hirdetés

Az Alzheimer-kór legpontosabb biomarkere

Az Alzheimer-kór kimutatására használatos vértesztek összehasonlításakor a p-tau217 biomarker bizonyult a betegség legjobb biomarkerének.

hirdetés

 

A Nature Reviews Neurology folyóiratban június 12-én jelent meg a Washington University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben hat, kereskedelmi forgalomban lévő, az Alzheimer-kór kimutatásában használható vérteszt fej-fej melletti (head-to-head) összehasonlítását végezték el. A klinikai gyakorlatban a neurológusok a kognitív károsodást a memória és a gondolkodási képességek klinikai vizsgálatával diagnosztizálják, de annak megállapításához, hogy Alzheimer-kór okozza-e a tüneteket, a betegségre jellemző specifikus agyi elváltozásokra vonatkozó bizonyítékokat kell szerezni, általában agyi képalkotó vizsgálat vagy gerincvelői folyadék elemzésének segítségével. Azoknak az embereknek az azonosítása, akiknek a kognitív tünetei az Alzheimer-kórra vezethetők vissza, kritikus fontosságú különösen most, hogy egyre újabb terápiák állnak rendelkezésre, amelyek már képesek lehetnek arra, hogy megváltoztathatják a betegség lefolyását.

Annak érdekében, hogy a betegek számára kényelmesebbé tegyék a diagnózist, az utóbbi években számos vállalat Alzheimer-vérteszteket kezdett el árusítani, és legalább öt vállalat klinikai használatra is kínál teszteket orvosok számára. Az orvosok azonban nem tudhatják, hogy melyik teszt a legpontosabb, mivel eddig a teszteket nem értékelték egymással összehasonlítva, vagyis azonos populáció, módszerek és kritériumok alapján.

Dr. Suzanne Schindler, a St. Louis székhelyű Washington University School of Medicine munkatársa és csapata most egy olyan adatelemzést végzett el, amelyben hat kereskedelmi forgalomban lévő vérteszt pontosságát hasonlították össze az Alzheimer-kór jeleinek, különösen a jellegzetes amiloid plakkok jelenlétének kimutatásában. Az elemzés kimutatta, hogy a tesztek némelyike elég pontos ahhoz, hogy sok kognitív károsodásban szenvedő betegnél helyettesítse a gerincvelői mintavételezést és az agyi képalkotó vizsgálatokat.

Annak megerősítése, hogy a kognitív károsodás az Alzheimer-kór miatt következett be - még a betegség korai szakaszában -, kulcsfontosságú az újgenerációs terápiákhoz való hozzáférés biztosításához. Az elmúlt két évben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már két olyan készítményt hagyott jóvá, amelyek lassítják a betegség lefolyását, de további készítmények és hatóanyagok is klinikai vizsgálati fázisban vannak. Mivel mindkét FDA által jóváhagyott gyógyszer az amiloid plakkokat célozza, így az orvosoknak a kezelés felírása előtt feltétlenül igazolniuk kell, hogy a beteg agyában ilyen lerakódások halmozódtak fel. Ezenkívül a diagnózist a betegség lefolyásának minél korábbi szakaszában kell megerősíteni, mivel a gyógyszerek alkalmazását csak a nagyon enyhe vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegeknél engedélyezték a hatóságok.

A kutatócsoport hat, kereskedelmi forgalomban kapható vérteszt azon képességét értékelte, hogy a vérben valóban kimutatnak-e olyan fehérjéket, amelyek korrelálnak az Alzheimer-kór fő jellemzőivel: az agyban található amiloid plakkokkal és a tau fehérje csomókkal, az agytérfogat csökkenésével és a kognitív zavarokkal. A hat tesztet az ALZpath, a C2N Diagnostics, a Fujirebio Diagnostics, a Janssen, a Quanterix és a Roche Diagnostics fejlesztette ki. A vérmintákat és a résztvevők adatait az Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) projektből nyerték, amely egy hosszú ideje tartó, több helyszínen zajló együttműködés az Alzheimer-kór biomarkerek azonosítására és a biomarkerek fejlesztésének előmozdítására az adatok és erőforrások kutatói közösségek közötti megosztásával. A vizsgálatba 392 olyan személyt vontak be, akik az agyi vizsgálatot követő hat hónapon belül vérmintát adtak. A résztvevők átlagéletkora 78,1 év volt, és valamivel kevesebb mint felüknél (49%) volt kimutatható kognitív károsodás.

A hat teszt mindegyike egy vagy több, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható biomarker vérszintjét mérte (összesen öt biomarkert mértek különböző technikákkal). Volt azonban egy olyan biomarker, amelyet négy teszt is használt, és amely kivételesen pontosnak bizonyult az Alzheimer-kór jeleinek azonosításában: a tau egy formája, a foszforilált tau 217 (p-tau217).

A p-tau217 mérését tartalmazó négy teszt mindegyike jól teljesített, függetlenül attól milyen módszerrel mérték a fehérje szintjét. A négy teszt közül is kiemelkedett azonban kettő: a C2N Diagnostics PrecivityAD2 és a Fujirebio Lumipulse.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy a vérteszteknek ahhoz, hogy második vizsgálat nélkül is alkalmazhatóak legyenek, legalább olyan pontosnak kell lenniük, mint az FDA által jóváhagyott liquor vizsgálatoknak, amelyek körülbelül 90%-os érzékenységgel és specificitással azonosítják az Alzheimer-kórt a kognitív zavarokkal küzdő egyéneknél” - mondta Schindler. „Ebben a jelenlegi vizsgálatban a p-tau217 tesztek sikeresen megfeleltek ennek a szabványnak, a többi teszt viszont nem.”

A most közölt fej-fej melletti összehasonlítás eredményei azért fontosak, mert a betegségmódosító terápiák (DMT-k) megjelenése várhatóan már a közeljövőben képes lesz átalakítani a kognitív károsodásban szenvedők kezelését. Ezek a terápiák azonban kifejezetten az amiloid patológiát célozzák, ezért a kezelések megkezdése előtt szükséges e patológia biomarkerekkel történő megerősítése. Az amiloid PET- és liquor-tesztek, amelyek pontosan kimutatják az amiloid patológiát, már évek óta rendelkezésre állnak, de a klinikai gyakorlatban való alkalmazásuk a specifikus Alzheimer-kezelések hiánya és ezen vizsgálatok alkalmazási korlátai, hátrányai miatt ritkán fordul elő. Tekintettel az amiloid PET és a liquorvizsgálatok korlátaira és kapacitáskorlátjaira, valószínűleg a vértesztek alkalmazása lesz az egyetlen olyan diagnosztikai módszer, amely széles körben és a beteg számára kényelmes, kockázatmentes módon használható a klinikai gyakorlatban. A vértesztek integrálása a klinikai ellátásba lehetővé tenné, hogy sokkal több, még enyhe kognitív károsodásban szenvedő ember kapjon pontos és időben felállított diagnózist, hogy a korai Alzheimer-kórt befolyásolni képes DMT-kezeléseket valóban hatékonyan lehessen alkalmazni.

Az összehasonlítást végző munkacsoport a szükséges követelmények definiálása során arra a következtetésre jutott, hogy triázstesztként való felhasználás esetén a vérteszteknek az amiloid-PET-státusz tekintetében ≥90%-os érzékenységgel és legalább ≥75-85%-os specificitással kell rendelkeznie, attól függően, hogy rendelkezésre áll-e majd utóvizsgálat, és hogy a pozitív eredményt mutató egyének várhatóan egy második megerősítő vizsgálatnak vetik-e alá magukat amiloid-PET vagy liquor vizsgálat segítségével. A nagy érzékenységre a hamis negatív eredmények számának minimalizálásához van szükség, mivel a negatív eredményt mutató egyéneknél várhatóan nem végeznek amiloid PET vagy CSF vizsgálatokat. A minimálisan elfogadható specificitás a megerősítő vizsgálatok elérhetőségétől függ, mivel a legtöbb személy, aki pozitív eredményt kap a triázs vizsgálaton, várhatóan aláveti magát a nyomonkövetési vizsgálatnak. Ha egy adott környezetben az amiloid PET és/vagy liquor vizsgálatok kapacitása korlátozott, akkor magas specificitású (≥85%) triázs tesztet kell alkalmazni; ellenkező esetben a pozitív vérteszt eredményt kapó személyek száma (mind a valódi pozitív, mind a hamis pozitív eredmények) meghaladhatja az elvégezhető utóvizsgálatok számát. Ennek illusztrálására a cikk bemutat egy olyan elméleti esetet, egy olyan kórházat, amely évente 200 megerősítő tesztet tud elvégezni, és 1000 fős betegpopulációt szolgál ki, akik között az amiloid-pozitivitás prevalenciája 50%. Ha egy 90%-os érzékenységű és 75%-os specificitású triázs vértesztet használnának, 575 személynek lenne pozitív eredménye, ami meghaladná a megerősítő vizsgálatra alkalmas személyek számát (ezen 575 ember 78%-ának lenne amiloid patológiája). A 375 pozitív triázs vérteszt eredménnyel rendelkező beteg közül, akik nem jutnának hozzá a megerősítő vizsgálathoz, 82 betegnek lenne hamis pozitív vérteszt vizsgálati eredménye. Ha azonban egy 90%-os érzékenységű és 85%-os specificitású triázs BBM-tesztet használnának, 525 beteg kapna pozitív eredményt, és a megerősítő vizsgálathoz hozzáféréssel rendelkező 200 személy 86%-ának lenne amiloid patológiája. Valamivel kevesebb (325) pozitív triázs vérteszt eredményt kapó személy nem jutna megerősítő vizsgálathoz, de ami ennél is fontosabb, csak 46-nak lenne hamis pozitív vérteszt eredménye. A klinikai szempontból leginkább aggályos kérdés a vértesztek triázs vizsgálatként történő alkalmazásával kapcsolatban az, hogy hányan kapnának úgy hamis pozitív eredményt, hogy nincs lehetőségük megerősítő vizsgálatra; ezek a személyek a hamis pozitív triázs vizsgálati eredményt véglegesnek fogadhatják el, ami igen káros következményekkel járhat a beteg számára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Accuracy of diagnostic blood tests for Alzheimer's disease varies

Acceptable performance of blood biomarker tests of amyloid pathology — recommendations from the Global CEO Initiative on Alzheimer’s Disease

Irodalmi hivatkozás:

Suzanne E. Schindler et al, Acceptable performance of blood biomarker tests of amyloid pathology — recommendations from the Global CEO Initiative on Alzheimer's Disease, Nature Reviews Neurology (2024). DOI: 10.1038/s41582-024-00977-5

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.