hirdetés

Tapasz tumornövekedés nyomon követéséhez

A bőr alatti tumorok méretének monitorozására alkalmas eszközt fejlesztettek ki kínai kutatók.

hirdetés

A ACS Nano folyóiratban január 10-én jelent meg a tajvani National Tsing Hua University és a Taipei Medical University kutatóinak cikke, amelyben egy olyan, bőrön viselhető tapasz kifejlesztéséről számoltak be, amely képes a közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő tumor méretének folyamatos monitorozására.

Egyes daganatok közvetlenül a bőr felszíne alatt alakulnak ki, ám előfordul, hogy a kezelő orvosok különböző okok miatt a felfedezéskor nem távolítják el a tumort. Az ilyen daganatokat általában gyógyszerekkel és/vagy sugárterápiával kezelik. Ilyen esetekben az orvosoknak rendszeresen nyomon kell követniük a daganat méretét, hogy meg tudják állapítani, hatásos-e az alkalmazott terápiás módszer. Viszont a vizsgálathoz a betegeknek olyan intézménybe kell ellátogatniuk, ahol a daganat méretének meghatározására alkalmas vizsgálatokat, például CT-t vagy MRI-t el lehet végezni.

A mostani fejlesztés célja pontosan az volt, hogy a tumorok méretváltozásának megállapításához a betegnek ne kelljen a kórházba utaznia, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy sikerült is egy sokkal egyszerűbb megoldást találniuk: egy hordozható bőrtapaszt fejlesztettek ki, amely egy okostelefonon futó szoftver segítségével folyamatosan nyomon tudja követni a daganat méretét.

A kutatócsoport a bőrtapaszt egyfajta rugalmas matricaként írja le, mivel az képes alkalmazkodni a daganat jellemzőihez. Puha, rugalmas műanyagból készül (TPU, termoplasztikus poliuretán film), egyik oldalán ragasztóval. A műanyag réteget a kutatók hafnium-oxid nanorészecskékkel (HfO2NPs) itatták át, így a TPU-HfO2film dielektromos elasztomer (DE) megnyúlás-érzékelőként működik, vagyis a tumor térfogatának változására reagálva arányos deformáción megy keresztül, ez az alakváltozás pedig megváltoztatja elektromos impedanciáját. Így a tumor térfogatváltozása folyamatosan és pontosan nyomon követhető.

A tapaszok mérési pontosságának ellenőrzésére a cikkben közölt vizsgálatban a kutatók rizsszem méretű daganatokkal rendelkező egereken tesztelték az eszközt, és megállapították, hogy a tapasz akár hét napon keresztül is pontosan nyomon követte a tumor méretét.

A kutatócsoport azonban itt nem állt meg: a tapasz által érzékelt impedancia-jelet egy okostelefonra továbbították, ami akár automatikusan is képes volt az adatokat a felhőbe feltölteni. Ezzel a megoldással lehetővé válik az in vivo tumorméret-monitorozás, ráadásul a beteg a tumor méretére vonatkozó adatokat a tapasz felhelyezését követően automatikusan továbbíthatja kezelő orvosnak, sőt, a beteg az adatokból akár saját szemével is láthatja, mennyire hatékonyan működik a választott terápiás módszer.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A skin patch that can monitor tumor size and send it to a smartphone

Harnessing HfO2 Nanoparticles for Wearable Tumor Monitoring and Sonodynamic Therapy in Advancing Cancer Care

Irodalmi hivatkozás:

Putry Yosefa Siboro et al, Harnessing HfO2 Nanoparticles for Wearable Tumor Monitoring and Sonodynamic Therapy in Advancing Cancer Care, ACS Nano (2024). DOI: 10.1021/acsnano.3c11346

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.