hirdetés

Univerzális immuno-onkológiai terápia a láthatáron

Amerikai kutatók olyan immunsejteket fedeztek fel, amelyek univerzálisan, közvetlenül képesek a ráksejtek elpusztítására.

hirdetés

A Cell folyóiratban január 10-én jelent meg a City of Hope National Medical Center kutatóinak cikke, amelyben az immunsejteknek egy új típusának, az ILC2 sejteknek az onkológiai célú felhasználásáról tudósítanak. Az ILC2 sejtek (humán 2-es típusú veleszületett limfoid sejtek; human type 2 innate lymphoid cells) a szervezetben viszonylag ritkán fordulnak elő (a béltraktusban, a bőr- és tüdőszövetekben a leggyakoribbak), és az már korábban is ismert volt, hogy szerepet játszanak az allergiás reakciókra adott válaszokban. A mostani preklinikai kutatás eredményei szerint azonban a természetes ölősejtek (NK; natural killer cells) és a CD8+ T-sejtek mellett a citotoxikus immun effektor sejtek családjába tartozó ILC2 sejteknek olyan közvetlen tumorelimináló hatása is van, amely univerzálisan működik, azaz nem személyre szabott. Ez azért rendkívül fontos, mert a CAR-T sejtekkel végzett immunterápiás eljárások egyik nagy hátránya, hogy a beteg saját szervezetéből nyert immunsejteket kell felszaporítani a kezelés megkezdés előtt - ezzel ellentétben viszont az ILC2 sejtek bármilyen egészséges donorból származhatnak, vagyis a szervezeten kívül laboratóriumi körülmények között felszaporíthatók, lefagyaszthatók, majd azonnal használható késztermékként az összes betegnél alkalmazhatók.

Korábban már folytak onkológiai vonatkozású vizsgálatok az ILC2 sejtekkel, de rákellenes képességük nem bizonyult következetesnek. Csakhogy ezekben a korábbi kutatásokban egér modellszervezetekből származó ILC2 sejteket vizsgáltak, és a mostani eredmények szerint egerekben az ILC2 sejtek teljesen más szerepet töltenek be az immunrendszerben, azaz máshogy működnek, mint a humán sejtek.

“Általában az egerek megbízható modellszervezetnek számítanak az emberi immunitás előrejelzésére, ezért igazi meglepetés volt a szakmában, hogy az emberi ILC2 sejtek közvetlen rákölő hatást fejtettek ki, míg egér megfelelőik nem” - nyilatkozta Dr. Michael Caligiuri, a tanulmány társszerzője. “Figyelemre méltó, hogy az evolúció során egy sejtcsalád ennyire különböző irányokba fejlődjön.”

Az emberi ILC2 sejtek teszteléséhez a kutatást vezető Jianhua Yu és kutatócsoportja először a sejtek izolációját végezte el egyszerű vérmintából, majd egy olyan újszerű platformot fejlesztett ki, amellyel négy hét alatt 2000-szeresére voltak képesek növelni a sejtek számát.

Ezt követően ezeket a szervezeten kívül, laboratóriumban felszaporított ILC2 sejteket emberi akut myeloid leukémiával (AML) vagy szolid tumorokkal, köztük hasnyálmirigyrákkal, tüdőrákkal és glioblasztómával beoltott egerekbe fecskendezték. Az eredmények azt mutatták, hogy ez az ILC2-populáció egy eddig ismeretlen rákölő mechanizmuson keresztül képes volt elpusztítani ezeket a daganatokat.

“Az egyik legelső meggyőző és közvetlen bizonyítékot akkor figyeltük meg, amikor egy ILC2 és egy tumorsejtet közvetlenül egymás mellé helyeztünk semleges környezetben, és azt találtuk, hogy a tumorsejt elpusztult, de az ILC2 sejt túlélte a harcot” - fejtette ki Yu. “Ez azt bizonyítja, hogy az ILC2 sejtek képesek közvetlenül elölni a rákos sejtet, mégpedig úgy, hogy a környezetben semmilyen más sejt nem volt jelen.”

Az ígéretes eredmények ellenére Yu és Caligiuri figyelmeztetnek, hogy mivel az ILC2 sejtek rákellenes funkcióit nem tisztázták kellőképpen, alkalmazásuk körül sok a nyitott kérdés.

“Célunk, hogy kiterjesszük ezeknek a felfedezéseknek az alkalmazási területét akár a rákterápián túlra is” - vázolta Yu, megjegyezve, hogy az ILC2 sejtek még a vírusok, például a COVID-19 ellen is hatásosak lehetnek. “Emellett azon dolgozunk, hogy felfedezésünket kézzelfogható klinikai módszerekké alakítsuk át.”

A kutatócsoport már túl van az első leküzdendő akadályon a klinikai vizsgálatok felé vezető úton: most sikerült elérni, hogy elegendő mennyiségű sejt álljon rendelkezésre az alkalmazáshoz és az elemzéshez. Caligiuri szerint “a City of Hope-nál megvan az az előnyünk, hogy rendelkezünk a helyes gyártási gyakorlatnak megfelelő olyan létesítményekkel, amelyekkel képesek vagyunk a sejtek nagy számban történő előállítására, ami közelebb hozza a klinikai vizsgálatok megkezdésének várható időpontját.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Research reveals an immune cell that can attack cancer

Therapeutic application of human type 2 innate lymphoid cells via induction of granzyme B-mediated tumor cell death

Irodalmi hivatkozás:

Zhenlong Li et al, Therapeutic application of human type 2 innate lymphoid cells via induction of granzyme B-mediated tumor cell death, Cell (2024). DOI: 10.1016/j.cell.2023.12.015

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.