hirdetés

IQ veszteséget is okozhat a poszt-COVID szindróma

Egyes betegeknél még a fertőzés után 2-3 évvel is észlelhető pszichiátriai probléma és a kognitív funkciók romlása.

hirdetés

A The Lancet Psychiatry folyóiratban július 31-én jelent meg a University of Oxford kutatóinak cikke, amelyben kimutatták, hogy a COVID-19 fertőzéssel kórházba került betegek közül sokaknak még két-három évvel a fertőzés után is vannak kognitív és pszichiátriai problémái.

A mostani kutatást 475 résztvevő bevonásával végezték (a PHOSP-COVID tanulmány részeként), akiket arra kértek, hogy számítógépen keresztül töltsenek ki egy sor kognitív tesztet, és számoljanak be a depresszió, a szorongás, a fáradtság és a memóriaproblémák szubjektív észlelésének tüneteiről. Arról is megkérdezték őket, hogy változtattak-e foglalkozást, és ha igen, miért.

A kutatók megállapításaikat az alábbi fő pontokban foglalták össze:

Két-három évvel a COVID-19 fertőzés után a résztvevők a kognitív teszteken (figyelem- és memóriatesztek) átlagosan jelentősen alacsonyabb pontszámot értek el, mint az elvárható lett volna: az átlagos lemaradás 10 IQ-pontnak felelt meg. Emellett jelentős részük súlyos depressziós tünetekről (körülbelül minden ötödik ember), szorongásról (minden nyolcadik), fáradtságról (minden negyedik) és szubjektív memóriaproblémákról (minden negyedik) számolt be, és ezek a tünetek idővel nemhogy javultak volna, hanem súlyosbodtak.

Bár sok embernél ezek a tünetek a fertőzés után hat hónappal már jelen voltak, néhányan két-három évvel a fertőzés után olyan új tüneteket is tapasztaltak, amelyeket korábban nem észleltek. Az új tünetek gyakran olyan személyeknél jelentkeztek, akiknél a fertőzést követő hat hónapban már más tünetek is megjelentek. Ez arra utal, hogy a korai tünetek előre jelezhetik a későbbi, súlyosabb problémákat, ami tovább hangsúlyozza az időben történő kezelés fontosságát.

Több mint a betegek 25%-a arról számolt be, hogy foglalkozást kellett váltania, és sokan a rossz egészségi állapotot jelölték meg okként. A munkahelyváltás szoros összefüggésben állt a kognitív hiányosságokkal, de nem mutatott asszociációt a depresszióval vagy a szorongással. Ez arra utal, hogy sokan, akik a COVID-19-et követő hónapokban és években foglalkozást váltottak, azért tették, mert már nem tudtak megfelelni a munkájuk kognitív követelményeinek, nem pedig a munkához szükséges energia, érdeklődés vagy önbizalom hiányában.

A COVID-19 fertőzést követő  hat hónapon belüli gyógyulás mértéke a hosszabb távú pszichiátriai és kognitív eredmények erős prediktora. A korai beavatkozás a tünetek kezelése érdekében megelőzheti az összetett tünetegyüttesek kialakulását.

Dr. Maxime Taquet, a vizsgálat vezetője elmondta: “Ezek az eredmények segítenek megérteni, hogy az emberek jelentős része számára a COVID-19 miatti hospitalizációt követően még évekkel is milyen terhet jelentenek a kognitív, agyi tünetek, kik vannak a leginkább veszélyeztetve, és hogy a COVID-19 milyen hosszú távú hatással van a munkaképességükre. Ez fontos az egészségügyi politikai döntéshozók és az orvosok számára egyaránt, illetve segít a preventív beavatkozások célzottabbá tételében.”

A kutatók figyelmeztetnek, hogy bár ez a tanulmány új betekintést nyújt a COVID-19 hosszú távú hatásaiba és annak következményeibe, a hatékony beavatkozások kifejlesztéséhez további kutatásokra van szükség. A tünetek hátterében álló biológiai mechanizmusok megértése és a kognitív felépülést elősegítő vagy a további hanyatlást megakadályozó terápiás stratégiák azonosítása lesznek a legfontosabb megoldandó feladatok.

A tanulmányban vizsgált betegpopuláció olyan személyekből állt, akik a világjárvány első hulláma során kerültek kórházba (így a fertőzés idején még nem voltak beoltva), és akik beleegyeztek a nyomonkövetési vizsgálatokba (a vizsgálatban történő részvételre felkértek mindössze 20%-a), ami azt jelentheti, hogy az eredmények nem általánosíthatók másokra (például azokra, akik nem szorultak COVID-19 miatt kórházi felvételre, vagy akik már be voltak oltva a fertőzés időpontjában).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Long-term cognitive and psychiatric effects of COVID-19 revealed in new study

Cognitive and psychiatric symptom trajectories 2–3 years after hospital admission for COVID-19: a longitudinal, prospective cohort study in the UK

Irodalmi hivatkozás:

Maxime Taquet et al, Cognitive and psychiatric symptom trajectories 2–3 years after hospital admission for COVID-19: a longitudinal, prospective cohort study in the UK, The Lancet Psychiatry (2024). DOI: 10.1016/S2215-0366(24)00214-1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.