hirdetés

A COVID-19 járvány vége?

Egy szerzőpáros szerint nem a vakcinázási program, hanem a vírus tüskefehérjéjének mutációja okozta a járvány hirtelen eltűnését. Ennek azért ellentmondanak a jelenleg is növekvő esetszámok.

hirdetés

A The European Physical Journal B folyóiratban április 4-én jelent meg a AMC University kutatóinak cikke, amelyben a COVID-19 járvány hirtelen befejeződésének egyik lehetséges okát vázolták fel. A 2020-as és 2021-es év telén az Egyesült Államokban a pandémia okozta halálozások száma elérte a 250 ezret, és a következő évben ez a szám mintegy harmadával, 330 ezer főre emelkedett. A 2022 augusztusától 2023 márciusáig tartó időszakban azonban a COVID-19 halálesetek száma mindössze 80 ezer főre zuhant, és ezzel gyakorlatilag lezárult, hirtelen véget ért a járvány. Ezt a drámai csökkenést a szerzők szerint nem lehetett kizárólag a vakcináknak tulajdonítani, amelyek egyébként már 2021 tavasza óta széles körben rendelkezésre álltak.

A brazíliai CIMATEC munkatársa, Marcelo Moret és a New Jersey-i Rutgers Egyetemen dolgozó James Phillips által közzétett új kutatás fő mondanivalója, hogy a járvány végét a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje molekuláris szerkezetében bekövetkezett fázisátalakulás okozta, tehát nem a vakcinázási program sikerének tulajdonítható.

A tüskefehérje (spike protein) a COVID-19-hez hasonló betegségeket okozó vírusok felszínén található, és fő feladata, hogy a gazdaszervezet sejtmembránjainak specifikus receptoraihoz kötődve lehetővé tegye a gazdasejtekbe való bejutást. Ahogy azonban a vírus mutálódik, ezeknek a fehérjéknek a szerkezete gyorsan megváltozhat: egyes esetekben javítva a vírus receptorokhoz való kötődési képességét, bizonyos esetekben viszont kevésbé halálossá is tehetik a vírust.

A most közölt tanulmányban Moret és Phillips az egyes domináns mutációk és a mért halálozási arányok közötti kapcsolatot vizsgálta. Felfedezték, hogy a tüskefehérje molekuláris szerkezetében bekövetkező fázisátalakulás - amely a fizikában az anyag halmazállapotai közötti átmenetekhez hasonlítható - közvetlenül felelős lehet a halálozási arányok hirtelen csökkenéséért. Ez a fázisátmenet az omikron variáns 2023-ban felbukkant új törzseiben következett be, amelyek az eredeti omikron variánshoz képest mindössze 5 további mutációt tartalmaztak.

A szerzőpáros tanulmánya szerint ez a mutáció megváltoztatta a vírus kötődési mechanizmusait a felső légutakban, ami a súlyos fertőzések valószínűségét csökkentette. Ez a felismerés nem csak a SARS-CoV-2 változó fertőzőképességének jobb megismeréséhez járul hozzá, hanem értékes tanulságokkal szolgál a jövőbeli világjárványokra való felkészüléshez is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Research examines what made the COVID pandemic end so abruptly

Why and how did the COVID pandemic end abruptly?

Irodalmi hivatkozás:

Marcelo A. Moret et al, Why and how did the COVID pandemic end abruptly?, The European Physical Journal B (2024). DOI: 10.1140/epjb/s10051-024-00733-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.