hirdetés

Fehérje-aggregáció gátlása korai Parkinson-kórban

Olyan régiót sikerült azonosítani az alfa-szinuklein oligomereken, amely blokkolásával megakadályozható a toxikus fibrillumok kialakulása.

hirdetés

A Journal of the American Chemical Society folyóiratban április 29-én jelent meg az Autonomous University of Barcelona (UAB) kutatóinak cikke, amelyben az alfa-szinuklein fehérje korai aggregátumaiban egy olyan régiót azonosítottak, amelyet megcélozva megakadályozható lenne a Parkinson-kórban felhalmozódó toxikus amiloid-fibrillumok kialakulása. Az alfa-szinuklein aggregációja a Parkinson-kór és más neurodegeneratív kórképek közös jellemzője: ez egy olyan dinamikus folyamat, amelynek során a fehérje oligomereket képez, amelyek végül toxikus hatásukkal kulcsszerepet játszanak a betegség kialakulásában és progressziójában, ezért ígéretes terápiás és diagnosztikai célpontoknak számítanak - különösen a betegség korai szakaszában. A problémát az jelenti, hogy a fehérjék átmeneti jellege korlátozza szerkezetük tanulmányozását és akadályozza a blokkolásukra irányuló terápiák kifejlesztését.

A kutatók egy korábbi tanulmányban már megfigyelték azt, hogy egy kis molekula, a PSMα3 bakteriális peptid az oligomerekhez kötődve gátolta az alfa-szinuklein aggregációját, blokkolva a fibrillumokká alakulást, ezzel gátolva a neurotoxikus aktivitást. A mostani tanulmányban azt sikerült pontosan leírni, hogy hol, hogyan és mikor történik ez a kapcsolódás az oligomerekhez, feltárva ezzel a Parkinson-kór patogenezisével összefüggő szerkezeti átalakulási folyamat kulcsrégióját.

“Sikerült azonosítanunk egy olyan szekvenciát, amely elengedhetetlen az oligomerek fibrillumokká alakulásához, így új kutatási területet nyitottunk meg az oligomereket megcélzó molekulák tervezésében. Ezt a régiót kihasználva olyan új molekulákat fejleszthetünk ki, amelyek sokkal nagyobb affinitással és hatékonysággal képesek utánozni a PSMα3 tulajdonságait” - nyilatkozta Salvador Ventura a kutatás vezetője.

Különböző strukturális, biofizikai és biokémiai elemzések eredményeinek kombinálásával a kutatók megfigyelték, hogy a PSMα3 az alfa-szinuklein egyik végéhez (N-terminus) kötődve fejti ki hatását - ez a régió az oligomer-fibrillum átalakulás folyamatát szabályozza. A peptid a kötődés után a fehérje két kis szomszédos régióját, a P1-et és a P2-t fedi le, amelyekről megállapították, hogy kritikus szerepet játszanak ebben a patologikus transzformációban.

“Ez a régió azért tekinthető ideális terápiás célpontnak, mert a peptidek csak akkor ismerik fel, amikor még az oligomerek részét képezi. Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy kizárólag az aggregátumokat célozzuk anélkül, hogy az alfa-szinuklein megfelelő agyműködéshez nélkülözhetetlen funkcionális monomer formáját befolyásolnánk” - fejtette ki Ventura.

A kutatás a familiáris eredetű Parkinson-kór mögött meghúzódó molekuláris mechanizmusok mélyebb megismerésében is új eredményekkel szolgált. A Parkinson-kór ezen típusa általában fiatalabb korú embereket érint, és gyakran társul az alfa-szinuklein P2 régiójában található mutációkkal, például a G51D mutációval, amely a betegség egyik leginkább agresszív, gyorsan progrediáló formáját eredményezi. A kutatók kimutatták, hogy a G51D mutáció pont az azonosított kritikus régióban okoz olyan konformációs változásokat, amelyek késleltetik az oligomerek fibrillumokká alakulását. Ez a késedelem okozhatja a toxikus, hosszú életű oligomerek felhalmozódását, amelyeket a chaperonok nem tudnak hatékonyan feldolgozni, pedig ezek szerepe pont az lenne, hogy megakadályozzák az aggregációt.

Ehelyett viszont olyan lényeges elemeket ragadnak ki ebből a dezaggregációs gépezetből, amelyek szükségesek az idegsejtek megfelelő működéséhez. Pontosan ennek a fehérje-regulációs mechanizmusnak az alulműködése vagy diszfunkcionalitása adhat magyarázatot arra, hogy a G51D és más örökletes mutációk miért okozzák a Parkinson-kór korai kialakulását olyan életkorban, amikor a fehérje-homeosztázisnak feltételezhetően működnie kellene, és el kellene tudnia hárítani ezt a veszélyt.

“Felfedezésünk olyan specifikus peptidek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek az alfa-szinuklein ezen mutáns formáit célozhatják meg, így személyre szabott terápiás megközelítést jelenthetnek a familiáris Parkinson-kórban szenvedők számára. Már meg is kezdtük az ilyen hatásmechanizmusú molekulák kifejlesztését” - összegzett Ventura.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Therapeutic target identified to neutralize toxic forms of Parkinson's-associated protein

A Targetable N-Terminal Motif Orchestrates α-Synuclein Oligomer-to-Fibril Conversion

Irodalmi hivatkozás:

Jaime Santos et al, A Targetable N-Terminal Motif Orchestrates α-Synuclein Oligomer-to-Fibril Conversion, Journal of the American Chemical Society (2024). DOI: 10.1021/jacs.4c02262

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.