hirdetés

Fertőző betegségek gyakoriságának eltérései

Az Európai Unió országaira kiterjedő felmérés szerint általában gyakoribbak a fertőzéses esetek a férfiak körében.

hirdetés

Az Eurosurveillance folyóiratban április 4-én jelent meg a European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) tanulmánya cikke, amelyben az Európai Unió/Európai Gazdasági Térség (EU/EGT) országaiban a 2012-2021 közötti tízéves időszakban az orvosok által a betegek részére jelentett összesen 5,5 millió fertőzéses eset nemi megoszlását vizsgálták. A nemek között jelentős eltéréseket találtak: a férfiak aránya a pertussis és a Shiga toxint termelő Escherichia coli (STEC) fertőzések esetében átlagosan 40-45%, a HIV/AIDS esetében pedig 75-80% között mozgott - ez volt a két szélsőérték, de a fertőzéses megbetegedések során általában a férfiak aránya volt magasabb.

“Bár mostani tanulmányunk nem tudta teljes mértékben megmagyarázni az országok és betegségek között megfigyelt különbségeket, néhány érdekes eredményre azért felfigyelhettünk” - nyilatkozta Julien Beauté, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egyik szakértője és az elemzés társszerzője.

A tanulmány minden egyes fertőző betegség esetében rögzítette a férfiak arányát, amelyet országonként, évenként és hat korcsoport szerinti (<5, 5-14, 15-24, 25-44, 45-64 és ≥ 65 év) bontásban is értékeltek. A jelentést tevő országok száma az egyes fertőző betegségek esetében 24 (Chlamydia trachomatis fertőzés és hepatitis B) és 30 (HIV/AIDS, invazív Haemophilus influenzae betegség, légiós betegség és tuberkulózis) között mozgott. Az olyan eseteket, amelyeknél a nemet „egyéb” megjelöléssel jelentették, kizárták.

A campylobacteriosis, az akut hepatitis B, a légiós betegség, a malária és a HIV/AIDS esetében a férfiak aránya minden országban 50% fölött volt. Csak két betegség, a pertussis és a STEC-fertőzés esetében volt a legtöbb országban 50% alatti a férfiak aránya. A nemi megoszlás a legtöbb ország esetében nem mutatott jelentős különbséget, ami a nemek közötti gyakorisági eltérések közös okaira utalhat. A legtöbb kiugró érték a kevés esetet bejelentő országoknál fordult elő. Az országspecifikus szűrési politikák szintén magyarázatot adhatnak az EU/EGT átlagtól eltérő országokban megfigyelt nemi arányokra.

A biológiai nemek szerepe a fertőző betegségek átvitelében összetett, függ a kontextustól és a betegségtől. Bár a tanulmány nem tudta teljes mértékben megmagyarázni az adatokban megfigyelt nemi különbségeket, mégis rámutatott néhány érdekes közös vonásra az egyes betegségcsoportoknál.

Egyes nemi úton és vérrel terjedő betegségek, például a HIV és a hepatitis B esetében a férfiak aránya mindig magasabb volt, ami valószínűleg az átvitel bizonyos módozataihoz kapcsolódó magasabb fertőzési kockázatot tükrözi. A malária esetében a férfiak magasabb aránya a férfiak nagyobb expozíciójának tudható be, mivel egy korábbi tanulmány szerint a nők kisebb valószínűséggel fertőződnek vektorok által terjesztett betegségekkel. Más különbségek a kockázattal és a teszteléssel függhetnek össze, például a C. trachomatis-fertőzött férfiak alacsonyabb arányát leginkább a vizsgálati politikával magyarázták, mivel a Chlamydia előfordulása valószínűleg mindkét nemben hasonló, de a szűrőprogramok elsősorban a szexuálisan aktív fiatal nőket célozzák meg.

Az eredményekben tükröződik a felügyeleti rendszerek jellemzőinek jelentősége. Beauté szerint: “A tanulmány rávilágított a felügyeleti rendszerek és a dokumentálás szerepére: ilyen az esetfelismerési politika (pl. a tünetmentes emberek szűrése), a fertőzés konkrét környezete (pl. utazás, járművek, adott foglalkozás) vagy az átvitel módja (pl. férfiak közötti szex), amelyek a nemek közötti különbséget okozhatják. De ilyenek a biológiai nemre és a “genderre” (itt elsősorban a szexuális irányultságra) vonatkozó információk is egyes betegségek, például a szexuális úton terjedő fertőzések esetében.”

A tanulmányban található információk segíthetnek a közegészségügyi szerveknek a célzott közegészségügyi beavatkozások tervezésében, végrehajtásában, például szűrővizsgálati programok, foglalkozás-egészségügyi programok során.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study highlights sex differences in notified infectious disease cases across EU

Differences between males and females in infectious diseases notifications in the EU/EEA, 2012 to 2021

Irodalmi hivatkozás:

Differences between males and females in infectious diseases notifications in the EU/EEA, 2012 to 2021, Eurosurveillance (2024). DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2024.29.33.2300655. www.eurosurveillance.org/conte … S.2024.29.33.2300655

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.