hirdetés

Új növényi hatóanyag a rákterápiában

Sikerült kidolgozni egy ritka, tumorellenes hatású növényi vegyületcsoport szintetikus előállításának módszerét.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban június 28-án jelent meg a Tampa (Florida, USA) székhelyű H. Lee Moffitt Cancer Center & Research Institute kutatóinak cikke, amelyben egy igen hatékony tumorellenes hatású vegyületcsoport, a withanolidok szintetikus előállítási módszerét dolgozták ki. Az Indiában honos, a burgonyafélék családjába tartozó alacsony cserje, az álombogyó (Withania somnifera, más néven ashwagandha vagy indiai ginzeng) egyik hatóanyag-csoportja, a withanolidok, már régóta a rákkutatás középpontjában áll, mivel az ide tartozó molekulák képesek gátolni a rákos sejtek növekedését, sejthalált előidézni, és megakadályozni az áttétképződést, így jó kiindulópontjai lehetnek újszerű rákellenes terápiák kifejlesztésének. A kutatást és a fejlesztést azonban eddig hátráltatta, hogy a növényekből nehéz és bonyolult volt elegendő mennyiséget kinyerni ezekből a vegyületekből.

A Moffitt Cancer Center kutatói úttörő módszert dolgoztak ki a withanolidok ipari mennyiségekre is felskálázható szintézisére. Az új eljárással ezt követően akár grammnyi mennyiségekben is előállítható lesz a hatóanyag. A szintézis kulcsfontosságú eleme és a kutatás igazi újdonsága egy olyan lépés (fotooxigénezés-allil-hidroperoxid átrendezés), amely megkönnyíti a funkciós csoportok molekulavázra illesztését a szintézis végső fázisában. A gyakorlatban ez a módszer számos különböző withanolid előállítását teszi lehetővé ugyanabból a szintézisből, azaz egyetlen műveletben a molekulacsoport több típusa is létrehozható.

A withanolidok felskálázható szintézise azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségben lesznek előállíthatók ezeket az ígéretes vegyületek, ami megkönnyíti az új kutatásokat és felgyorsítja a withanolid alapú rákellenes kezelések fejlesztését. A withanolidok érdekessége, hogy a hagyományos, egyetlen útvonalat célzó kezelésekkel ellentétben ez a hatóanyagcsoport egyszerre több sejtszintű élettani útvonalra hat. Megzavarhatják a rákos sejtek osztódását, károsíthatják a rákos sejtek sejtstruktúráit, és úgy módosíthatják az immunrendszert, hogy fokozzák a szervezet tumorellenes védekező képességét. Ezen túlmenően potenciálisan fokozhatják a rákellenes kezelések hatékonyságát azáltal, hogy a rákos sejteket érzékenyebbé teszik a kemo- és a sugárterápiákra. Hatékonyságukat számos ráktípus, többek között az emlő-, a tüdő-, a vastagbél- és a prosztatarák ellen is megfigyelték.

A withanolidok másik igen érdekes tulajdonsága a gyógyszerrezisztencia leküzdésére való képességük. A rákos sejtek idővel ellenálló képességet fejleszthetnek ki a hagyományos kezelésekkel szemben, de a withanolidok egyedi hatásmechanizmusuknak köszönhetően segíthetnek letörni ezt a rezisztenciát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers develop scalable synthesis of cancer-fighting compounds

Divergent synthesis of complex withanolides enabled by a scalable route and late-stage functionalization

Irodalmi hivatkozás:

Wen Che et al, Divergent synthesis of complex withanolides enabled by a scalable route and late-stage functionalization, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adp9375

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.