hirdetés

Új megközelítés a nem-alkoholos zsírmáj kezelésében

A nem alkoholos zsírmájban (NAFLD) szenvedők rezisztens keményítőfogyasztása akár 40%-kal csökkentheti a máj a máj trigliceridszintjét, valamint a májkárosodással és gyulladással összefüggő májenzim-szinteket.

hirdetés

A Cell Metabolism folyóiratban szeptember 5-én jelent meg a Shanghai Sixth People’s Hospital és a német Hans-Knöll-Institute (HKI) kutatóinak közös cikke, amelyben egy négy hónapos, randomizált, kontrollos vizsgálat eredményeit foglalják össze: nem alkoholos zsírmájban (NAFLD) szenvedő betegeknél a rezisztens keményítő napi rendszerességű bevitele megváltoztatta a bélmikrobiom összetételét, és csökkentette a máj trigliceridszintjét, valamint a májkárosodással és gyulladással összefüggő májenzim-szinteket.

A rezisztens keményítő egy nem emészthető rost, amely a vastagbélben erjed, és fogyasztása korábban állatkísérletekben pozitív hatást mutatott az anyagcserére. A nem-alkoholos zsírmáj (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) betegséget a májban felhalmozódó zsír okozza, és világszerte a lakosság mintegy 30%-át érinti. Súlyos szövődményes májbetegségekhez vezethet, és hozzájárulhat egyéb betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Jelenleg nem áll rendelkezésre engedélyezett gyógyszer a NAFLD kezelésére. Az orvosok általában étrendi változtatásokat és testmozgást javasolnak a panaszok enyhítésére.

Huating Li, a tanulmány társszerzője szerint “nagyon sokat jelentene, ha találnánk egy hatékony megközelítést, talán új terápiás célpontok azonosításán keresztül, a NAFLD kezelésére”.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a NAFLD összefügg a bélmikrobiom zavaraival, amit alátámaszt, hogy a korai stádiumban lévő NAFLD-betegeknél például már megváltozott bélbaktérium-profil mutatható ki. Li és csapata ezért azt vizsgálta meg, hogy a rezisztens keményítő - egy olyan rosttípus, amelyről ismert, hogy ösztönzi a hasznos bélbaktériumok növekedését - segíthet-e a NAFLD kezelésében.

A kutatócsoport 200 NAFLD-beteget léptetett be a vizsgálatba, és egy táplálkozási szakember által összeállított, kiegyensúlyozott étrendet alkalmazott a betegcsoportban. A vizsgálati populációban 100 beteg kukoricából származó rezisztens keményítőport is kapott, míg a másik 100 beteg kontroll csoportként kalóriatartalomra azonos, nem rezisztens kukoricakeményítővel dúsított ételt kapott. A résztvevőket arra utasították, hogy négy hónapon keresztül naponta kétszer, étkezés előtt, 300 ml vízzel elkevert 20 gramm keményítőt igyanak.

A négy hónapos kísérlet után a rezisztens keményítőt kapó résztvevők májának trigliceridszintje közel 40%-kal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportba tartozó betegeké. Ezenkívül a rezisztens keményítő kezelésben részesülő betegeknél csökkentek a zsírmájjal asszociálható májenzimszintek és gyulladásos faktorok is. Fontos, hogy ezek az előnyök még akkor is megmutatkoztak, amikor az egyes csoportok tagjai között statisztikailag nem volt kimutatható különbség a súlycsökkenés mértékében.

“Vizsgálatunk eredményei azt mutatják, hogy a rezisztens keményítő hatása a betegek májállapotának javításában független a testtömeg változásától" - nyilatkozta Yueqiong Ni, a tanulmány társszerzője.

A betegek székletmintáinak elemzésével a kutatócsoport megállapította, hogy a rezisztens keményítővel kezelt csoport mikrobiomjának összetétele és funkcionalitása különbözött a kontrollcsoportétól. Különösen feltűnő volt, hogy a kezelt csoportba tartozó betegeknél alacsonyabb volt a Bacteroides stercoris, egy kulcsfontosságú baktériumfaj koncentrációja, amely metabolitjain keresztül befolyásolhatja a máj zsíranyagcserét. A B. stercoris koncentrációjának csökkenése szoros asszociációt mutatott a máj triglicerid-tartalmának, a májenzimek és a metabolitok megfigyelt csökkenésével. Amikor a kutatócsoport rezisztens keményítővel kezelt betegek széklet-mikrobiomját ültette át magas zsírtartalmú, magas koleszterinszintű étrenddel etetett egerekbe, az egereknél jelentősen csökkent a máj tömege és trigliceridszintje a kontrollcsoportból származó mikrobiomot kapott egerekhez képest.

“Nagyon úgy tűnik, hogy új intervenciós lehetőséget találtunk a NAFLD kezelésében, ráadásul megközelítésünk hatásos, megfizethető és fenntartható. A megerőltető testmozgással vagy fogyókúrával összehasonlítva a normál és kiegyensúlyozott étrend rezisztens keményítővel dúsítása sokkal könnyebben követhető terápiát jelent” - fejtette ki Li.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Resistant starch supplement found to reduce liver triglycerides in people with fatty liver disease

Resistant starch decreases intrahepatic triglycerides in patients with NAFLD via gut microbiome alterations

Irodalmi hivatkozás:

Weiping Jia & colleagues, Resistant starch decreases intrahepatic triglycerides in patients with NAFLD via gut microbiome alterations, Cell Metabolism (2023). DOI: 10.1016/j.cmet.2023.08.002.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.