hirdetés

A kiújulás megelőzése HER2+ emlőrákban

A DUSP6 fehérje blokkolása megakasztja az alvó állapotba került tumorsejtek ébredési mechanizmusát.

hirdetés

Az EMBO Molecular Medicine folyóiratban június 17-én jelent meg a finnországi University of Turku kutatóinak cikke, amelyben a HER2+ emlőrák rekurrenciáját megakadályozó új módszerről számoltak be. Az emlőrák kezelési eredményei az évek során sokat javultak, de a daganatok egy része még akkor is kiújul, ha hosszú időn keresztül sem jelentkeznek a szervezetben lappangó rákos megbetegedés jelei. A mostani vizsgálatban a finn rákkutató csapat egér modellszervezetekben egy olyan mechanizmust fedezett fel, amely felébreszti ezeket a szunnyadó emlőráksejteket, majd kimutatták, hogy ennek a mechanizmusnak a gátlása jelentősen javíthatja a kezelés eredményeit.

Bár az emlőrák kezelési eredményei jelentősen javultak az új, kutatásokon alapuló terápiák révén, továbbra is ez a második leggyakoribb halálos kimenetelű daganatos megbetegedés a nők körében. Az emlőrák kezelésében különös kihívást jelent a betegség kiújulása. Még ha a kezelés sikeresnek is tűnik, és a rákot megszűntnek tekintik, évekkel később visszatérhet, akár lokalizáltan, akár - legrosszabb esetben - a test más részein, például az agyban áttéteket képezve. Eddig nem volt teljesen tisztázott, hogy a dormanciába kerülő tumorsejtek miért, minek a hatására ébrednek fel akár több év elteltével is, pedig a folyamat azonosítása lehetőséget adhatna a rák kiújulását megakadályozó új terápiák kifejlesztésére.

A most közölt tanulmányban egy nagy lépést sikerült tenni a tumorsejtek felébredésének leírása felé egy bizonyos ráktípus esetében, a HER2+ emlőráknál. A kutatócsoport úgy közelítette meg a kérdést, hogy a kezelésre érzékeny emlőráksejteket kilenc hónapon keresztül HER2-gátlóval kezelték, majd azt figyelték árgus szemekkel, hogy ezek a tumorsejtek hogyan képesek újraindítani növekedésüket a kezelést követően. A sejtek molekuláris változásainak szekvenálása során a csoportnak feltűnt, hogy egy bizonyos fehérjének (DUSP6) az expressziója szoros összefüggést mutat a terápiarezisztencia kialakulásával. A kutatást vezető Majid Momeny azt is ki tudta mutatni, hogy amikor a DUSP6 fehérje aktivitását a rákkezelés során blokkolták, az emlőrákos sejtek elvesztették növekedési képességüket. A fehérje blokkolása a korábban a kezelésekre rezisztens rákos sejteket is érzékenyebbé tette a HER2-gátlókkal szemben. Egy másik fontos eredmény az volt, hogy a DUSP6 gátlásával egérmodellekben sikerült lassítani az emlőrák áttéteinek növekedését az agyban.

“Eredményeink alapján a DUSP6 fehérje blokkolása hatékony kombinált terápia alapját képezheti az olyan HER2+ emlőrákos esetekben is, amelyek már nem reagálnak a kezelésekre” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Jukka Westermarck professzor.

A felfedezés jelentőségét növeli, hogy már létezik is egy DUSP6 fehérjét gátló kísérleti gyógyszermolekula. Egér modellszervezeteken alkalmazva ezt a hatóanyagot a kutatók bebizonyították, hogy a fehérje jelentős mellékhatások jelentkezése nélkül gátolható.

“A vizsgálatban használt molekulák még nem alkalmasak a betegek kezelésére, de ezek az újonnan publikált alapkutatási eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a DUSP6 egy nagyon ígéretes célpont a rákgyógyszer-fejlesztés számára” - összegzett Westermarck.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover promising approach to prevent recurrence of breast cancer

DUSP6 inhibition overcomes neuregulin/HER3-driven therapy tolerance in HER2+ breast cancer

Irodalmi hivatkozás:

Majid Momeny et al, DUSP6 inhibition overcomes neuregulin/HER3-driven therapy tolerance in HER2+ breast cancer, EMBO Molecular Medicine (2024). DOI: 10.1038/s44321-024-00088-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.