hirdetés

Új ígéretes terápia prosztata- és húgyhólyagrák kezelésére

A makrofágok újraprogramozása az alapja az agresszív, terápiarezisztens ráktípusok elleni innovatív kezelésnek.

hirdetés

A Cancer Immunology Research folyóiratban május 3-án jelent meg a Johns Hopkins University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben egy immunsejteket átprogramozó terápiás megközelítést ismertetnek a prosztatarák és a húgyhólyagrák nehezen kezelhető fajtáinak kezelésében. A jelenleg már széles körben alkalmazott immunterápiás módszerek, amelyek segítik az immunrendszert a daganatok felismerésében és leküzdésében, számos ráktípus kezelését forradalmasították. Ezek a terápiák azonban, amelyek felpörgetik a T-sejtek termelődését és aktiválását, nem bizonyultak hatásosnak a prosztata- és hólyagrák agresszív formáiban.

Ezért a mostani kutatás egyik legfőbb célja annak kiderítése volt, hogyan lehetne az immunterápiás módszereket hatásosabbá tenni ezekben a ráktípusokban. Dr. Jelani Zarif és kutatócsoportja arra gyanakodtak, hogy a makrofágoknak nevezett immunsejtekben rejlik a kezelések sikerének kulcsa. Bizonyos körülmények között ugyanis a makrofágok segítik a daganatok növekedését, és elnyomják a T-sejtek aktivitását, akadályozva ezzel a rákos megbetegedésekre adott immunválaszt.

“Kutatásunk középpontjában az az elgondolás állt, hogy az immunszuppresszív, tumorokkal asszociálható makrofágokat átprogramozzuk rákellenes immunsejtekké, hogy javítsuk az immunterápiákra és más standard kezelésekre adott válaszokat” - nyilatkozta Zarif.

Az immunszuppresszív makrofágok fejlődése a glutamin aminosavra támaszkodik. Zarif és munkatársai korábban már kimutatták, hogy a monociták, a makrofágok elődsejtjei immunaktiváló makrofágokká fejlődnek, ha laboratóriumi körülmények között glutamin nélkül tenyésztik őket. Ezzel szemben, ha a monocitákat glutaminnal együtt tenyésztik, immunszuppresszív makrofágok fejlődnek belőlük. Zarif és munkacsoportja feltételezte, hogy az immunsejtek glutaminhoz való hozzáférését gátló gyógyszerek az immunstimuláló típus felé tolnák el a makrofágok egyensúlyát, így segíthetnének a daganatok növekedésének gátlásában. Szintén korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a 6-diazo-5-oxo-L-norleucin (DON) nevű gyógyszer, amely a tumorok glutamin-hiányát csökkenti, zsugorítja azokat a daganatokat, amelyek növekedése a glutamintól függ. A gyógyszer rákterápiás hatóanyagként történő fejlesztését azonban évtizedekkel ezelőtt abbahagyták, mert a gyomor-bélrendszerre is mérgező volt, és súlyos mellékhatásokat okozott.

Ezért a mostani kutatás során Zarif egy kísérleti fázisban levő glutamin-blokkoló gyógyszert használt, amelyet a tanulmány társszerzői, Barbara Slusher és Jonathan Powell fejlesztettek ki. A JHU083 nevű gyógyszer egy prodrug, azaz egy olyan molekula, amelyet a szervezetben lévő sejtek alakítanak át aktív gyógyszerré. Ebben az a nagy ötlet, hogy a JHU083 csak a daganaton belül képes aktív, glutamin-blokkoló formára alakulni, megakadályozva, hogy a szervezetben máshol káros mellékhatásokat okozzon. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a gyógyszer zsugorítja a daganatokat, gátolja a rák terjedését és növeli a túlélést bőr-, vastagbél-, vér- és agydaganatos állatokban, valamint bizonyos kezelésekre rezisztens emlőráktípusokban is.

“Barbara Slusher és csapata megváltoztatta a gyógyszer kémiai összetételét, így az inaktívan kering az egész szervezetben, és csak akkor válik aktívvá, amikor a rákos sejtekbe kerül” - fejtette ki Zarif. “Mivel az aktív forma csak a rákos sejtekben szabadul fel, sokkal kisebb dózist lehet adni, ami tovább csökkenti a mellékhatások kockázatát.”

Zarif és munkatársai kimutatták, hogy a JHU083 gátolja a glutamin felhasználását egerek prosztata- és húgyhólyag-tumoraiban, csökkentve a tumor növekedését és kiváltva a tumorsejtek pusztulását. Emellett az immunszuppresszáló makrofágokat immunerősítő makrofágokká programozta át. A makrofágok maguk is elkezdték elpusztítani a tumorsejteket, emellett ráadásul segítettek a tumorölő (killer) T-sejtek és természetes ölősejtek toborzásában is.

“A JHU083 ígéretes rákellenes terápia lehet az immunszuppresszív makrofágokkal és a környezetükben túl kevés T-sejttel rendelkező tumorok esetében, valamint hatásosnak bizonyulhat olyan daganatok esetében is, amelyek nem reagálnak az immunellenőrzőpont-gátló terápiákra.”

Zarif azt tervezi, hogy terápiarezisztens prosztata- vagy hólyagrákban szenvedő betegek kezelésére klinikai vizsgálatot indít a JHU083 alkalmazásával, hogy kiderüljön, élő emberek esetében is zsugorítja-e a daganatokat és megakadályozza-e az áttétképződést. Azt is tovább kívánják vizsgálni, hogy a JHU083 más kezelésekkel való kombinálása javítja-e a hatóanyag tumorellenes hatékonyságát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study shows drug helps reprogram macrophage immune cells, suppress prostate and bladder tumor growth

Metabolic reprogramming of tumor-associated macrophages using glutamine antagonist JHU083 drives tumor immunity in myeloid-rich prostate and bladder cancer tumors

Irodalmi hivatkozás:

Monali Praharaj et al, Metabolic reprogramming of tumor-associated macrophages using glutamine antagonist JHU083 drives tumor immunity in myeloid-rich prostate and bladder cancer tumors, Cancer Immunology Research (2024). DOI: 10.1158/2326-6066.CIR-23-1105

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.