hirdetés

Szerotonin-analógok az Alzheimer-kór kezelésében

Állatkísérletekben jó eredményeket mutatott a lorkazerin a memóriafunkciók erősítésében. 

hirdetés

A Science Advances folyóiratban június 28-án jelent meg a Baylor College of Medicine kutatóinak cikke, amelyben kimutatták, hogy a szerotonin 2C receptor szabályozó szerepet tölt be a memória visszahívásának folyamatában. Ezek az eredmények nemcsak az egészséges memóriában, hanem a memóriavesztéssel járó állapotokban, például az Alzheimer-kórban is szerepet játszó tényezőkkel kapcsolatban is új ismeretekkel szolgálnak, és új kezelési módszerek kifejlesztését teszik lehetővé.

“A szerotonin, a középagyban található neuronok által termelt vegyület neurotranszmitterként működik, üzeneteket továbbít az agysejtek között” - nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Dr. Yong Xu. “A szerotonintermelő neuronok több agyi régióba is eljutnak, beleértve a hippokampuszt, amely a rövid és hosszú távú memóriához nélkülözhetetlen régió. A szerotonin úgy közvetít üzeneteket az agysejteknek, hogy a sejtfelszínen lévő receptorokhoz kötődik, amelyek a fogadó sejtek számára azt jelzik, hogy egy bizonyos tevékenységet el kell végeznie.”

A mostani vizsgálatban a kutatók az agy ventrális hippokampusz CA1 régiójában (vCA1) bőségesen jelen lévő szerotonin 2C receptorokra összpontosítottak, és a receptor szerepét állati modellszervezetekben és emberi szöveteken vizsgálták a memóriafunkciók területén.

“Korábbi vizsgálataink során öt olyan beteget sikerült azonosítanunk, akik a szerotonin 2C receptor gén (HTR2C) olyan variánsait hordozzák, amelyeknél a receptor formája valamilyen defektust szenved” - fejtette ki Dr. I. Sadaf Farooqi, a tanulmány egyik társszerzője. “Az ezekkel a ritka variánsokkal rendelkező emberek az átlag populációnál szignifikánsan rosszabb eredményeket értek el a memóriával kapcsolatos tesztek során. Ezek az eredmények arra késztettek minket, hogy állatmodellekben vizsgáljuk meg a HTR2C variánsok és a memóriaproblémák közötti összefüggést.”

A kutatók genetikailag módosított egereken imitálták a gén mutációit. Amikor a kutatók a memóriafunkciók értékelésére viselkedési teszteket végeztek ezeken az egereken, azt találták, hogy mind a nem működő génnel rendelkező hímek, mind a nőstények csökkent memória-visszahívást mutattak a genetikai módosításon át nem esett állatokhoz képest.

“A humán vizsgálatok és az állati modellszervezetek eredményei meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra nézvést, hogy a szerotonin receptor 2C diszfunkcionális mutációi összefüggést mutatnak az emberi memóriazavarral” - magyarázta Xu.

Az állatmodellek azt is lehetővé tették a kutatók számára, hogy mélyebbre ássanak, és megfigyeljék, pontosan hogyan tölti be szerepét a receptor a memóriafunkciók során. Egy olyan hálózatot fedeztek fel, amely a középagyban kezdődik, pont ott, ahol a szerotonin-termelő neuronok találhatók. Ezek az idegsejtek a vCA1 régióba vetülnek, ahol bőségesen találhatók szerotonin 2C receptorok. Amikor a középagyban lévő, a vCA1 régió neuronjaihoz nyúló neuronok szerotonint bocsátanak ki, a neurotranszmitter a receptorhoz kötődve jelzi ezeknek a sejteknek, hogy olyan változásokat hajtsanak végre, amelyek segítenek az agynak megszilárdítani az emlékeket, amelyek így később visszahívhatók, felidézhetők lesznek.

A kutatók azt is megállapították, hogy ez a szerotoninhoz kapcsolt hálózat az Alzheimer-kóros egér modellszervezetekben károsodást szenved. A betegségben szenvedő állatoknál a hálózat nem tud elegendő szerotonint felszabadítani a vCA1 régióba, amelynek pedig a kaszkád alsóbb szintjein található (downstream) neuronok receptoraihoz kellene kötődnie az emlékek megszilárdításához.

A kutatók szerint nagyon jó hír viszont, hogy az ilyen eredetű szerotoninhiány leküzdhető, mivel a downstream szerotoninreceptorok szelektíven aktiválhatók egy szerotonin-analóg, a lorkazerin adagolásával.

“Ezt a terápiás megközelítést már teszteltük is állatmodellünkön, és izgatottan tapasztaltuk, hogy a szerotonin-analóggal kezelt állatok memóriája javult” - összegzett Xu. “Ígéretes eredményeink arra ösztönöznek minket, hogy további vizsgálatokat folytassunk a szerotonin-analógok Alzheimer-terápiában történő alkalmazásának értékelésére.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Serotonin 2C receptor regulates memory in mice and humans: Implications for Alzheimer's disease

Neural circuits expressing the serotonin 2C receptor regulate memory in mice and humans

Irodalmi hivatkozás:

Hesong Liu et al, Neural circuits expressing the serotonin 2C receptor regulate memory in mice and humans, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adl2675. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adl2675

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.