hirdetés

Új gyógyszercélpont prosztatarákban

Ígéretes immunterápiás célpont lehet a JUN transzkripciós faktor a progresszió lassításában.

hirdetés

A Molecular Cancer folyóiratban május 29-én jelent meg a Bécsi Orvosi Egyetem kutatóinak cikke, amelyben a prosztatarák fejlődése és egy fehérje (JUN) közötti kapcsolatot tártak fel, ami a közeljövőben új onkológiai terápiák kifejlesztésének alapjául szolgálhat. Ahogy a prosztatarák progrediál, egyre agresszívebbé válik, és áttéteket képezhet - ilyen stádiumban már nehezen kezelhető, és magas halálozási arányt mutat: világszerte a prosztata rosszindulatú daganata a férfiak körében a második leggyakoribb rákos haláloknak számít.

A most közölt, Lukas Kenner és Sabine Lagger által vezetett nemzetközi kutatás során egy olyan fehérjét sikerült azonosítani, amely képes lassítani a tumor növekedését. Ez azért is jelentős előrelépés, mert a prosztatarák progressziójához vezető összetett molekuláris folyamatokat a tudomány még nem tisztázta teljesen. A JUN néven ismert AP-1 transzkripciós faktor fehérjét már régóta intenzíven kutatják, mint a tumor növekedésének lehetséges hajtóerejét.

“Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a JUN túlzott mértékben termelődik rákos megbetegedések során, azaz a tumor növekedése és a magas JUN-szint között összefüggést állapítottak meg” - nyilatkozta Lukas Kenner. “Csakhogy nemzetközi partnereinkkel együttműködve kimutattuk, hogy a prosztatarák esetében pont ennek az ellenkezője igaz: egér modellszervezeteken és klinikai mintákkal végzett vizsgálataink kimutatták, hogy a prosztatarák progressziója nem gyorsul, hanem lelassul, ha a JUN nagy mennyiségben van jelen. Megfigyeltük, hogy a tumor gyorsabban növekszik, ha a fehérje hiányzik.”

A kutatók a mostani vizsgálatban a prosztata epitélsejtek összehasonlító transzkriptom-profilja a Pten-hiányos (foszfát- és tenzinhomológ-hiányos) prosztatákban szeneszcencia-asszociált génszignalizációt, az immunsejtek odavonzásában szerepet játszó pro-inflammatorikus folyamatok és kemokinek, többek között az IL-1β, a TNF-α, a CCL3 és a CCL8 upregulációját mutatták ki. Meglepő módon a JUN-depléció visszafordította mind az szeneszcenciával asszociálható szekréciós fenotípust, mind az öregedéshez kapcsolódó immunsejt-infiltrációt, de nem volt hatással a sejtciklus leállítására. Ennek eredményeképpen a JUN-depléció a Pten-hiányos prosztatákban hatással volt a szeneszcencia-asszociált immunválaszra és felgyorsította a tumor növekedését.

Azt, hogy a JUN fontos szerepet játszik a gének aktiválásában és különböző folyamatokban, például a sejtnövekedésben, még az 1980-as években fedezték fel. „Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy a JUN jelentős mértékben részt vesz a prosztatarák regulációjában a szervezet immunválaszának befolyásolásán keresztül” - fejtette ki Sabine Lagger.

Ha a fehérje hiányzik, bizonyos immunsejtek toborzása a tumor mikrokörnyezetében nem történik meg, ami a rák gyorsabb növekedéséhez vezet. Ezek az eredmények választ adhatnak arra is, hogy a prosztatarák miért reagál kevésbé az immunterápiára, és segíthetnek megérteni, hogyan lehet a helyi immunválaszt reaktiválni.

A prosztatarák évtizedek óta a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése Ausztriában: évente mintegy 6000 új esetet és 1300 halálesetet regisztrálnak az egészségügyi rendszerben. Szerencsére az esetek túlnyomó többségében a prosztata daganatai lokalizáltak maradnak, ezért könnyen kezelhetők. A betegek mintegy 20%-ánál azonban áttétes prosztatarák alakul ki, amely továbbra is nehezen kezelhető.

„Kutatásunk azt sugallja, hogy a JUN aktiválása potenciálisan ígéretes terápiás lehetőség lehet a prosztatarák progressziójának lassítására” - állítja Lagger és Kenner, hozzátéve, hogy az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Prostate cancer: Protein identified to reduce tumor growth

JUN mediates the senescence associated secretory phenotype and immune cell recruitment to prevent prostate cancer progression

Irodalmi hivatkozás:

Torben Redmer et al, JUN mediates the senescence associated secretory phenotype and immune cell recruitment to prevent prostate cancer progression, Molecular Cancer (2024). DOI: 10.1186/s12943-024-02022-x

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.