hirdetés

Új biomarker az autoimmun demielinizáló betegségek differenciáldiagnosztikájában

A most felfedezett MOG-IgA antitest a myelinhüvely egy meghatározott részét támadja, így felhasználható az autoimmun demielinizáló betegségek differenciáldiagnosztikájában.

hirdetés

A JAMA Neurology folyóirat augusztus 7-én közölte az Universität Basel kutatóinak cikkét, amelyben a sclerosis multiplexhez hasonló betegségek egyik potenciális biomarkerét írják le. Régóta ismert, hogy a “sclerosis multiplex” diagnózis valójában egy betegségspektrumot takar, amelybe számos különböző állapot tartozik, és mindegyik személyre szabott kezelést igényel. Általánosságban az SM-et a központi idegrendszerben megjelenő gyulladásos gócok jellemzik, ilyenkor a szervezet saját immunrendszere támadja meg az idegsejteket védő myelinhüvelyt. Pontosabban vizsgálva viszont a betegségcsoport ennél sokkal komplikáltabb: nagyon sokféle neurológiai tünetet okozhat a bőrérzékelés zavaraitól (paresthesia) egészen a végtagbénulásig, amelyek progresszíven vagy hirtelen súlyosbodhatnak. Az is eltér, hogy egyes betegekben az idegrendszer mely része érintett, ráadásul az egyik kezelés hatásos lehet egy betegnél, míg egy másik beteg esetében épp, hogy ronthatja állapotát.

“A központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegségeinek, mint a sclerosis multiplexnek is, igen különbözőek a megjelenési formái” nyilatkozta Anne-Katrin Pröbstel, a kutatás vezetője. “Ezért a kutatók az utóbbi tíz évben elkezdték fokozatosan feltárni az SM “atipikus” manifesztációinak megkülönböztető jellemzőit. Ez a kutatás olyannyira sikeres volt, hogy egyes betegségek külön nevet is kaptak, bár abban közösek, hogy autoimmun eredetűek, és a myelinhüvelyt károsítják. Az ilyen betegségekben szenvedőknél gyakran előfordul, hogy a gerincvelőben vagy a látóidegekben is megjelenik a gyulladás. Mostani, 1300 betegen alapuló kutatásunk során egy olyan biomarkere bukkantunk, amely tovább segíthet az SM-szerű tünetek differenciálásában, egyben egy új betegséget is sikerült leírnunk.”

A kutatócsoport a betegek egyik csoportjában egy specifikus antitestet, egy immunglobulin A (IgA) típusú molekulát fedezett fel, amely a myelinhüvely egyik összetevőjét, a MOG-ot támadja meg (MOG: myelin oligodendrocita glikoprotein), annak ellenére, hogy az IgA antitestek jellemzően a nyálkahártya-membránok védelméért felelősek. A MOG-IgA pontos szerepe az autoimmun betegségben egyelőre tisztázatlan. “Az ebbe a csoportba tartozó betegeknél a gerincvelőben és az agytörzsben jelentkezik gyulladás, ugyanakkor az SM-re és hasonló betegségekre jellemző biomarkerek nincsenek jelen” ismertette Pröbstel a legfőbb eredményeket. A kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy pontosabban leírja a MOG-IgA szerepét és az aktivitásából eredő klinikai jellemzőket.

“Az autoimmun demielinizáló betegségek differenciáldiagnosztikája egy rohamosan fejlődő terület - ahhoz képest mindenképpen, hogy korábban egyaránt sclerosis multiplexnek neveztük ezt a betegségcsoportot - és fontos lépéseket tesz az egyes betegségek kiváltó okainak feltárása, megértése, valamint az egyénre szabott kezelések kidolgozása felé.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Possible biomarker of MS-like autoimmune disease discovered

Immunoglobulin A Antibodies Against Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein in a Subgroup of Patients With Central Nervous System Demyelination

Irodalmi hivatkozás:

Ana Beatriz Ayroza Galvão Ribeiro Gomes et al, Immunoglobulin A Antibodies Against Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein in a Subgroup of Patients With Central Nervous System Demyelination, JAMA Neurology (2023). DOI: 10.1001/jamaneurol.2023.2523

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.