hirdetés

Új gyógyszercélpont a neurodegeneratív betegségekben

A neurodegeneratív betegségekben szerepet játszó patogén fehérjék kialakulása akadályozható meg egy új felfedezés eredményeinek alkalmazásával. 

hirdetés

A Nature Chemical Biology folyóiratban február 12-én jelent meg az Ecole Polytechnique Federale de Lausanne kutatóinak cikke, amelyben a neurodegeneratív betegségekben képződő rendellenes fehérjék kialakulásának egy fontos lépését írták le, ami új terápiás módszerek kifejlesztéséhez vezethet például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében.

Neurodegeneratív betegségek egyes becslések szerint évente több, mint 50 millió embernél alakulnak ki, és közös jellemzőjük, hogy az agyban rendellenes térszerkezetű fehérjék halmozódnak fel, amelyek a sejtek normális működését megzavaró aggregátumokat alkotnak - ilyen például Alzheimer-kórban az amiloid-béta vagy Parkinson-kórban az alfa-szinuklein.

A mostani vizsgálatban a Hilal Lashuel (EPFL) és Matthew R. Pratt (USC) által vezetett kutatócsoport az alfa-szinuklein fehérje képződésének lépéseit vizsgálta, és jelentős előrelépést ért el annak megértésében, hogy a transzláció utáni módosítások (PTM) - a fehérjék összetételében és szerkezetében a sejtben történő szintézisük után bekövetkező változások - hogyan befolyásolhatják a patogén fibrillumok kialakulását és ez milyen hatással van patogenitásuk mértékére. A kutatók egy speciális módosítást vettek górcső alá igen részletesen: az “O-hoz kapcsolt β-N-acetilglükóz-amin” vagy röviden O-GlcNAc lépést.

Az O-GlcNAc egy olyan módosítás, amely egyetlen cukormolekulát ad hozzá a fehérje egyes specifikus szerin vagy treonin aminosavaihoz, ezáltal megváltoztatva annak működését és tulajdonságait. Ezt a lépést már korábban is számos biológiai folyamattal, többek között a fehérjeaggregációval és a neurodegenerációval hozták összefüggésbe. Ez a módosítás, különösen az alfa-szinuklein esetében, bizonyítottan lassítja az amiloid-aggregációt és potenciálisan védi az idegsejteket.

Pratt és Lashuel kutatócsoportjának korábbi tanulmányai azt sugallták, hogy az O-GlcNAc-módosítás aktivitásának fokozása terápiás potenciállal bírhat a neurodegeneratív betegségek korai szakaszában, megváltoztatva a fehérjeaggregátumok tulajdonságait, például megakadályozva azok elszaporodását és terjedését az agyban, potenciálisan lassítva ezzel a betegség progresszióját.

Erre a hipotézisre építve a csoport Virginia Lee (Pennsylvania Egyetem) kutatócsoportjával együttműködve innovatív módszereket alkalmazott módosított alfa-szinuklein fibrillumok előállítására. Sejt- és állatmodellek segítségével tanulmányozták, hogy az O-GlcNAc hogyan befolyásolja az alfa-szinuklein patogén tulajdonságait, többek között krio-elektronmikroszkópos módszerrel monitorozva a módosított firbrillumok működését.

A vizsgálat kimutatta, hogy az O-GlcNAc módosítás fokozása következtében eltérő szerkezeti és biokémiai jellemzőkkel rendelkező fibrillumok jöttek létre, amelyek drámaian csökkentett aggregációs potenciállal rendelkeznek az idegsejtekben és a Parkinson-kór in vivo állatmodelljeiben. Érdekes módon az ilyen fibrillumok in vitro képesek aggregációt indítani, de neuronokban vagy élő egerekben nem.

A tanulmány fő megállapítása, hogy az olyan módosítások, mint az O-GlcNAc, szerepet játszhatnak az alfa-szinuklein patogenitásának modulálásában, ami új utakat nyit a kutatás és új terápiás célpontokat a lehetséges kezelések előtt. Például az O-GlcNAc-módosítási folyamat célzott kezelése olyan terápiákhoz vezethet, amelyek megváltoztatják a Parkinson-kór progresszióját azáltal, hogy befolyásolják a patogén alfa-szinuklein fehérjék aggregációs vagy különböző agyi régiókba történő terjedési képességét. Különösen ígéretes az a lehetőség, hogy ennek a folyamatnak a célzott intervenciója a neurodegeneratív betegségek korai és késői szakaszában egyaránt alkalmazhatónak tűnik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Protein modifications found to be key influencers in neurodegenerative diseases

O-GlcNAc forces an α-synuclein amyloid strain with notably diminished seeding and pathology

Irodalmi hivatkozás:

Aaron T. Balana et al, O-GlcNAc forces an α-synuclein amyloid strain with notably diminished seeding and pathology, Nature Chemical Biology (2024). DOI: 10.1038/s41589-024-01551-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.