hirdetés

Fehérjevédelem a Parkinson-kór ellen

Az európai populáció 1%-ában fordul elő az az SHLP2 fehérjevariáns, amely 50%-kal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A Molecular Psychiatry folyóiratban január 3-án jelent meg a University of Southern California (USC, Leonard Davis School of Gerontology) kutatóinak cikke, amely szerint az SHLP2 mitokondriális mikrofehérje egyik variánsa jelentős protektív hatást nyújt a Parkinson-kór kialakulása ellen: az ezzel a mutációval rendelkező egyéneknél fele akkora valószínűséggel alakul ki a betegség, mint azoknál, akik nem hordozzák ezt a variánst. A fehérje ezen variánsa viszonylag ritka, és elsősorban az európai származású emberekben fordul elő.

A mitokondriális SNP-eket (ejtsd: sznip-eket; single nucleotide polymorphism) már korábban is összefüggésbe hozták a Parkinson-kór kevésbé gyakori előfordulásával, de a háttérben megbúvó mechanizmusok feltárása máig váratott magára. Az SHLP2-t (small humanine-like peptide 2) először Pinchas Cohen fedezte fel a USC Leonard Davis Schoolban még 2016-ban, és azt is megfigyelte, hogy a sejt mitokondriumaiban termelődik. A Cohen vezette labor korábbi kutatásai megállapították, hogy az SHLP2 összefügg az öregedéssel összefüggő betegségekkel, köztük a rákkal szembeni védelemmel, és hogy a mikrofehérje szintje megváltozik a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél; emelkedik, amikor a szervezet megpróbálja ellensúlyozni a Parkinson-kór patológiás elváltozásait, ám a betegség progressziójával gyakran már nem tud többet termelni belőle.

“Ez a tanulmány egy újabb lépés annak megértése felé, hogy az embereknél miért alakulhat ki a Parkinson-kór, illetve hogyan fejleszthetünk új terápiákat a pusztító betegség ellen” - nyilatkozta Cohen, a tanulmány egyik szerzője. “Továbbá, mivel a legtöbb kutatást a sejtmagban lévő, jól ismert fehérjekódoló gének vonatkozásában végzik, mostani eredményeink hangsúlyozzák a mitokondriumokból származó mikrofehérjék feltárásának jelentőségét az öregedéssel járó betegségek megelőzésének és kezelésének területén.”

A kutatás során a cikk első szerzője, Su-Jeong Kim egy olyan kísérletsorozatot végzett, amely a laboratórium által kifejlesztett innovatív módszert használta. Ennek lényege, hogy big data alapú elemzéssel azonosíthatók egy adott betegségben szerepet játszó fehérjevariánsok. Ebben a munkában a Health & Retirement Study, a Cardiovascular Health Study és a Framingham Heart Study több ezer betegét vizsgálták be az SHLP2 variánsaira.

A mitokondriális DNS-ben található genetikai variánsok összehasonlításával a Parkinson-kórban szenvedő betegek és a kontrollcsoportok vizsgálata során a kutatók találtak egy olyan, az európai populáció 1%-ánál előforduló, erősen védő hatású variánst, amely a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát átlagosan 50%-kal csökkentette.

Kimutatták, hogy ez a természetben előforduló variáns az SHLP2 aminosav-szekvenciájának és fehérjeszerkezetének megváltozását eredményezi. A mutáció egy SNP (ejtsd: sznip, single nucleotide polymorphism) azaz a fehérje genetikai kódjában egyetlen betű változik csak meg, a 4. helyen álló lizint így egy arginin helyettesíti a képződő fehérjében. Ez lényegében egy “gain-of-function” variáns, amely egyrészt az SHLP2 magasabb szintű expressziójával jár együtt, és stabilabbá is teszi a mikrofehérjét. Az eredmények szerint az SHLP2 variáns a gyakrabban előforduló típushoz képest nagy stabilitással rendelkezik, és fokozott védelmet nyújt a mitokondriális diszfunkcióval szemben. A kutatócsoport célzott tömegspektrometriás módszerekkel tudta azonosítani az apró peptid jelenlétét az idegsejtekben, és megállapította, hogy az SHLP2 specifikusan kötődik a mitokondriumokban lévő mitokondriális komplex 1 nevű enzimhez. Ez az enzim létfontosságú az élethez, és működésének csökkenését nemcsak a Parkinson-kórral, hanem a stroke-kal és a szívinfarktussal is összefüggésbe hozták. Az SHLP2 variáns megnövekedett stabilitása azt jelenti, hogy a mikrofehérje stabilabban kötődik a mitokondriális komplex 1 enzimhez, megakadályozza az enzim aktivitásának csökkenését, és így mérsékelni képes a mitokondriális diszfunkciót. Az SHLP2 variáns formájának előnyeit mind az emberi szövetmintákon végzett in vitro kísérletekben, mind Parkinson-kóros egérmodellben megfigyelték.

“Adataink rávilágítanak egy bizonyos génváltozat biológiai hatásaira és azokra a lehetséges molekuláris mechanizmusokra, amelyek révén ez a mutáció csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát” - nyilatkozta Kim. “Ezek az eredmények irányt mutathatnak új, hatásos terápiák kifejlesztéséhez, valamint alátámasztják a mitokondriális mikrofehérjék mutációinak élettani jelentőségét.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Newly discovered genetic mutation protects against Parkinson's disease and offers hope for new therapies

A naturally occurring variant of SHLP2 is a protective factor in Parkinson’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Su-Jeong Kim et al, A naturally occurring variant of SHLP2 is a protective factor in Parkinson's disease, Molecular Psychiatry (2024). DOI: 10.1038/s41380-023-02344-0.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.