hirdetés

Új módszer a vér omega-3 zsírsavszintjének megállapítására

A jelenlegi bonyolult módszerek helyett szűrővizsgálatokban is egyszerűen alkalmazható lehet az új, biomarker alapú eljárás.

hirdetés

A Journal of Lipid Research folyóirat októberi számában jelent meg a Torontó mellett (Hamilton) működő McMaster University és University of Guelph kutatóinak közleménye, amelyben egy új, kényelmesen elvégezhető eljárást írnak le az omega-3 zsírsavak véráramban lévő szintjének nyomon követésére, amelynek segítségével a jelenlegi módszerekhez képest sokkal könnyebben hozzáférhetünk a szív- és érrendszeri, valamint a kognitív egészség szempontjából kritikus fontosságú információkhoz.

Míg az emberi szervezet a működéséhez szükséges zsírok nagy részét képes előállítani, a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavakat (n3-LCPUFA; omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids) külső, étrendi forrásokból kell beszerezni. Két kulcsfontosságú omega-3 zsírsav, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) csak bizonyos forrásokból, például halakból, tenger gyümölcseiből, ezekkel a molekulákkal dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből nyerhető, de mindezidáig annak pontos mérése, hogy ezekből valójában mennyi szívódik fel a vérbe, nehézkes volt és invazív eljárást igényelt. A jelenleg forgalomban lévő tesztek nagy mennyiségű vér levételét és bonyolult laboratóriumi munkát igényelnek az omega-3 zsírsavtartalom elemzéséhez (általában az eritrociták foszfolipid frakciójának elemzésével mutatják ki). Emiatt a legtöbb orvos nem is méri rutinszerűen ezt a mutatót. Az új módszer megnyitja az utat a rendszeres szűrés előtt, ami segíthet az orvosoknak és a betegeknek megérteni, hogy milyen mennyiségű omega-3 pótlásra van szükség.

Amellett, hogy növeli a szív- és érrendszeri események kockázatát, az omega-3 zsírsavak hiányát gyulladással és más kedvezőtlen egészségügyi állapotokkal is összefüggésbe hozták, beleértve a kognitív károsodást, a depressziót, a magzati idegfejlődéssel kapcsolatos problémákat és a koraszülést.

A mostani kutatás eredménye, hogy kis mennyiségű vérmintából, újonnan felfedezett biomarkerek segítségével könnyítik meg a kutatók, orvosok számára az omega-3 zsírsavak szintjének mérését.

Philip Britz-McKibbin, a tanulmány vezető szerzője így kommentálta az eredményeket: “Az O3I index értéke pontosan tükrözi, hogy az vagy, amit megeszel. Az elsősorban az elfogyasztott ételekből származó omega-3 zsírsavak beépülnek szervezetünk valamennyi sejtjének és szövetének membránjába. Általánosságban elmondható, hogy ha az O3I értéke 4 százalék alatt van, akkor nagyobb lehet a szív- és érrendszeri események kockázata. Ezzel szemben a 8 százalék feletti O3I-vel rendelkező egyéneknél alacsonyabb a kockázat. Mivel azonban az O3I módosítható kockázati tényező, az étrenddel megváltoztatható. A szervezet reakciója az omega-3 pótlásra egyénenként jelentősen eltérhet, és a csak EPA-t vagy csak DHA-t vagy ezek valamilyen arányú keverékét fogyasztó betegek esetében eltérő egészségügyi előnyöket jegyeztek fel.”

A most közölt vizsgálatban résztvevők napi 3 és 5 gramm közötti mennyiségű halolaj, EPA vagy DHA kiegészítőt kaptak. A kutatók lipidprofil-alkotást végeztek, hogy a több száz kimutatható keringő lipid közül elkülönítsék a specifikus O3I biomarkereket. A kutatók rájöttek, hogy elegendő mindössze két specifikus biomarker (két foszfatidilkolin vegyület: PC 36:5 és PC 38:6) szintjét megmérni a vérmintában, így a vér omega-3 szintje az O3I elemzés előtti időigényes és költséges mintafeldolgozási protokollok nélkül is mérhető, értékelhető. A kutatók azt is tervezik, hogy a jövőben egy vizeletalapú tesztet dolgoznak ki, amellyel teljesen kiküszöbölnék a vérvétel szükségességét.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Omega watch: Researchers develop new blood test for measuring levels of critical omega-3 fatty acids

Lipidomic Studies Reveal Specific Circulating Phosphatidylcholines as Surrogate Biomarkers of Omega-3 Index

Irodalmi hivatkozás:

Ritchie Ly et al, Lipidomic Studies Reveal Specific Circulating Phosphatidylcholines as Surrogate Biomarkers of Omega-3 Index, Journal of Lipid Research (2023). DOI: 10.1016/j.jlr.2023.100445

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.