hirdetés

Havi adagolású injekciót vizsgálnak szkizofrénia kezelésében

A Teva fázis III. vizsgálatot indított a szkizofrénia kezelésében használt olanzapin havi adagolású új formulájának vizsgálatára.

hirdetés

A Teva Pharmaceuticals a tavaly az amerikai engedélyeztetésre már benyújtott hosszú hatástartamú riszperidon injekciót követően a szkizofrénia kezelésében használt újabb hatóanyag, az olanzapin havi adagolású formulájával indított fázis III. klinikai vizsgálatot. Az új formula a riszperidonnál is alkalmazott technológiát alkalmazza, melyet a Teva partnere, a francia MedinCell fejleszt. A BEPO technológia lényege, hogy a szervezetbe injektált hatóanyag a beadást követően egy hatóanyagraktárat, depót képez, amelyből eltérő időtartamot követően oldódnak ki és szívódnak fel a molekulák.

A hatóanyagról (olanzapin)

Az újonnan indított, 640 beteg bevonásával megtervezett fázis III. SOLARIS vizsgálatban a Teva a TV-44749 kóddal hivatkozik a havi adagolású olanzapin hatóanyagra. Ezt a szerotonin-dopamin- receptor antagonista hatóanyagot az Eli Lilly még az 1990-es években dobta piacra Zyprexa néven szkizofrénia és bipoláris zavar kezelésére. Az új vizsgálatban a TV-44749 három különböző dózisban kerül alkalmazásra szkizofréniában szenvedő betegekben, és az elsődleges végpont a tünetek 8 hetes kezelés után bekövetkező változása lesz, de a teljes utánkövetési időszak 48 hetet ölel majd fel. A legfontosabb tényező kétségtelenül a készítmény biztonságossága lesz, hiszen az Eli Lilly már több mint egy évtizede a piacon van saját hosszú hatástartamú, injektálható szerével, ez a Zyprexa Relprevv – csakhogy ez a készítmény poszt-injekciós szindrómát okozhat, melynek tünetei között például szedáció és delírium is szerepel. Nem véletlen, hogy a Relprevv értékesítése igen lassan indult, és két beteg halálát követően még egy FDA vizsgálat is indult, amely azonban nem talált összefüggést a halálesetek és a készítmény alkalmazása között.

A BEPO technológiáról dióhéjban

A francia MedinCell szabadalmaztatott BEPO® technológiájának lényege, hogy a gyártó szerint az egyetlen alkalommal beadott hatóanyag egyenletes terápiás dózisban történő adagolását biztosítja heteken vagy akár hónapokon keresztül – a MedinCell szerint a maximális adagolási időtartam 12 hónap. A technológia alkalmazható injekcióval beadott szisztémás és lokális hatású hatóanyagoknál is: mindkét esetben a bőr alatt néhány milliméterrel egy polimerek által védett „lerakat”, raktár vagy depó képződik, amiből folyamatosan oldódik ki a hatóanyag. Ez gyakorlatilag egy olyan gyógyszeradagoló pumpa, amely hosszú időn át egyenletesen adagol, majd magától fel is szívódik maradékanyagok hátrahagyása nélkül. A MedinCell szerint ez a technológia nagyon sok hatóanyag esetében alkalmazható, ilyenkor a gyártó a kívánt specifikációk megadása mellett egy hatóanyagmintát küld a vállalatnak, amelynek felhasználásával a cég elkészíti a prototípust. A MedinCell minden termék, hatóanyag esetében egyedi polimerkombinációt alkalmaz, hogy a hatóanyag oldódása megfeleljen a specifikációban leírtaknak.

A BEPO® diblokk (DB) és triblokk (TB) kopolimerekből áll, amelyek hidrofil és vízoldékony blokkokat tartalmaznak (PEG; polietilén-glikol, illetve PLA; poli-D,L-tejsav), amelyek vizes környezetbe kerülve azonnal kicsapódnak, így hozva létre a hatóanyagot beburkoló polimermátrixot. A hatóanyag ezt követően ebből a raktárból diffúzióval, illetve a polimerek degradációját követően jut ki a szervezetbe. A kibocsátás ütemét egyrészt a DB és TB blokkok hidrofil tulajdonságainak finomhangolásával, másrészt pedig az adott hatóanyag tulajdonságait figyelembe véve a formulában alkalmazott DB és TB blokkok egymáshoz viszonyított arányával lehet szabályozni. A technológia alkalmazásának előnye, hogy egyrészt egy orálisan szedett készítményhez képest jóval egyenletesebb koncentrációt biztosít (lásd az alábbi ábrát), másrészt növeli az adherenciát (elkerülhetők a kihagyott vagy duplán bevett adagok). És talán az sem mellékes szempont, hogy mivel azonos hatás eléréséhez egy tabletta vagy kapszula formulához képest jóval kevesebb hatóanyagra van szükség, környezetvédelmi szempontból is igen kedvező megoldásnak tekinthető.

 

A BEPO® formula és egy hagyományos tabletta vagy kapszula által biztosított gyógyszerkoncentráció alakulása a szervezetben

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Following in Lilly's footsteps, Teva takes 2nd long-acting schizophrenia drug into phase 3

Take 2: Teva refiles for approval of long-acting schizophrenia drug months after FDA rejection

Initiation of the Phase 3 study for the second long-acting injectable antipsychotic using MedinCell’s technology (program mdc-TJK)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study With an Open-Label, Long-Term Safety Phase to Evaluate the Efficacy and Safety of TV-44749 in Adults With Schizophrenia (SOLARIS)

MedinCell – The BEPO technology

hirdetés
Cikk[290517] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.