hirdetés

Új vizsgálati hatóanyag a tumor-őssejtek ellen

Egy újonnan kifejlesztett hatóanyag a tumorok kiújulását okozó őssejteket veszi célba, és csökkenti az újabb tumorok létrehozására való képességüket.

hirdetés

A Journal of Experimental & Clinical Cancer Research folyóiratban január 27-én jelent meg a Spanyolországban (Santiago de Compostela) működő Center for Research in Biological Chemistry and Molecular Materials (CiQUS) kutatóinak cikke, amelyben egy kifejezetten a tumor-őssejtek ellen kifejlesztett új hatóanyagról tudósítanak. A mai onkológiai gyakorlatban számos olyan terápiát alkalmaznak, amelyek amellett, hogy számos mellékhatást okoznak, nem képesek elérni a tumor teljes remisszióját, részben a nehezen kiirtható rákos őssejtek jelenléte miatt. Ezek a sejtek képesek az önmegújulásra, és kulcsszerepet játszanak a tumor kiújulási és áttétképződési folyamataiban, ezért jelentős érdeklődés mutatkozik olyan terápiák kifejlesztése iránt, amelyek a tumorsejtek ezen alcsoportját célozzák.

A Prof. JL Mascareñas által vezetett Biokémiai és Molekuláris Anyagtudományi Kutatóközpont (CiQUS) vegyészei és a CSIC (Instituto de Investigaciones Biomédicas Sols-Morreale, IIBM CSIC-UAM, Madrid) sejtbiológusai egy új vegyületcsoportot fedeztek fel, amely a kifejezetten a rákos őssejteket (CSC; cancer stem cells) célozza meg, és csökkenti az újabb tumorok létrehozására való képességüket.

José L. Mascareñas professzor laboratóriuma néhány éve végez alapkutatásokat egyes fémkomplexeken alapuló molekulákkal kapcsolatban, amelyek nagyon szelektíven képesek kölcsönhatásba lépni a DNS bizonyos részeivel. Ezek a megfigyelések tették lehetővé, hogy Dr. Bruno Sainz vezetésével hosszas vizsgálatokat végezzenek egereken, amelyekbe emberi betegekből származó daganatokat ültették be. Sikerült kimutatni a vizsgált komplexek erőteljes daganatellenes hatását hasnyálmirigy-, vastagbél- és oszteoszarkómás daganatokban. Az átmenetifémek platinacsoportjába tartozó ruténium alapú, bipiridin és terpiridin ligandumokat is tartalmazó komplex ráadásul alacsony másodlagos toxicitást mutatott, ezért más ráktípusokkal kapcsolatos vizsgálatokat is megkezdtek a központ kutatói.

A Ru1 névre keresztelt ruténium komplex működési elve az, hogy a rákos őssejtek energiatermelésükhöz és az immunrendszer kijátszásához a mitokondriális légzésre (oxidatív foszforilációra, OXPHOS) támaszkodnak. Egyben ez jelenti anyagcseréjük Achilles-sarkát, mert a Ru1 komplex pont az ehhez a típusú légzéshez szükséges gének expresszióját blokkolja, így ezek a sejtek legyengülnek, elvesztik rákkeltő potenciáljukat. Dr. Sainz csoportja azt is kimutatta, hogy a Ru1 más daganatellenes szerekkel kombinációban is alkalmazható, ami additív hatást eredményez.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists develop a new type of anti-cancer agent

Targeting cancer stem cell OXPHOS with tailored ruthenium complexes as a new anti-cancer strategy

Irodalmi hivatkozás:

Sonia Alcalá et al, Targeting cancer stem cell OXPHOS with tailored ruthenium complexes as a new anti-cancer strategy, Journal of Experimental & Clinical Cancer Research (2024). DOI: 10.1186/s13046-023-02931-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.