hirdetés

Hasi zsír és Alzheimer-kockázat

A nőkhöz képest a férfiaknál szorosabb összefüggés mutatható ki a demencia kockázata és a hasi zsír térfogata között.

hirdetés

Az Obesity folyóiratban február 27-én jelent meg a Rutgers University (New Brunswick, New Jersey, USA) kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy középkorú férfiaknál asszociáció mutatható ki a hasi zsírpárnák térfogata és a demencia kialakulásának fokozott kockázata között - ugyanez a kapcsolat viszont nők esetében nem áll fenn.

A cikkben közölt vizsgálat során a Rutgers kutatói 204 olyan egészséges személyről készítettek hasi MRI felvételeket, akikről ismert volt, hogy szüleik Alzheimer-kórban szenvedtek. A mágnesrezonanciás vizsgálatok célja az volt, hogy meghatározzák a hasnyálmirigy, a máj és a has zsírlerakódásainak térfogatát.

A vizsgálat vezetője, Shapir Golan Shekhtman szerint “a középkorú, magas Alzheimer-kockázattal rendelkező férfiaknál - de a nőknél nem - a magasabb hasnyálmirigy-zsírszint alacsonyabb kognitív funkciókkal és agytérfogattal járt együtt, ami a hasi zsírlerakódások és az agy egészsége közötti potenciális, nemspecifikus kapcsolatra utal. Ez azt jelenti, hogy az elhízás (obezitás) az alacsonyabb kognitív funkciók és a demencia kialakulásának jól kimutatható kockázati tényezője, viszont a rizikó mértéke és a feltérképezett összefüggés férfiaknál és nőknél teljesen eltérő.”

A tanulmány szerzői a fenti eredmények tükrében megkérdőjelezik a testtömegindexnek (BMI) az elhízással kapcsolatos elsődleges mérőszámnak a kognitív kockázatok felmérésében mutatott használhatóságát. Ennek oka, hogy a kutatók szerint a BMI nem reprezentálja a testzsír eloszlását, és nem feltétlenül veszi figyelembe a nemi különbségeket sem.

“Eredményeink a BMI és a kogníció közötti összefüggésekhez képest erősebb korrelációt mutatnak, ami arra utal, hogy kifejezetten a hasi zsírdepók, nem pedig a BMI a kockázati tényezője az alacsonyabb kognitív funkcióknak és a demencia fokozott kockázatának. Mostani kutatási eredményeink új utakat nyithatnak a célzott beavatkozások és a nemspecifikus megközelítések alkalmazása előtt a hasi zsír agyi egészségre gyakorolt hatásának megértése és mérséklése terén” - fejtette ki Shekhtman.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Abdominal fat depots are related to lower cognitive functioning and brain volumes in middle-aged males at high Alzheimer's risk

Abdominal fat depots can impact brain health and cognition in individuals at high risk for Alzheimer's disease

Irodalmi hivatkozás:

Abdominal Fat Depots are Related to Lower Cognitive Functioning and Brain Volumes in Middle-aged Males at High Alzheimer's Risk, Obesity (2024). onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.24004

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.