján választották ki, a fejlesztés fő célja a T-sejtes immunitást fokozása és szélesítése a COVID-19 elleni védelem tartósságának növelésére.

A BNT162b4-et egy kizárólag amerikai központokban végzett vizsgálatban (NCT05541861) fogják értékelni. A vizsgálatba körülbelül 180 egészséges, 18 és 55 év közötti olyan személyt vonnak be, akik korábban legalább három adag mRNS-alapú COVID-19 vakcinát kaptak. A vizsgálatban a BNT162b4 különböző dózisszintjeit értékelik, amelyeket a két cég közös, Omicron BA.4/BA.5-höz adaptált bivalens COVID-19 vakcinájának 30 µg-os adagjával kombinálva adnak be. Ennek eredményeit hasonlítják majd össze az Omicron BA.4/BA.5 adaptált bivalens COVID-19 vakcina 30 µg-os adagjának emlékeztetőként (boosterként) történő beadásával.

Ez a vizsgálat része a vállalatok hosszú távú és többirányú tudományos stratégiájának, amelynek célja, hogy erőteljesebb, hosszabb ideig tartó és szélesebb körű immunválaszt hozzanak létre a SARS-CoV-2 fertőzésekkel szemben. E megközelítés részeként a vállalatok több vakcinajelöltet fejlesztenek ki azzal a céllal, hogy egy potenciális pán-SARS-CoV-2 vakcinát, azaz a vírus összes variánsa ellen hatásos oltóanyagot dolgozzanak ki.

A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinái (Comirnaty®) és a BNT162b4 is a BioNTech saját mRNS technológiáján alapulnak, és a BioNTech, valamint a Pfizer közös fejlesztései. A BioNTech a BNT162b2 Wild Type és a BNT162b2 Bivalent (Original/Omicron BA.4/BA.5) vakcinák forgalomba hozatali engedélyének jogosultja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és más országokban, valamint a sürgősségi felhasználási engedélyek vagy azzal egyenértékű engedélyek jogosultja az Egyesült Államokban (a Pfizerrel közösen) és az USA-m kívül is. A két cég a továbbiakban tervezi a hatósági engedélyek megszerzésére irányuló beadványok benyújtását azokban az országokban is, ahol eddig még csak sürgősségi felhasználási engedélyt vagy azzal egyenértékű engedélyt adtak ki.

A Pfizer és a BioNTech engedéllyel rendelkező Comirnaty mRNS-vakcina valós körülmények között történő alkalmazásának tapasztalatai rámutattak, hogy az oltóanyag által biztosított védelem idővel csökkenni kezd, egyrészt az újabb és újabb variánsok megjelenése, másrészt az antitestszint csökkenése miatt. A Pfizer és a BioNTech továbbra is a COVID-19 elleni oltóanyagok piacának meghatározó szereplője szeretne maradni, ennek érdekében az idei évben már több olyan profilaktikus készítmény kifejlesztésén dolgoztak, amelyek hosszabb ideig képesek védelmet nyújtani a vírus ellen. Ennek a programnak az egyik terméke a BNT162b4, mely a két cég reményei szerint kiegészítheti a Comirnaty-t és azokat a közvetlen utódainak számító vakcinákat, amelyek a tüskefehérjét célozzák. A T-sejtes választ erősítő oltóanyagok fejlesztésének az ad értelmet, hogy a nem tüskefehérjékkel szembeni sejtes immunitás még akkor is fennmaradhat, amikor a SARS-CoV-2 újra mutálódik, és a Comirnatyra adott kezdeti ellenanyagválasz is csökken.

Az év elején Dr. Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója tájékoztatta a befektetőket arról, hogy a cél egy olyan "COVID-19 vakcina kifejlesztése, amely legalább egy évig olyan tartós antitest- és T-sejtes immunvédelmet biztosít, amely hatékonyan véd a súlyos és a kórházi kezelést igénylő betegség kialakulása ellen". A BNT162b4 ennek a stratégiának az egyik része. A program másik részében egy sor tüskefehérje-vakcinát fejlesztenek, amelyeket úgy terveztek, hogy minimális átalakítással védelmet nyújthassanak az egyelőre még nem ismert vírusvariánsok ellen is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Seeking broad, durable protection, Pfizer and BioNTech move T-cell enhancing COVID vaccine into clinic

Pfizer and BioNTech Advance Next-Generation COVID-19 Vaccine Strategy with Study Start of Candidate Aimed at Enhancing Breadth of T cell Responses and Duration of Protection

Pfizer sends 'enhanced' COVID shot to clinic under strategy for next generation of vaccines

No more free COVID vaccines: US plots move to private market in 2023, setting up market clash between Pfizer and Moderna

Pfizer (PFE) Q2 2022 Earnings Call Transcript

Safety and Effects of an Investigational COVID-19 Vaccine as a Booster in Healthy People

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.