hirdetés

Foralumab Alzheimer-kór kezelésében

Új, nazális adagolású anti-CD3 monoklonális antitestet vizsgálnak Alzheimer-kór lehetséges terápiájaként.

hirdetés

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban szeptember 5-én jelent meg a Tiziana Life Sciences kutatóinak cikke, amelyben kedvező eredményeket közöltek a nazálisan adagolható foralumab anti-CD3 monoklonális antitest alkalmazásáról Alzheimer-kór indikációban egér modellszervezeteken. A foralumab azért lehet ígéretes hatóanyag, mert az eddig kipróbált módszerektől teljesen eltérő mechanizmus alapján működik, vagyis nem az amiloid-béta lerakódásokat vagy a tau-kötegeket próbálja meg feltisztítani, hanem az agyi mikroglia aktivációját serkenti és egyes gének expresszióját fokozza. Ez azt jelenti, hogy ha sikeresnek mutatkozik, valószínűleg a jelenlegi anti-amiloid terápiás megközelítésekkel (donanemab, adukanumab, lekanemab stb.) kombináltan is használható lehet.

A mostani vizsgálatban a kutatók 3xTg Alzheimer-kóros egér modelleket hetente háromszor kezeltek intranazális foralumab hatóanyaggal öt hónapon keresztül, és az eredményeket izotípusos kontrollal vagy sóoldattal hasonlították össze. A kezelt egereknél a vizsgálat az aktivált mikroglia fenotípusának modulációját, az agyi génexpressziós minták változását és a kognitív funkciók javulását mutatta ki, de legalább ennyire fontos, hogy ezek a hatások az amiloid-béta lerakódásának befolyásolásától függetlenül történtek. Az aktivált mikroglia modulációját a kezelt egerekben a mikroglia-specifikus markerek segítségével, valamint Nanostring egér mieloid panel segítségével végzett génexpressziós elemzéssel mutatták ki, a génexpressziós mintázatok változásait pedig az agykéregben és a hippokampuszban mérték. A kogníció változását többféle módon is értékelték: a térbeli tanulást és a hosszú- ill. rövid távú memóriát a Morris-féle vízi labirintussal, valamint Y-labirintus viselkedési teszt segítségével vizsgálták. Az amiloid béta felhalmozódását immunfluoreszcenciás módszerrel mérték a hippokampuszban és a prefrontális kéreg területén, de ebben nem tapasztaltak változást.

A kutatók szerint a foralumab a mikroglia működését a perifériás T-sejtek agyba vándorlásával modulálja. Az Alzheimer-kóros egerek agyában megfigyelt T-sejtes gyulladásos válasz neuromodulációja összhangban volt a korábban az Ann Romney Központban szklerózis multiplex indikációban végzett kutatásokkal, de a Tiziana a foralumabot több neuroinflammatorikus kórképben is vizsgálja, például autoimmun encephalomyelitis (EAE) progresszív formájában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study evaluating intranasal anti-CD3 for treatment of Alzheimer’s disease published in the PNAS journal

Nasal administration of anti-CD3 monoclonal antibody ameliorates disease in a mouse model of Alzheimer’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Lopes, J. R., et al. (2023) Nasal administration of anti-CD3 monoclonal antibody ameliorates disease in a mouse model of Alzheimer’s disease. PNAS. doi.org/10.1073/pnas.2309221120.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.